tirsdag 30. november 2010

Drops!

Hver jul lager jeg disse dropsene sammen med noen "småsøsken" som verken er så små lengre og i grunn ikke helt søsken heller...

Først av alt kan det være en ide å kjøpe et dropssett hos Panduro. Det finnes en million muligheter, men bringebærdrropsene lages i alle fall slik:



1 dl vann
450 g sukker
125 g druesukker

2 ts sitronsyre
30 dråper bringebæressens
30 dråper rødbetsfarge



Kok vann, druesukker og sukkeri en kjele til det når en nøyaktig temperatur på 162 grader. Dette er fryktelig varmt, så vær forsiktig og hold små barn unna. Hell blandingen på en silikonmatte og la den stå et par minutter til den så vidt begynner å stivne i kantene. Strø deretter sitronsyre over, og bruk plastkammene til å "røre" blandingen.



Nå er det viktig å jobbe effektivt før blandingen stivner. Tilsett først smaksessensen og rør videre før du til slutt tilsetter fargen og rører til blandingen er stiv nok til at du kan begynne å klippe til dropsene. Det er kjekt å være to slik at ikke blandingen stivner til et kjempedrops...



Så skal resultatet bli omtrent slik...




Tips: fin julegave i et pent glass!

søndag 28. november 2010

Risotto med asparges og parmaskinke


Til to veldig sultne...

2 ss smør
1/2 rød løk
1 fedd hvitløk
5 dl kalvekraft
1/2 dl tørr hvitvin
2 dl aboriniris
100 g parmesan
salt og pepper


Blank løk og hvitløk i smøret og tilsett risen. Kok inn litt og litt av kraften og hvitvinen til risen er al dente. Tilsett parmesan, rør godt inn og smak til med salt og pepper.

Tilbehør som god parmaskinke, soltørkede tomater og grillet asparges passer godt til.



Og et lite bilde til slutt av den kritikerroste forretten sjefskritikeren selv er sjef for...




lørdag 27. november 2010

Marsipan

Det blir ikke jul uten marsipan, og selv om jeg ikke er så tålmodig med slike små pynteting og helst bare vil lage marsipanen i pølser og skjære den i biter, har jeg i år bestemt meg for å lage dem akkurat sånn som mormor. I forskjellige figurer med forskjellige farger. Eneste forskjellen er vel at jeg bruker blå og hun brukte grønn. Mormor var en racer til å lage marsipan, og jeg husker hvordan hun holdt på med en sånn manuell kvern som man festet på benken. Egentlig synes jeg fortsatt denne metoden er den aller beste for å få til et helt jevnt "mandelmel", men det blir jo til at jeg bruker en sånn elektrisk dings likevel.
Jeg går ut fra at jeg ikke trenger å forklare hvordan man lager skåldede mandler.



500 g skåldede mandler
500 g melis
1-2 eggehviter

Pynt:
Sølvkuler
Sjokolade
Kandiserte fioler
Valnøtter
Konditorfarge



Mal mandlene i en kjøkkenmaskin, fint, men ikke så fint at mandeloljen begynner å komme ut. Mal videre med melisen. Kna for hånd mens du tilsetter litt og litt eggehvite til du får en jevn masse. Lag søte figurer eller for eksempel kuler med valnøtter eller sjokolade.

torsdag 25. november 2010

Scones!

Scones er deilig enten det er til frokost eller kvelds. Med litt brunost eller creme fraiche og godt syltetøy blir det en liten treat. Så lite sukker det er i dem, er jeg usikker på om man strengt tatt kan kalle det en kake ;) En hybrid kanskje... De kan jo varieres i det uendelige - disse derimot er ganske klassiske. Jeg er ikke så nøye på formen, men synes den runde varianten er praktisk, man ruller bare en pølse og deler den i passe store biter før man steker dem.

225 g mel
60  g smør
1 ts finskåret sitronskall - bruk en zester for eksempel
1/2 ts salt
3 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 pisket egg
1,5 dl melk/fløte/creme fraiche-blanding. Litt ettersom hva du har i skapet.
100 g rosiner

Bruk en ostehøvel og høvle smøret i melet. Bruk eltemaskin. Bland i resten av det tørre og rør så inn pisket egg og

Form scones slik du vil ha dem, og stek dem på 200 grader på midterste rille i ca 15 minutter. Følg med, og ta dem ut når de er gylne under og oppå.


Tips: Scones er ferskvare, men skulle det mot formodning være noen igjen, er det mulig å fryse dem ned...

onsdag 24. november 2010

Deilig kyllinggryte

Så skulle det faktisk skje at jeg klarte å poste middagsretter to dager på rad. Dagens har jeg plukket opp på Klikk.no, og justert litt etter hva jeg har i skapet. Det er vel egentlig kylling som er hovedingrediensen i denne, men for min del var det røkt paprikapulver som jeg har kjøpt, men ikke hatt peiling på hva jeg egentlig skal bruke til. Vel, her er et bruksområde for både kylling og røkt paprikapulver...



1 kg kylling med ben (lår, vinger eller en hel kylling)
1 rød løk
1 stor rød paprika
5 hvitløksfedd
2,5 dl hønsebuljong
100 g bacon (eller en god røkt pølse som chorizo)
1 toppet teskje røkt paprikapulver
100 g svarte oliven
salt
pepper

Legg det hele (unntatt olivenene) i en form, hell over hønsebuljongen og krydre retten. Stek på 200 grader i 30-60 minutter til kyllingen er gjennomstekt (avhenger av type kyllingdeler). Tilsett olivenene mot slutten av koketiden. Server med godt brød eller ris og salat.



tirsdag 23. november 2010

Stakkarsmegjegersykgulrotsuppe


Som det ultimate beviset på at dette ikke er en sjokoladeblogg, og at jeg er så nær sunnheten du kan komme, fikk jeg i dag lyst til å lage gulrotsuppe. Kanskje også litt fordi jeg er litt syk og slapp og egentlig ikke har noe matlyst. Da er suppe tingen. I tillegg ligger allerede gulrøttene i kjøleskapet og venter på meg. Jeg har lest noen oppskrifter på gulrotsuppe før, men jeg tenker at det i grunn ikke kan være så mye hokus pokus. Så lenge jeg få ingefær, chili og hvitløk i, tror jeg jeg skal bli ganske fornøyd. Noe annet er vel om sjefskritikeren vil falle for denne suppen. Min favorittsuppe, fransk løksuppe, var nemlig ikke den store slageren å servere første gang han kom på besøk. Det viste seg at han ikke likte løk. Men han likte meg altså. Flaks.

Det er lett å bli romantisk når man er syk, men tilbake til gulrotsppen...

En bunt gulrøtter
2 biter kyllingbuljong (det er selvsagt best å koke sin egen kraft, og det er selvsagt bare fordi jeg er syk jeg valgte å ikke gjøre det.
1 liter vann
1 hvitløksfedd (eller så mange du tør - litt flere om du heller ikke skal på jobb i morgen)
1 god ts ingefær
bittelitte piri piri chilipulver
salt og pepper (kan absolutt anbefale indonesisk lampung pepper - nam nam).




Skrell gulrøttene og del dem i passe små biter. Kok dem sammen med resten av ingrediensene. Bruk en stavmikser og kjør det glatt. Serveres med litt creme fraiche som garnityr - spesielt om du overdrev litt med denne chilien. Blir ekstra pent om du har litt koriander å pynte med!



Og nå som jeg er så proppfull av c-vitaminer (og antioksidanter) må jeg jo bli frisk i en fei...



- Posted using BlogPress

søndag 21. november 2010

Brente mandler


250 g sukker
250 g mandler
2 dl vann
ev et par ts kanel

Kok opp ingrediensene i en god stekepanne. Når vannet har fordampet vil det hele sukre seg. Ha da ikke på varmen for høyt og la blandingen karamelisere seg. Brente mandler skal altså egentlig ikke brennes. Da får de en litt besk smak. Bruk to gafler og forsøk å ta de over på et bakepapir, en smurt plate eller et silikonunderlag. På under en halvtime har du ekte julesteming!


