onsdag 24. august 2011

Quiche med salat og sitronrømme



Kombinasjonen av purre, timian og skinke kan ikke slå feil. Quiche er perfekt til kvelds eller som sommermat. Ikke akkurat lettmat, men friskt og godt likevel. Og hvis du vil kan du bytte ut både en god del av smør, ost og fløte med cottage cheese og fremdeles få en særdeles velsmakende quiche. I det hele tatt har du uendelige muligheter når du setter i gang med å lage quiche.Her er det bare fantasien som setter grenser. Forskjellen på pai eller quiche skal ikke jeg gå inn på. Jeg nøyer meg med å  at quiche i alle fall høres litt ekstra flott ut.


Ofte faller jeg for fristelsen å kjøpe ferdig paideig. Men når jeg endelig lager den fra bunnen, så slår det meg hvor unødvendig dette er. Det tar jo ikke lengre tid å lete etter deigen i butikken enn det tar å lage deigen hjemme. Og ingrediensene har du garantert i skapet.


Paibunn
200 g mel
125 g smør i terninger (kan byttes ut med 200 g cottage cheese)
2 ss kaldt vann


Begynn med paibunnen. Ha mel og smør i en foodprosessor og kjør det sammen med det kalde vannet til det blir en passe fast deigklump. La deigen hvile en halv time i kjøleskap under plast. Mens deigen hviler kan du lage paifyll, salat og sitronrømme.Når deigen er klar trykkes den ut i en paiform og prikkes med en gaffel. Pass på å ha deigen litt godt over kantene så den ikke krymper ned til bunnen av formen. Forstek den i 10 minutter eller til den er lett gyllen på 175 grader. 


Fyll
5 egg
1,5 dl fløte (,rømme eller creme fraiche)
2,5 dl god ost (jarlsberg, parmesan, sveitserost,gruyere (nam!!))
150 g kokt skinke (eller sterkere saker som bacon eller chorizo)
1/4 paprika i teringer
1/4 purre i skiver
3 kvister timian
1/2 ts muskatt (kan sløyfes) 
salt og pepper


Visp sammen egg og fløte. Tilsett de øvrige ingrediensene. Ha fyllet i den forstekte paibunnen og stek på 175 grader i  om lag en halv time - eller til eggemassen har stivnet.
Sitronrømme
1,5 dl rømme
2 ss ferskpresset sitron
1 ts akasiehonning
1/2 fedd hvitløk
1 kvist timian
salt og pepper


Bland ingrediensene sammen og smak til med salt og pepper. Smaken får tid til å sette seg mens du venter på at quichen steker ferdig. 


Server quiche og salat med sitronrømme. Umulig å ikke like!

mandag 22. august 2011

Myke hveteboller med en hemmelighet



Har finværet vart lenge nok? Lengter du etter jul? Ikke det? Til tross for navnet på disse myke hvetebollene - de kan spises året rundt. Med friskere kvelder er det vel likevel ingenting som er som å krype opp i sofaen med en kopp varm te og godt følge? Disse bollene er så gode at jeg egentlig ikke bør avsløre oppskriften.

30 julekakeboller
1 kg hvetemel
2 ts kardemomme
200 g sukker
50-100 g gjær (avhengig av hvor god tid du har)
6,5 dl helmelk
200 g smør

1 pakke rosiner
1/2 pakke sukater (hemmeligheten)


Ha melet og kardemommen i en stor bakebolle. Smelt fersk gjær i sukker. Det går av seg selv, men du kan hjelpe til med en gaffel. Smelt smøret og ha i melken. La blandingen få 37 grader. Bland det hele og kjør det i kjøkkenmaskinen med rosiner og sukater. La deigen heve under et håndkle til dobbel størrelse.

Elt deigen og del den i passe store biter. Bak ut bollene. Du kan godt ha litt størrelse på dem, men jeg foretrekker vanlig bollestørrelse da det er lettere å steke. Og man kan velge hvor stor "porsjon" man vil spise. Etterhev på stekebrett og stek på 250 grader i 5-6 minutter. Bollene skal være gylne oppå og under. Avkjøl på rist. Spis de du har lyst på og frys resten.

Så kan høsten egentlig bare komme.

onsdag 17. august 2011

Frisk ostekake med sesongens bær



Denne friske ostekaken er det umulig å gå lei. Enkel og grei!

Bunn
175 g havrekjeks
50 g smør

Fyll
600 g Philadelphia kremost (kan reduseres uten å redusere øvrige mengder)
1 putt fløte
1 dl rømme
1 pakke sitrongele
2,5 dl vann
2 ss sitronjuice
Byråkratkaker - dagens trippel...

Knus havrekjeksen og stek den lett i smøret i en panne. Ha den deretter over i en springform uten bunn, direkt på serveringsfatt. Avkjøl i kjøleskap.

Visp kremosten myk og tilsett gele som er kokt opp med halv mengde vann av det som står på pakken. Bland inn sitronjuicen. Pisk kremen stiv i en bolle. For å få en god å luftig krem er det lurt å bruke en høy, smal bolle eller et litermål. For det sier mamma. Vend deretter forsiktig inn krem, rømme og osteblandingen og ha det i springformen -over kjeksbunnen.

Avkjøl i kjøleskap til ostekaken har blitt fast i formen.

Server med sesongens bær eller frukt. 
...et vanskelig valg på en onsdag!

mandag 15. august 2011

Tomt kjøleskap etter helgen? - Prøv en baconomelette...



Omelette er godt som sen sommermiddag eller kveldsmat om du vil. Selv når kjøleskapet er skrapet har du kanskje noen egg, osterester og kanskje noen kjøttrester? Omelette er kjempegodt med både bacon, kylling, en god ost og ikke minst nøyaktig de grønnsakene du liker eller har for hånden. I tillegg tar det ikke særlig mye mer enn 20 minutter.


Omelette til 2-3 personer
1 pakke bacon
4 egg
4 ss fløte
1 ss smør
8 cherrytomater
1/4 purreløk
50 g parmesan
timian, salt og pepper


Stek baconet sprøtt på middels varme, og legg til side på et fat.Visp fløte, egg, purreløk, timian, salt og pepper sammen. Stek blandingen i smøret på middels varm plate. Ha over cherrytomatene og baconet.  Når det begynner å stivne kan du ha på parmesanen. Vend omeletten slik at den danner en halvmåne når den begynner å bli stiv eller la osten smelte ved å bruke lokk over pannen.


Plutselig middag!

lørdag 13. august 2011

Livet blir bedre med majones!



... Tror jeg i alle fall. Helt bastant skal jeg likevel ikke være - jeg har aldri forsøkt et liv uten. For mange er veien til en perfekt majones kronglete og lang. Jeg har aldri kommet helt dit at jeg har fundert så mye på mysteriet. Inntil jeg leste biografien om Julia Child. Jo mer man leser om majones, jo mer komplisert virker det jo (til tross for at man gjentatte ganger klarer dette helt fint). Det finnes noen grunnleggende regler for å unngå de få gangene majonesen likevel ikke blir som den skal. Dette gjelder for så vidt også for aïoli og andre majonesvarianter, selv om jeg vil vispe cesærdressingen for eksempel litt mindre enn en ordinær majones. 


Regel 1 - Romtempererte ingredienser


Regel 2 - Visp eggene godt opp før du tilsetter olje
Regel 3 - Tilsett først bare noen ørsmå og få dråper olje


Noen bruker bare plommer i majones, noen bruker bare hvitter. For å gjøre det komplett bruker jeg hele egget fordi det fungerer utmerket når man bruker stavmikser.


Regel 4 - Bruk stavmikser
Regel 5 - Bruk en nøytral olje i blandet noen spiseskjeer av en meget god olivenolje


Det tror jeg skulle dekke det meste. For majones er ikke mengdene veldig viktig. Så lenge man følger fremgangsmåten kan man nærmest vispe opp en uendelig mengde majones på ett egg. 


Linns majones
1 helt egg
2 ss lyxig olivenolje
1,5 dl solsikkeolje
1 ts Bergbys sennep
2 ss sitronsaft (eller hvitvinseddik)
1 dryss paprikapulver
1/4 ts salt

For å gi det inn med t-skje.  Er du sikker på at egget er romtempert? Knekk det i så fall i en høy smal bolle som det passer å bruke stavmikser i. Visp egget godt med stavmikseren. Tilsett noen få dråper av den lyxige  olivenoljen, og visp med stavmikseren til du er sikker på at det tykner. Deretter visper du inn de øvrige ingrediensene unntatt resten av oljen. Til slutt has resten av oljen i litt og litt i en tynn stråle. Du er ferdig når du synes majonesen har fått en passe konsistens. Min opplevelse er kanskje at majonesen blir litt stivere når den får noen timer i kjøleskap.


