tirsdag 14. april 2015

Olivenfocaccia - brett og hev!



På fredag var focacciaen min på trykk i VG. Om du ikke fikk den med deg er den her også ettersom jeg fortsatt er i modus for å bake italiensk. Brett-og-hev-metoden lærte jeg først av Martin Johanson som skriver bloggen Pain de Martin. Han har mange gode triks for hjemmebakeren. I tillegg har jeg vært på focacciakurs med en italiensk venninne. Kjøkkenet ditt blir ikke den samme etter at man får italienske venner. Du må ha et forhold til hver enkelt ingrediens på kjøkkenet. Ovnen din. Saltet. Hevemetoder. Man against machine. Også videre...

Dette er en metode å lage en god focaccia på. Selv om jeg liker godt å bruke mel fra mindre møller, vet jeg at om jeg bruker tipo 00 mel blir resultatet helt perfekt hver gang. Uten at jeg kan forklare hvorfor.


Til en liten langpanne
3 dl romtemperert vann
400 g siktet hvetemel, helst italiensk tipo 00
5 g fersk gjær
10 g salt
et par håndfuller oliven
god olivenolje, salt, hvitløk og rosmarin
Løs opp gjæren i vannet og bland med melet. La deigen stå litt før du tilsetter saltet. Deigen skal være litt løs. Tilsett litt olivenolje langs kantene på bakebollen, og forsøk å løsne deigen litt fra bollen. La deigen stå tildekket på et lunt sted en halvtimes tid.
Strekk og brett deigen mens forsiktig ved å dra kantene inn mot midten mens du dreier bollen 90 grader fire ganger. Slik får du luft i deigen. Repetere denne øvelsen minst tre ganger med en halv time mellom hver gang. På denne måten får glutenet i deigen utvikle seg og deigen får en fin konsistens. Deretter skal deigen hvile i to timer på et lunt sted til den har blitt dobbelt så stor og du kan se større luftbobler.

Velt deigen over på en langpanne og strekk den forsiktig til en firkant på størrelse med langpannen og la den hvile i minst 30 minutter. Ha litt olivenolje på toppen, frisk rosmarin, havsalt og oliven.

Stek på 200 grader i omtrent 15 minutter til den har fått en gyllen skorpe.

Focacciaen kan serveres til hva som helst - og den er perfekt som niste. Bruk aller helst stenfrie oliven, så unngår du ubehagelige overraskelser!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar