fredag 29. mars 2013

Panna cotta med bringebærcoulis

Jeg elsker de klassiske dessertene og panna cotta er intet unntak. Enkelt å lage - som navnet sier: kokt fløte. Jeg liker panna cottaen aller best helt klassisk. Morsomme tilsetninger kan heller tas ved siden av. Men aller best blir den med vanlige bær og frukter som bringebær, jordbær, mango eller pasjonsfrukt. 


Det er ikke mange ingrediensene du trenger, og desserten kan lages i god tid før gjestene kommer. Et par tre dager holder den seg fint i kjøleskap.

Til 6-8 personer
2 putter fløte
1 vaniljestang
150 g sukker
4 plater gelatin

Legg gelatinplatene i bløtt i kaldt vann noen minutter.Snitt vaniljestangen på midten og skrap ut frøene. Kok opp fløte, sukker og og vaniljestangene samt frøene. Ta kjelen av platen. Klem ut vannet av gelatinplatene og ha de i fløteblandingen. Hell over i serveringsglass og avkjøl i minst tre timer før servering.

Bringebærcoulis
150 g frosne bringebær
1 ts sitronsaft
smak til med melis 

Kjør bringebær sitronsaft og litt melis med en stavmikser til en jevn konsistens. Er du skikkelig flink kan du sile bærsausen for å få en litt mer eksklusiv touch.Er du derimot litt lat som meg, funker det veldig bra uten også. 
Desserten ser uskyldig nok ut, men egner seg nok best som utskeielse i ny og ne - eventuelt kan den også lages i ørsmå porsjoner slik at man får en liten smak bare etter måltidet. 

Kokt fløte er det beste jeg vet, altså. 

onsdag 27. mars 2013

Den beste guacamolen



Guacamole er en ting man ikke kan ta feil med. Most avocado med litt  smågodt i. Guacamole laget i morter synes jeg likevel var hakket bedre enn den måten jeg vanligvis har laget den på. Mosen blir silkemyk. Jeg foretrekker likevel å ikke mose de øvrige ingrediensene. 

Til en god porsjon
2 avocado
1 tomat
1 fedd hvitløk
1/4 rødløk
1 chili
1 lime (skall og saft)
salt
ev litt tabasco
Ta av litt av skallet på limen med en "zester" og finhakk deretter skallet. Mos avocadoen godt i morteren, og ha i saften av en lime og limeskallet. Finhakk hvitløk, rødløk og chili (uten frøene) og ha i litt salt og ev tabasco om du ikke synes chilien har gitt nok sting.  Ta ut kjernen av tomaten og finhakk tomatkjøttet. Ha det i sammen med resten. 

Server umiddelbart. 

Passer til 
- en corona og litt tortillas...
- en brødskive med skinke og tomat
- hamburger
- å spise med skje

og så mye mer...

mandag 25. mars 2013

Ta knekken på eggehvitene - lag marshmallows!

Jeg har laget gode marshmallows før (her), men da uten eggehviter. Denne gangen var det nettopp eggehvitene som var utgangspunktet for å dempe søtsuget. For hva gjør du egentlig med alle eggehvitene som til stadighet blir igjen etter batcher med creme brulee og andre ting som krever bare eggeplommer? Det første som slo meg var muligens ikke marshmallows. Men det var i alle fall det første jeg hadde lyst på. 

Denne gangen forsøkte jeg å gjøre det som David Lebovitz som skriver den fine bloggen Living the sweet life in Paris

Disse marshmallowsene syntes jeg ble veldig luftige og gode. Det er kjekt å ha et godt termometer tilgjengelig som det ofte er om man setter i gang med sukkertøyproduksjon enten det er drops, karameller - eller marshmallows. Da får de riktig farge - og riktig konsistens. 

200 g sukker
100 g lys sirup
0,8 dl vann
4 eggehviter (110 g)
10 plater gelatin (1 pakke)
1 ts vaniljeekstrakt 
1 knivsodd salt

Strø
1 dl maisenna
1 dl melis

Kok opp sukker, sirup og vann. Bruk et termometer og la sirupen nå 118 grader. Slike termometer får du blant annet kjøpt på Panduro. De er også veldig kjekke å ha når man skal lage karamell eller drops. 

Visp eggehvitene stive og ha i en knivsodd salt til slutt. 

Ha gelatinplatene i kaldt vann i fem minutter, og klem restvann ut av dem. 

Visp inn sirupen i eggehvitene, og bruk restene i bunn av pannen til å løse gelatinplatene opp i. Ha også den nå oppløste gelatinen i den marengslignende blandingen. Fortsett å vispe i om lag fem minutter. 

Ha raust med blandingen av maisena og melis utover et bakepapir. Bruk gjerne en sikt til å få det jevnt utover. Ha marshmallowsblandingen over bakepapiret. La den deretter stå udekket over natten.

Dagen etter kan du klippe opp marsmallowsen i passe store biter og strø med resten av blandingen. Oppbevares inntil en uke i lufttett beholder. Jeg synes de er aller best med en gang - og hvem klarer egentlig å holde fingrene av fatet en hel uke...

Barnslig godt...

fredag 22. mars 2013

Rødvinsbraisert bibringe


Når gradestokken fremdeles kryper ned mot femten kuldegrader er det fortsatt muligheter for å lage gode rødvinsgryter før salatsesongen setter inn. Du må kanskje ha god tid for å lage denne gryten, men det er absolutt mulig å få til midt i uken. Selv lot jeg den stå over natten i ovnen, og syntes dette fungerte veldig godt. Resultatet blir nesten som Boeuf Bourguignon.   

Bibringe er ypperlig kjøtt til dette formålet. Godt marmorert kjøtt med gode ben gir god kraft og langstekt løsner kjøttet fra benet og blir mykt som smør.

Til en god del sultne voksne
2 kg bibringe
1 flaske rødvin
1 ss tomatpure
2 ss hvetemel
1 l kalvekraft
0,5 dl mammas hjemmelagde solbærsirup (kan sløyfes)
3 gulrøtter
1 god skive sellerirot
3 løk
3 fedd hvitløk
litt olje til steking
1 laubærblad
1 ts timian
1/2 ts rosmarin
1 ts oregano
1 ss hakket bladpersille
salt og pepper

Del bibringen i passe store biter. Brun kjøttet i to omganger og hell ut overskuddsfett. Ta kjøttet ut av gryten å la det hvile mens du steker grønnsakene. 

Forvarm ovnen til 100 grader

Kutt sellerirot, gulrøtter og løk i passe store biter, og brun dem i gryten.Tilsett mel og tomatpure og rør det godt inn. La det koke til blandingen blir mørkerød. Ha over vin, solbærsirup og kraft og la det koke til blandingen er redusert til det halve. Ha i bibringen, krydder, urter og hvitløk. La det hele koke opp før du setter lokk på gryten og har den i stekeovnen. Bruk aluminiumsfolie til lokk om du ikke har grytelokk som tåler varme godt. La gryten godgjøre seg i ovnen til neste dag. 

Ta gryten ut av ovnen, gå på jobb og returner til en gryte du skal lete lenge etter å finne bedre enn.

Ta av fettlaget som har dannet seg på toppen når gryten har blitt kald. Varm opp til servering og server med en grønn salat og potetmos. 


onsdag 20. mars 2013

Osteiskake med lemon curd




Det nærmer seg påske, og av en eller annen grunn skal alt være gult. Så også ostekaken min. Inspirasjonen til ostekaken er Matprat. Eller egentlig, en venninne som serverte noe lignende, og satte meg på sporet til oppskriften. Det kjekke med iskake er at den kan lages på forhånd og holder seg godt i frysen. I tillegg er det enkelt å lage. Du kan bruke hjemmelaget lemon curd for å få litt syrlighet i kaken. Men du kan også bruke en annen bærsaus, friske bær eller hermetisk frukt.

