lørdag 23. april 2011

Bortskjemte bypikerMed bypåske hører det i det minste god mat til. En skikkelig god syrlig epletrifle med litt krisp er en god avslutning til måltidet. Jeg har sett mange forskjellige slag epletrifler - ikke minst tilslørte bondepiker som dette er en variant av. Bypikene har jeg hentet nesten rett etter Øyvind Hjelles bok "Gourmet for begynnere". Jeg formidler den med noen justeringer - akkurat slik jeg lagde den. Retten har få ingredienser, men ganske mange komponenter. Fortvil likevel ikke - det meste kan forberedes i forkant her - eller du kan forenkle den noe.


De god smakene harmonerer perfekt. I alle fall sånn som jeg ser det.Denne porsjonen er omtrent nok til 4 personer

Eplesirup
3 ss sukker
2 dl god 100 % eplemost
Karamelliser sukkeret i en god panne, og tilsett eplemosten når sukkeret har smeltet og nådd en god og rød farge uten å bli brent. Tilsett eplemosten og kok inn til 5-10 % av mengden. Sirupen oppbevarer du i en tett beholder dersom du har litt til overs.


Havrekrisp
4 havrekjeks
2 ss sukker
1 ss smør
Knus havrekjeksene i en morter. Stek smulene til de er krispy og fine i sukkeret og smøret. Ha av platen og på et kjøkkenpapir for å la overflødig fett renne av. Dersom du ikke har havrekjeks kan du prøve med havregryn. 


Karamelliserte epler
2 epler
2 ss sukker
1 ss smør
1 ts kanel
Skrell eplene og del dem i båter med en epledeler. Da unngår du spisse kanter som kan gjøre at eplene går i oppløsning ved steking. Varm opp stekepannen og ha i sukkeret. Når sukkeret har smeltet har du i eplene, smør, sukker og kanel og steker på begge sider av eplene til de er møre. Dette kommer litt an på epletypen du har valgt. Ikke rør mens eplene steker - da blir det eplemost (som selvfølgelig er godt det også).


"Hjemmelaget" softis
1/2 liter god vaniljeis
4 ss melk
1 ts revet sitronskall
1 ts sitronsaft
1 ts kanel
1 ts vaniljeekstrakt


Isen bør lages noenlunde rett før servering. La isen tine en times tid i kjøleskap og bland inn de øvrige ingrediensene med en stavmikser. Sett isen i fryseren kort tid for å la den sette seg igjen, og anrett pent på tallerkner eller i et glass. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar