søndag 7. november 2010

I know how to cook -eggs royal!


Jeg har lenge hatt en plan om å lære meg 1) å posjere egg og 2) å lage hollandaise saus. Den perfekte kombinasjon for eggs royal - brød med røkelaks, porsjerte egg og hollandaise. Når benchmarken er kvaliteten de serverer på Aubaine i London er det mulig jeg har lagt lista litt høyt, men jeg får bare tenke som min nye kokebok sier - I know how to cook... Egentlig er noe av det morsomme med eggs royal ikke bare at det smaker godt, men at man faktisk har eggesaus oppå eggene. Nesten litt som smør på flesk.Å porsjere egg og å lage hollandaise krever at man er litt konsentrert (har jeg i alle fall lest) - og det krever litt øvelse. Jeg er litt usikker på om min venninne som kom over for en søndagslunsj egentlig er noen stor fan av å være forsøkskanin. Jeg tok likevel sjansen, og følte i alle fall selv at jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke. Minst.

Jeg tror det er best å begynne med sausen. Dette er jo ikke en saus som skal serveres glovarm uansett. Blir den glovarm blir den eggerøre.

Med I know how to cook-oppskriftene strategisk plassert foran meg, på forhånd nøye lest igjennom, følte jeg at jeg struttet av selvtillit.

Hollandaise
3 eggeplommer
salt og pepper
175 g smør
2 ts sitronsaft

Legg eggeplommene i en bolle som tåler varme sammen med 1 ss vann og sett den i vannbad over sydende vann på lav varme. Rør godt og ta kjelen av platen. Ttilsettsmør i små biter og rør inn. Sett blandingen (fortsatt i vannbad) over på platen og rør konstant inntil sausen tykner. Vær forsiktig og ta kjelen av platen igjen om nødvendig. Pass på at det ikke blir så varmt at eggene stivner. Tilsett sitron, salt og pepper og server med porsjerte egg.

Porsjerte egg
2 egg per person
1 ss hvitvinseddik per 2 egg
5 dl vann per egg.

Det er viktig å være nøye med målene når du skal lage porsjerte egg, og eggene bør helst komme rett fra høna. Om du ikke har egne høner kan en god ide være å strekke seg lengre i disken for å få tak i de nyeste eggene som ligger bakerst i hylla på Meny. Jeg anbefaler ikke dette trikset til vanlig.

Hell vann og eddik i en kjele, kok opp, skru ned varmen og la det syde. Knekk et egg av gangen i en liten bolle eller et glass og hell det forsiktig i vannet.Bruk en spiseskje om nødvendig for å pynte litt på egget slik at det ser ut som en nydelig liten snøkule. La det syde i 3 1/2 minutt. Repeter med de neste eggene. Når man blir litt flinkere kan man håndtere et par tre egg samtidig. Eggene kan holdes varme i en bolle med varmt vann med litt salt.

 


3 kommentarer:

  1. Flink du er! :) Til info, så har jeg tatt tak i bloggen igjen i dag ;)

    SvarSlett
  2. Kalles ikke det egentlig 'Eggs benedict'?

    SvarSlett
  3. Jeg også trodde det - og det er godt mulig du har rett, men jeg har i alle fall fått servert Eggs royal slik i London - og eggs benedict med skinke. Jeg er nok ikke helt pirkete når det gjelder overskrifter :)

    SvarSlett