fredag 22. november 2013

Tre godbiter - makroner med lønnesirup, sjokolade og havsalt karamell


Makroner er noe jeg lager ganske sjeldent siden jeg ikke er en fan av stor presisjon og langvarige prosjekter som egentlig gir litt liten avkastning. Samtidig er makroner noe av det absolutt beste jeg får. Perfekt ved siden av kaffen, og størrelsen gjør at man fint kan unne seg i alle fall en. Ikke det at det er så lett å starte med en. 

Noen viktige regler til å begynne med. Bruk alltid alltid alltid romtempererte egg. La dem gjerne ligge på benken et par dager for å være helt sikker. Ferske egg tåler dette. Vær deretter nøye med målene.

Hvis du er usikker på nøyaktig hvordan dette kan gjøres på best mulig måte, kan du sjekke Ida fra Hele Norge Baker sine tips og video her.

Makronene
110 g eggehvite
100 g mandelmel (, men ikke bruk den fettreduserte typen du får i helsekostbutikken)
200 g melis
4 ss sukker
(1 ss kakao for halvparten av røren)

Bland mandelmel og melis og sikt det godt for å unngå klumper. Visp eggehvitene stive, og tilsett sukker mens du fortsetter å vispe - en spiseskje av gangen. Eggehvitene skal være så stive at man kan snu bollen på hodet, men ikke forsøk alt for tidlig med dette trikset. I mitt tilfelle vispet jeg eggehvittene litt for hardt, da blir makronene høye og ikke så pene som originalen. Bland forsiktig inn melis-og mandelblandingen, del røren i to og ha spisesskjeen med kakao i den ene halvparten). Røren skal ha en jevn  konsistens. Ha i en sprøytepose. Sprøyt ut på godt bakepapir sirkler på størrelse med femkroninger. La makronene hvile 30-60 minutter - til de får en hinne før du steker dem på 150 grader i omtrent 10 minutter. Disse trenger ikke å få farge, men de skal poppe litt opp. 

Det er selvsagt veldig mye fyll du kan bruke i dem. Sjokoladeganasje, bær, smørkrem og karamell. Jeg synes varianten med Philadelphiaost og lønnesirup er ekstra god om du skal velge bare en

Kremostfyll med lønnesirup
100 g kremost (jeg bruker mascarpone som er mindre salt enn Philadelphia)
100 g melis
25 g mykt smør
1/2 dl lønnesirup

Bland ingrediensene sammen til en klumpfri krem og fyll makronene. Faktisk har jeg lest at noen også bruker bacon i denne kremen. Selv er jeg fan av slagordet alt blir bedre med bacon, men jeg tror man må være amerikaner for å la seg friste av denne ideen.

Idas sjokoladeganasje
35 g vann
1/2 ss brunt sukker
42,5 g smør
75 g mørk sjokolade
Ha vann, sukker og smør i en gryte og kok opp. La det koke i ett minutt og tilsett finhakket sjokolade. Sett i kjøleskap et par timer til blandingen får passe konsistens og kan sprøytes i makronene med en sprøytepose. Halver porsjonen om du ikke bruker sjokoladefyll i alle makronene.

Havsalt karamell
100 g sukker
2 ss sukker
70 g smør
1/2 dl fløte
1/2 ts havsalt (litt mindre om du bruker saltet smør)
Kok opp vann og sukker til sukkeret fordamper og du får en passe mørk karamell. Ta karamellen av platen og tilsett fløten, det vil boble opp ganske mye, så du trenger sannsynligvis ikke mer varme. Rør inn mykt sukker og litt havsalt og la karamellen stå kaldt noen timer.

For en mildere variant kan man blande inn litt kremost (type philadelphia og melis i glasuren).

Makronene blir penest om du fyller dem med en sprøytepose, men de blir like gode om du bruker et par te-skjeer. Sett to og to "skjell" sammen med fyll i midten.

Jeg har pyntet makronene med litt krokan for dekorens skyll. Dette hadde jeg over makronene før steking, men etter at makronene har begynt å få en hinne over.

Makronene kan fryses, men holder seg også noen dager i en tett boks i kjøleskapet. 


2 kommentarer:

  1. Så man kan bruke mandelmel altså? Jeg har tenkt på det, syns det er så kjedelig å male mandler. Spørs om jeg må prøve å lage makroner snart da, takk for oppskrift!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg bruker mandelmel, men ikke den fettreduserte typen du får i helsekostbutikker. Det må være mandler som kun er malt veldig fint! Da blir fort makronlagingen et litt mindre prosjekt :)

      Slett