Bunn
150 g havrekjeks
100 g smør

Knus havrekjeks og stek den lett med smøret i en panne. Bruk en springform eller kakering direkte på kakefatet og trykk kjeksblandingen utover slik at du får en tynn og jevn bunn. Avkjøl i kjøleskap. 

Topping
1 putt fløte
3 egg
1 ts vaniljeekstrakt
100 g sukker
200 g kremost

150 g lemon curd (oppskrift her)

Pisk fløten stiv og sett i kjøleskap. Skill hviter og plommer og pisk hvitene stive i en egen bolle. Pisk plommene sammen med sukker, vaniljeekstrakt og kremost. 

Bland til slutt krem, hviter og osteblandingen forsiktig sammen. 
Når kjeksblandingen er kald nok tar du ostekremen/toppingen over kjeksbunnen. Ha noen klatter med lemon curd over, og marmorer det forsiktig inn i ostekremen med en kniv. Frys kaken i minst fire timer før servering. Skal du oppbevare den lengre kan det være greit å ta plast over.

Bringebærcoulis
150 g frosne bringebær
1 ts sitronjuice
litt melis

Det smaker godt med en liten bærsaus ved siden av, og coulisen kan lages rett før servering.Bruk en stavmikser til å kjøre bringebær, sitronjuice og melis sammen og server med kaken. Om bringebærene er frosne, ferske eller tinte når du gjør dette er egentlig ikke viktig. Det er imidlertid litt tidlig på sesongen for bringebærene her på Grünerløkka. 

Friskt, enkelt og kjempegodt!

mandag 18. mars 2013

Et slag for havregrøten...


Til vanlig synes jeg det er godt at frokost er mettende, men samtidig ganske lett. Havregrøt får man kjøpt på nesten alle spisesteder hvor de serverer frokost enten du er i London eller New York. De har det sikkert her hjemme også. Jeg har i alle fall observert det på Tranen i Oslo. 

Havregrøt tar så kort tid at du får det til før du skal på jobb eller skole også. Med frisk frukt, syltetøy, rosiner eller litt akasiehonning og et glass juice ved siden av er jeg klar for en ny dag - enten det er trening eller jobb.

Til to personer
2 dl havregryn
1 knivsodd salt
4 dl vann
1 dl melk
litt kanel

Kok opp havregryn, salt, vann og melk til grøten blir passe tykk. Det tar ikke mer enn et par-tre minutter. Ha i litt mer havregryn om du synes den blir for tynn.

Spis det med rosiner, akasiehonning eller litt rørte bringebær. Med en god kopp kaffe er det vel lite som kan gjøre starten på dagen bedre? 

fredag 15. mars 2013

Elvis-sandwich - helt konge!


Jeg elsker brødskiver. Og bananer er en absolutt favoritt. En frukt man faktisk blir mett av. 

Peanøttsmør er godt. Ikke noe jeg vanligvis konsumerer store mengder av. Men godt - så absolutt. 

Jeg slår gjerne et slag for honning. Mormor mente at honning var supersunt. Hvis mormor har sagt det, legger jeg gjerne godviljen til for å anta jeg det er sant.  

Bacon?  - Alt blir bedre med bacon!! Og skikkelig smør.

Til sammen? En vaske-ekte Elvis-sandwich. Fordi jeg fortjener det. 

Til en sulten person som definitivt ikke er i beach 2013-oppkjøringen enda:
2 brødskiver
1 ss penøttsmør
1/2 most banan
2 skiver bacon
1 ss smør
1 ss honning

Stek baconet til det er sprøtt og la det renne av på et papir. Mos den halve bananen og ha den på en av brødskivene. Ha peanøttsmør på den andre. Legg brødskivene sammen med bacon i midten. Ha smør utenpå sandwichen og stek i panne på middels varme til sandwichen får litt farge. Server med litt flytende honning over. 