Klar for smørbrød!


onsdag 10. august 2011

Risotto med sitronmarinerte kyllingklubber


Hvis det er en ting jeg ikke kan få nok av i 2011 så tror jeg det er risotto. Risotto passer til all slags kjøtt eller fisk, men smaker også godt med en frisk salat. Risotto kan både være vintermat eller sommermat. Om sommeren er det godt med en frisk variant. Gjerne med en god del sitron i. Hvis du har dårlig tid, passer disse kyllingklubbene også utmerket med en god salat og litt vanlig ris. 


Sitronmarinerte kyllingklubber
Beregn 2-3 kyllingklubber per person litt avhengig av hvor store menneskene og kyllingklubbene er.


Lag en marinade av litt olje, salt, pepper, hvitvinseddik og en teskje eller to røkt paprikapulver. Gni det godt inn i klubbene og la klubbene stå i marinade noen timer eller så lenge du har tid til. 
Mens du lager risottoen kan du steke klubbene på 200 grader i omtrent 20 minutter.
Risotto
8 gode cherrytomater
3 vanlige champignon
2 sjalottløk
1 ss olje
1 fedd hvitløk
2,5 dl hønsebuljong
1/2 dl ferskpresset sitronjuice
1 dl carnaroli risottoris (eller en annen type)
50 g
 parmesan
1 ss smør

1/2 ts timian
salt og pepper

Stek champignonen i litt olje. Ha dem over i en bolle og la stå kaldt. Stek tomatene lett og ha dem over champignon
Blank løk og hvitløk i smøret og tilsett risen. Kok inn litt og litt av kraften og sitronjuicen til risen er al dente. Tilsett parmesan, rør godt inn og smak til med salt og pepper.






Server med rykende varme kyllingklubber og en frisk salat!





mandag 8. august 2011

Jamies amerikanske drøm - velvet cupcakes!



Cupcakes er både dekorativt og godt. Og disse røde fløyelsmuffinsene ser aldeles lekre ut på bilder jeg har sett i kokebøker. Det er nok mulig at min naturlig røde konditorfarge ikke er sterk nok, for til tross mengden jeg hadde i, vil jeg fortsatt påstå at cupcakesene ser litt mer brune enn røde ut... Men gode? Absolutt!


Til 5 store cupcakes eller 12 små
50 g smør
150 g sukker
1 egg fra frittgående høner (lært av Jamie Oliver)
1 ts økologisk vaniljeekstrakt
1,25 dl melk- og fløteblanding
150 g mel
2 ts bakepulver
2 ss god kakao


Kremosttopping
50 g smør
100 g melis
150 g kremost
1/2 ts vaniljeekstrakt
(1 økologisk sitron revet skall og saften)


Forvarm ovnen til 180 grader


Visp smør og sukker hvitt. På dette stadiet vil jeg gjerne ha tips til hvordan man faktisk får det hvitt med en Kitchen Aid. Hos meg sitter det som regel bare fast i bunnen. Men kake blir det likevel altså.


Tilsett egget og visp det ut. Ha i vaniljeekstrakt. Bland mel, bakepulver,kakao sammen og rør forsiktig inn vekselsvis med melkeblandingen. Hell i muffinsformer og stek i omtrent en halvtime. Hvis du lager små cupcakes, bør disse sjekkes innen 15 minutter.



Jamie Oliver bruker 1/2 ts natron, 1 1/2 ts hvitvinseddik og 1,25 dl  surmelk i stedet for bakepulver og melkeblanding.Muffinsene får da en litt annen konsistens. Jeg synes begge deler er like godt, og bruker det jeg har i kjøleskapet. 


For kremosttoppingen er det lurt å passe på at alle ingrediensene har romtemperatur. Bland melis og smør, og tilsett deretter kremost og vaniljeekstrakt. Visp til du har en glatt blanding og oppbevar i kjøleskapet til muffinsene er helt kalde og klare til å pyntes!