Norgesglass er den perfekte oppbevaringen for brente mandler. Vask glasset godt, og sett det noen minutter på 100 grader i ovnen sammen med glasslokket så blir det sterilisert.

torsdag 11. november 2010

Sarah Bernhard

Yippi - det er snart jul og jeg har lov til å begynne litt ekstra tidlig i fjor siden jeg i fjor mistet hele juleforbedelsestiden og julen til Afrika. Eller jeg får vel si det var andre typer juleforberedelser. Sarah Bernhard kan du vel i grunn spise hele året, men av en eller annen grunn forbinder jeg dem med jul.

Et lite obs før vi begynner! Det er meningen å bake disse lekkerbisknene over to dager. Sarah Bernhard var en fransk skuespillerinne som visstnok levde et utsvevende liv. Så ser man altså hva som er takken for slikt!



Til bunnene kan du om du er flink lage egen kransekakemasse. Jeg har aldri fått til dette så her må jeg medgi at jeg bruker ferdig kransekakemasse. Jeg satset på litt kunstnerisk frihiet fremfor den tradisjonelle Sarah Bernhard jeg har sett på mange bilder...
Bunn
500 g kransekakemasse

Sjokoladekrem
1 putt fløte
150 g kokesjokolade

Topping
100 g kokesjokolade
1 ss smør

Ev. sølvkuler til pynt



Sjokoladekremen er første skritt. Kok opp fløte, ta kjelen av platen og tilsett kokesjokoladen. Rør sjokoladen inn når den er smeltet og avkjøl blandingen til neste dag.

Kjevle ut kransekakedeigen og stikk ut om lag 1 cm tykke rundinger - om lag 20 stykker. Stek på 200 grader til de er så vidt stekt - 7 minutter og avkjøl.

Smelt sjokolade og smør i vannbad.

Visp opp sjokoladekremen (gjerne kort med miksmaster), og fordel den i pene topper på bunnene, og legg et lag med smeltet sjokolade over hver topp. Til pynt kan man bruke kandiserte fioler eller en sølvkule (av sukker - fra Freia for eksempel).



Disse kan du oppbevare i fryseren helt til jul. Men da er det mulig du ikke har laget mange nok...


Tips: Mamma pleier å lage disse enda mindre og med marsipan i bunn i stedet for kransekake. Kjempegodt! Begge slag egner seg også ypperlig til å fryse ned - så trenger du ikke spise alle på en gang!



onsdag 10. november 2010

Kokosmakroner

Kokosmakroner er i alle fall enkelt. Så ble ikke Sarah Berenhard-kakene eksepsjonelt flotte, er det i alle fall noe enklere og lykkes med kokosmakroner.


Til ca 35 kokosmakroner trenger du:

4 eggehviter
180 g sukker
1 ts vaniljesukker
250 g kokosmasse




Pisk eggehvitene stive og tilsett sukkeret litt etter litt i porsjoner sammen med vaniljesukkeret. Vend til slutt inn kokosmassen forsiktig. Fordel med spiseskjeer på et bakepapir og stek i 10-15 minutter til de er så vidt gylne oppå.Kokosmakronene kan oppbevares i en tett boks, gjerne i fryseren siden det tar få strakser før de tiner.

Da burde det i alle fall være mulig å få til ett slag til jul....


mandag 8. november 2010

Cup cakes

Så kan vel heller ikke jeg unngå å bli bitt av denne cup cakes-basillen som er i ferd med å spre seg over landet. Jeg må nok imidlertid innrømme at jeg ikke lar meg fascinere av disse fargerike cup cakesene med alt for mye farge- og tilsettingsstoffer. Jeg er på ingen måte hysterisk, det dreier seg først og fremst om smak. Forresten så fås det jo også mange naturlig gode fargestoffer - særlig røde fra rødbeter (panduro og lignende).

Denne gangen  ble det imidlertid sjokolade cup cakes siden jeg allerede hadde toppingen klar. Jeg tror poenget med cup cakes vs muffins er at cup cakes er mer pyntet.


Cup cakes
150 g kokesjokolade
150 g smør
175 g sukker
3 egg
200 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 ss kakao
2 ss melk
1 ss malt espresso
1 ts appelsinskall

Sett stekeovnen på 175 grader.
Det finnes ulike tilnærminger til hvordan muffinsene blir best. Noen foretrekker å røre smør og sukker hvitt. Jeg foretrekker å lage eggedosis, smelte smør og deretter sjokoladen i smøret for så å blande alle ingrediensene forsiktig i en bolle. Deretter setter jeg papirmuffinsformer i muffinsbrettet mitt og fordeler deigen i formene. Stekes i omtrent 15 minutter, men følg med, det kan bli både mer eller mindre.



Topping
1 plate kokesjokolade
2 dl fløte
Hvis du liker det kan du tilsette litt revet appelsinskall, kaffe eller konjakk.
Kok opp fløten og smelt kokesjokoladen i den. La det koke på lav varme en stund til det tykner. Avkjøl og putt i sprøytepose.

Pynt (så fint du kan) med artige sjokoladefigurer, coctailbær, syltede kirsebær eller kandiserte nøttter eller fioler.

søndag 7. november 2010

I know how to cook -eggs royal!


Jeg har lenge hatt en plan om å lære meg 1) å posjere egg og 2) å lage hollandaise saus. Den perfekte kombinasjon for eggs royal - brød med røkelaks, porsjerte egg og hollandaise. Når benchmarken er kvaliteten de serverer på Aubaine i London er det mulig jeg har lagt lista litt høyt, men jeg får bare tenke som min nye kokebok sier - I know how to cook... Egentlig er noe av det morsomme med eggs royal ikke bare at det smaker godt, men at man faktisk har eggesaus oppå eggene. Nesten litt som smør på flesk.



Å porsjere egg og å lage hollandaise krever at man er litt konsentrert (har jeg i alle fall lest) - og det krever litt øvelse. Jeg er litt usikker på om min venninne som kom over for en søndagslunsj egentlig er noen stor fan av å være forsøkskanin. Jeg tok likevel sjansen, og følte i alle fall selv at jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke. Minst.

Jeg tror det er best å begynne med sausen. Dette er jo ikke en saus som skal serveres glovarm uansett. Blir den glovarm blir den eggerøre.

Med I know how to cook-oppskriftene strategisk plassert foran meg, på forhånd nøye lest igjennom, følte jeg at jeg struttet av selvtillit.

Hollandaise
3 eggeplommer
salt og pepper
175 g smør
2 ts sitronsaft

Legg eggeplommene i en bolle som tåler varme sammen med 1 ss vann og sett den i vannbad over sydende vann på lav varme. Rør godt og ta kjelen av platen. Ttilsettsmør i små biter og rør inn. Sett blandingen (fortsatt i vannbad) over på platen og rør konstant inntil sausen tykner. Vær forsiktig og ta kjelen av platen igjen om nødvendig. Pass på at det ikke blir så varmt at eggene stivner. Tilsett sitron, salt og pepper og server med porsjerte egg.

Porsjerte egg
2 egg per person
1 ss hvitvinseddik per 2 egg
5 dl vann per egg.

Det er viktig å være nøye med målene når du skal lage porsjerte egg, og eggene bør helst komme rett fra høna. Om du ikke har egne høner kan en god ide være å strekke seg lengre i disken for å få tak i de nyeste eggene som ligger bakerst i hylla på Meny. Jeg anbefaler ikke dette trikset til vanlig.

Hell vann og eddik i en kjele, kok opp, skru ned varmen og la det syde. Knekk et egg av gangen i en liten bolle eller et glass og hell det forsiktig i vannet.



Bruk en spiseskje om nødvendig for å pynte litt på egget slik at det ser ut som en nydelig liten snøkule. La det syde i 3 1/2 minutt. Repeter med de neste eggene. Når man blir litt flinkere kan man håndtere et par tre egg samtidig. Eggene kan holdes varme i en bolle med varmt vann med litt salt.