Etter å ha smakt kongens egen favoritt må jeg innrømme at jeg ikke synes sandwichen hans er så rar som jeg alltid har innbilt meg -det definitivt ikke siste gang jeg prøver meg på denne kaloririke blingsen når jeg virkelig fortjener en god, sen frokost.  

onsdag 13. mars 2013

Kakaobrownies med havsalt




Brownies er en vitenskap. Alle brownies er gode. Men bare en kan være best. Selv liker jeg dem som er seige. Etter å ha eksperimentert siden tenårene, har jeg kommet frem til at Brownies er et område Toro faktisk duger på. Perfekt konsistens. Fortsatt like irriterende som forrige uke, for hvem vil spise halvferdig-kaker hvis de ikke må?  

For at eksperimenteringen skal holde seg mot klassisk brownies, men likevel ikke bli kjedelig, har disse et lite dryss av havsalt. Rart?    Egentlig ikke rarere enn for eksempel havsalte karameller. Ennå føler jeg kanskje at konsistensen forblir litt som konfektkaker. Rå i midten. Med en ørliten smak av havsalt. Kanskje ikke så seige som planlagt - men virkelig virkelig gode...

Til en 24 cm form. 
140 g smør
125 g moscovadosukker
125 g sukker
1/2 ts havsalt
2 egg
1/2 ts vaniljeekstrakt
1 ss malt espresso
65 g mel

Sett stekovnen på 165 grader.

Smelt smør og ha i moscovadosukker, sukker og havsalt. Varm til du har en nokså jevn blanding. 

Ha i et egg av gangen og rør godt mellom hvert egg. Ha i mel og vaniljeekstrakt til slutt og rør til du har en jevn røre. Ha i godt smurt form, og stek i 25 minutter. La kaken avkjøles i formen. 

Del opp og server. Bare gode eller best?

Her servert med creme fraiche og kirsebær. 





fredag 8. mars 2013

Eggs Benedicte - litt luksus i helgen...


Som flere andre klassikere, hevdes Eggs Benedicte å ha sitt opphav på Waldorf Hotel i New York. Og alternative historier fins det nok av. Frokosten snakker for seg - bakgrunnen er for så vidt mindre interessant. Eggs Benedicte består uansett av to halve toastede engelske muffins med bacon, porsjerte egg og hollandaise. Du bør helst være litt sulten med andre ord.

1-2 porsjoner
En engelsk muffin delt i to (finner du oppskrift på her).

Porsjerte egg
2 egg
1 l vann
1 ss hvitvinseddik
Porsjerte egg er enklere enn du tror. Ha stor nok kjele, en halv liter vann per egg, og aldri mer enn fire egg i samme kjele. Knekk et egg forsiktig i en liten bolle. Varm opp vannet til kokepunktet og la det syde. Ha egget forsiktig over i det sydende vannet og la det trekke i 3-4 minutter. Pynt litt på eggehvittene om de sprer seg for mye. Når et egg har fått ligge et minutts tid i vannet kan du putte opp i et til. Her gjelder det å holde tungen rett i munnen for å time det hele riktig. Når egget er ferdig kan det legges rett i isvann - slik stopper du kokeprosessen og eggeplommen holder seg fin.

Akkurat timingen får du finne litt ut av selv. Eggene trenger jo ikke være kjempevarme. De holder seg fint om du lar dem ligge i isvann til servering, så kan resten være varmt.

Sprøtt bacon
Stek litt bacon på lav/middels varme til det er sprøtt. La det renne av på litt kjøkkenpapir

Hollandaise
2 eggeplommer
1 ss vann
100 g smør
2 ts sitronsaft
salt og pepper

Lag vannbad med en kjele med vann rundt kokepunktet. Visp sammen eggeplommene i en bolle som tåler vannbadet og ha bollen over det sydende vannet. Visp godt. Ta bollen av varmen og visp inn kaldt smør i terninger. Ha igjen bollen over vannbadet og visp til blandingen tykner. Pass på.  Rør til slutt inn sitronsaft, salt og pepper.

Server umiddelbart på halve toastede muffins, gjerne dynket så vidt med litt hvitvinseddik, bacon, porsjerte egg og Hollandaise. Helgefrokosten blir ikke stort bedre enn dette.