Den artigste delen av jobben?
Originalen







fredag 5. august 2011

Grillspyd med mangosasus - en fargefest



Grillspyd er lettvint og fargerikt.Det beste av alt er kanskje at alle kan få akkurat det du vil? Hakkede grønnsaker og fisk kan legges i boller slik at man kan forsyne seg med det man liker best.
Eller  man satse på det beste - at alle liker det man tar på spydene. Som en bonus er det både sunt og godt.


Til 8 store grillspyd
1 oransje paprika
1 rød paprika
1 god del cherrytomater
1 rød løk
8 champignoner
1 grønn squash
0,5 kg ytrefilet av svin i passe store biter
0,5 kg ytrefilet av okse i passe store biter
8 grillspyd


Mangosaus
2 dl rømme
1 dl mangochutney


Dersom du bruker trepinner som grillspyd kan det være en god ide å bløtlegge dem før du tar på kjøtt og grønnsaker. Da unngår du at spydene begynner å brenne. I tillegg er det greit å ha litt størrelse på både kjøtt- og grønnsaksbiter, slik at det ikke blir tørt når det grilles. Grill i vei, og til servering passer det godt med en god salat, ris og mangosaus.


Mangosausen er lettvint - bland to deler rømme med en del mangochutney. Et lite råtriks som jeg har lært av moren til mannen i mitt liv. Passer nesten til alt! Mangosausen altså... 

onsdag 3. august 2011

Linns granola - frokostblanding for late feriedager










Etter å ha laget Nigellas fantastiske granola noen ganger har jeg funnet ut at denne er omtrent min egen. Jeg tar havregryn og det jeg ellers måtte ha tilgjengelig i kjøkkenskapet. Det blir nydelig det også. Granola er så godt at man kan godt spise det som dessert. Og selv om det ikke er aldeles sunnhetsprofeti eller lavkarbo, synes jeg man godt kan unne seg det i ferien i alle fall. Eller resten av året i moderate mengder. Med yoghurt!


350 g havregryn
50 g linfrø
50 g solsikkekjerner
50 g sesamfrø
100 g valnøttkjerner
150 g eple- og pæresyltetøy uten sukker
50 g mørk sirup
30 g eplsirup (eller lys sirup)
30 g sukker
4 ss nøytral olje
1 ts kanel
1 ts ingefærpulver
1/2 ts salt


150 g rosiner





Bland det hele (unntatt rosinene) godt sammen og legg det på et bakepapir i en stekepanne. Stek på 200 grader i 30 minutter. Du kan røre forsiktig i blandingen i blant. Ta granolaen ut av stekeovnen og bland i rosinene. La det bli helt kaldt før du har granolaen på tøffe glass, og nyt til frokost eller kvelds.












tirsdag 2. august 2011

Retropizza - en norsk klassiker




Jeg er ikke blant dem som har et traumatisk forhold til barndommens pizza med kjøttdeig selv om jeg ikke kan huske sist gang jeg selv lagde en slik. Sommeren er jo tiden for å dvele ved gamle minner og kanskje prøve seg på gamle kunster.

Bunn
350 g mel
2 dl vann
1 ts sukker
1/2 ts salt
1/4 pakke fersk gjær
2 ss olivenolje

Løs gjæren opp i lunkent vann, tilsett de øvrige ingredienser og rør sammen til en deig. La deigen heve til dobbelt størrelse mens du lager fyllet.



Fyll
300 g karbonadedeig
1 boks hakkede tomater med basilikum og oregao
1 skvett rødvin
1 ts sukker
salt og pepper

4 skiver chorizopølse
1/4 rød løk
6 cherrytomater
2 dl raspet gulost
1 dl raspet parmesan
fersk oregano



Stek karbonade-eller kjøttdeig, og ha i tomater på boks. La det koke inn til passe konsistens.

Trykk deigen ut på bakepapir, og har du tid kan du la den heve litt før du hiver på fyllet. Først kjøttsausen, deretter de øvrige ingrediensene. Jeg foretrekker å ha osten på toppen så unngå man at noe svir seg. Stek på 225 grader i 15 minutter - til bunnen er sprø og osten gyllen.