mandag 18. november 2013

Pulled rabbit - kanin i mørkt øl



En av fordelene med å bo i Brussel er at det er enkel tilgang til gode råvarer. Kanin er kanskje ikke sett på som noen stor delikatesse siden prisen er ganske lav på denne type kjøtt her. Med godt mørkt øl til en euro blir dette i tillegg til en smaksrik middag også rimelig. I Norge har jeg inntrykk av at vi ser på kanin som uspiselig, men stort sett dukker det alltid opp på menyen om man reiser sør for danskebåten. Hvorfor ikke prøve? Jeg har observert (død) kanin i Mathallen, men det finnes sikkert andre steder, og ser du det ikke kan du kanskje spørre butikkslakteren.

Kanin er ganske magert og krever litt tid for å få mørt. Her kommer min favorittmetode braisering inn i bildet. Langkoking. For de som er mer avanserte må denne sous viden være perfekt.



Til fire personer
1 kanin
50 gram ungarsk pølse (eller en annen god som chorizo)
1 liter øl (ev 1/2 og 1/2 liter kraft)
konsentrert kraft (av kylling eller grønnsaker
1 rødløk
1 kepaløk
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
2 gulrøtter
2 laubærblad
1 1/2 ts timian
2 ss tomatpure
1 ss brunt sukker
salt og pepper 

Jeg fikk kaninen ferdig oppdelt. Med hode. Deretter tok jeg ut nyrene ettersom jeg egentlig ikke har peiling på hva jeg skal gjøre med dem. Leveren var allerede pent lagt i en skål for seg selv. Jeg gned jeg kaninen inn med salt og pepper og hakket alle grønnsakene i passe biter. 

Begynn med å blanke alle typene løk. Du trenger selvsagt ikke alle typene, men det var disse jeg hadde i kjøleskapet for øyeblikket. Ha til slutt i gulrøttene og pølsen et par minutter. Ta grønnsakene til side på et eget fat og brun kaninkjøttet. 

Fyll på med grønnsakene, øl, kraft og de øvrige ingrediensene og la det putre litt i gryta før du setter det inn i ovnen på 90 grader over natten med lokk over. Slik blir kaninen utrolig mør, og kjøttet faller fra bena. Det passer dermed fint å lage pulled rabbit så slipper gjestene å slite med bena når de kommer, og det blir lettere å lage en pen anretning.

Ved servering kan du sile sausen og koke den inn. Jevn gjerne med litt maisena om du ønsker en tykkere saus , Anrett på fat med sausen over eller ved siden av. 

Server "pulled rabbit" med potetmos og aspargesbønner. 




16 kommentarer:

  1. Hei, Linn!

    Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

    Hilsen Magne i VG

    SvarSlett
  2. Så spennende med oppskrift på kanin! Som du sier, det er ikke særlig vanlig her hjemme, og det er jo synd, egentlig, det er jo et nydelig lyst og magert kjøtt som lett tar til seg smak av "omgivelsene". Jeg har omtrent 10 kilo pent oppdelt, vacum-pakket og nedfryst kaninkjøtt etter eget oppdrett av slaktekaniner (store New Zealand Red), og er kjempeglad for nye måter å tilberede kanin på. Så tusen takk for oppskriften og gode råd for hvordan få kjøttet mørt! Hilsen Tine S

    SvarSlett
    Svar
    1. Lykke til med å tømme dypryseren!

      Slett
    2. kanskje han selger litt eller gir litt til venner....

      Slett
  3. Hei der, det hadde vært veldig bra med et tips om hva slags mørkt øl du bruker. Mørkt øl kan være så mangt, og kommer veldig an på øyet som ser. Antar du bruker en øl som for eksempel Leffe Bruin (belgisk øl med en del sødme og lite bitterhet, og en god del smak og aroma av tørkede frukter) siden du bor i Belgia og refererer til en forholdsvis billig type.
    Dessverre er det alt for mange oppskrifter som bare sier lyst eller mørkt øl, og det kan gi rimelig håpløse resultater hvis man bommer her. En godt humlet øl kan gjerne gjøre retten tett på uspiselig, eller en for søt øl kan bli helt feil til andre retter.
    Men oppskriften din så spennende ut den.
    hilsen Yngvar

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Yngvar. Du har helt rett. Jeg har brukt Leffe Bruin, og synes den funker bra. Tradisjonelt bruker de mye gueze i Belgia for denne typen gryter. Tror mye kan passe, men tar selvsagt i mot gode råd fra de som kan mer om øl i kombinasjon med mat enn det jeg kan!

      Slett
    2. Stemmer det, geuze er vanlig til kaningryte, og heldigvis kan man få kjøpt geuze på polet nå, så det er bare å forsøke seg for oss nordmenn også. Nesten uvirkelig at det er lettere å finne geuze enn kanin :-).
      Yngvar

      Slett
    3. Kult at de har det på polet nå selv prisen muligens gjør det litt lite attraktivt å bruke i maten:)

      Slett
  4. På den annen side litt synd å sløse bort god øl på mat:) kult at de har det på polet - har fått et par gode typer av vinhandleren min. Morsom øl!

    SvarSlett
  5. kanin skal ikke spises den skal koses med, du er ond :S

    SvarSlett
  6. Jeg har noen kaniner i hagen og det blir jo litt kjøtt i fryseren av det. Liker å prøve nye oppskrifter - og denne skal jeg prøve denne helga. Hvor lenge koker du gryta på 90 grader? Du skriver "over natten", men det hadde vrt greit å vite antall timer... For andre som vil prøve, men ikke får tak i kaninkjøtt - kontakt ditt lokale kaninavlslag - så kan de kanskje hjelpe med å finne en oppdretter i nærheten av der du bor. Hilsen Geir

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg brukte 8 timer, men dette er ingen eksakt vitenskap!

      Slett
  7. kan kjøttet bli kokt for mye eller er dette en slik rett som bare blir bedre of bedre jo lengre den får stå? Kan en f. eks lage retten, men ikke spise den før neste dag, altså nesten 24 timer i ovnen?

    SvarSlett
  8. Hei Tordis! Kaninkjøtt krever ikke så lang tid da det ikke er så "seigt" i utgangspunket, men med lavere temperatur er det godt mulig det går bra med 24 timer også. Men om smaken blir bedre er jeg usikker på (har ikke forsøkt selv)

    SvarSlett
  9. Takk for svar ��

    SvarSlett