torsdag 28. februar 2013

Lasagne - en italiensk klassiker


Lasagne var en av de aller første middagsrettene jeg lærte å lage. Oppskriften fant jeg den gang i oppskriftsheftet til opplysningskontoret for kjøtt om kjøttdeig. Jeg tror jeg forsøkte alle oppskriftene i det heftet. Jeg likte kjøttdeig med andre ord. Alle barn liker jo spesielt godt ting med ost på toppen. 

Faktisk er jeg usikker på om jeg noen gang har spist lasagne i Italia - så så veldig genuin skal jeg ikke skryte av at denne er. Men jeg har latt meg inspirere av boken "Silverspoon" som er min desidert favoritt (så langt) av italienske kokebøker. Og jeg kan garantere at den blir god.

Kjøttsaus
1 løk
2 fedd hvitløk
1 gulrot
1 skive sellerirot
600 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 dl rødvin
2 ss balsamicoeddik
1 boks hakkede tomater
2 ts oregano
salt og pepper

Hakk løk, gulrot og sellerirot og fres det så i litt olivenolje. Tilsett finhakket hvitløk. Stek kjøttdeig sammen med grønnsakene. Ha i hakkede tomater, rødvin, balsamicoeddik og krydder og la koke omtrent 30 minutter. Ha på litt mer vann om nødvendig. Blandingen må ikke bli for tørr.


Bechamelsaus
50 g smør
50 g hvetemel
5 dl melk 
litt revet muskatt (kan sløyfes)

Smelt smøret og sikt inn hvetemelet. Visp kontinuerlig mens du sper blandingen med melken. Rør stadig mens du koker sausen til melsmaken forsvinner og sausen tykner. Omtrent 20 minutter.

Topping
50 g parmesan
50 g god gul ost

Lasagneplater

Ha kjøttsausen, bechamelsausen og lasagneplater lagvis i en middels stor ildfast form og avslutt med revet ost. Stek i 30 minutter på 200 grader og server med en frisk salat. Litt smak av Italia. Ikke alt for lenge til sommerferie?7 kommentarer:

 1. Bra blogg, Linn!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  SvarSlett
 2. Ble kraftig innspirert og sulten. må ha det snarest

  SvarSlett
 3. Kanskje i seneste laget å begynne nå, men helgen er snart her :)

  SvarSlett
 4. Lasagne er det beste jeg vet. Og takk for spennende oppskrift, som skal prøves ved anledning. Ha en fin helg da :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Blir ikke lei lasagne Jeg heller:) god helg til deg også!

   Slett
 5. Nam, det var godt!!!!

  SvarSlett