For vegetarianere kan du bytte ut baconet med babyspinat. Ikke fullt så morsomt - men like stilig - og plutselig heter det Eggs Florentine...


onsdag 6. mars 2013

Brownies - på vei mot perfeksjon...


Det har lenge irritert meg at Toros brownies blir bedre enn mine egne. Men no more! 

Brownies skal være en kombinasjon av passe seige og passe sprø. Ikke bare myke. De skal være rike på sjokoladesmak, søte, men ikke for søte. Aller best er de stykkene som har stekeskorpe. Mye skal klaffe før de blir virkelig, virkelig gode. Disse har det i seg - selv om jeg kanskje fortsatt leter etter det siste lille for å være 100 % fornøyd. Lag stykkene nesten små som konfekt. Slik at man kan unne seg en til kaffen, og nyte at man fortsatt har lyst på en til - og ikke at man spiste en for mye.

100 g smør
150 g sukker
50 g mørkt moscovadosukker
110 g kokesjokolade
1 ss mørk sirup
2 egg
1 ts vaniljesukker
100 g hvetemel
3 ss kakao
1/2 ts bakepulver
1 ss finmalt espresso

Forvarm ovnen til 180 grader. Bruk en middels springform og dekk med bakepapir. Varm smør, sukker, mørk sjokolade og sirup forsiktig til du har en jevn blanding, avkjøl litt.  Visp eggene og bland de tørre ingrediensene. Bland eggene og de tørre ingrediensene i sjokoladeblandingen. Ha brownies-blandingen i den smurte formen og stek i 30 minutter. 

Unn deg et lite stykke lykke til en fersk espresso.



mandag 4. mars 2013

English muffin - servert som Grünerløkka rabbit


Skikkelige eggs benedict begynner med engelske muffins - så gjør også klassisk Welsh rarebit - eller Welsh rabbit - eller Grünerløkka rabbit som den til slutt har blitt etter diverse endringer fra opprinnelig oppskrift - via Nigella Lawsons app og med lokale tilpasninger.Intet mer om bakgrunnen for Welsh rabbit her - prøv eventuelt Wikipedia.

English muffin er uansett rundstykker som først blir stekt litt i panne og deretter i ovn - formen skal være rund, og stikkes ut med en form eller et glass. Om du ikke porsjerer egg til din gjennomsnittelige frokost, kan du gjøre som engelskmenn og toaste dem og ha syltetøy på. Muffinsene er litt søtere enn vanlige rundstykker. 

Nå er det ikke noen stor overraskelse, kanskje, at jeg har valgt latmannsversjonen og blandet alt i en bolle. Hvorfor gjøre det vanskelig når man kan gjøre det praktisk?

12 muffins
3 dl melk
25 g fersk gjær
1 ss sukker
25 g melange
25 g smør
425 g mel
litt semulegryn
smør til steking

Smelt smøret og margarinen og ha i melken. Varm til det er 37 grader. Ta det av platen og ha i sukker og gjær. Elt inn melet og hev til dobbelt størrelse. 

Kjevle ut deigen til omtrent 2 cm tykk og stikk ut rundinger med en form eller et glass. Strø litt semulegryn over rundstykkene. Forvarm ovnen til 175 grader. Etterhev til de er luftige og fine - 20 til 30 minutter. Stek rundstykkene først i litt smør på middels varme på begge sider til de har fått farge. Sett pannen på lav varme og stek videre i ti minutter. Avslutt med fem minutter i ovnen. 

Servert som Grünerløkka rabbit
2 English muffins
2 ss smør
1 strøken ss mel
3 ss hvitvinseddik (eller øl)
1 ss melk
1/2 ts dijonsennep
God gulost - her er det fritt valg
Litt timian

Del rundstykkene i to og toast dem. 

Smelt smøret og ha i melet. Rør godt. Tilsett hvivinseddik, melk og dijonsennep og rør kraftig til det tykner. Smør blandingen på toasten og ha revet gulost over samt et lite dryss timian.

Grill ostesmørbrødene i ovnen til de får farge..

Kveldsmaten er servert!