fredag 30. september 2011

Høstens definitive høydepunkt - overdådig lammestek!

Høstens høydepunkt må være lammestek. Enkelt er det også, spesielt når det vel må sies å være mor som har spilt hovedrollen da denne steken stod for tur. Langstek den og den blir supermør. Med godt tilbehør kunne nok høsten faktisk vært enda lengre. Et triks er også å kjøpe en skikkelig stor lammestek- gjerne fire kilo. Da skal den bli enda bedre. 


Til en passe stor familie
1 lammestek
2 ts rosmarin 
2-3 fedd hvitløk
salt og pepper
1 løk
3-4 gulrøtter


Lag noen snitt i skinnet på lammesteken, og gni lammesteken godt inn med urter, hvitløk, salt og pepper. Er du en skikkelig god planlegger gjør du dette allerede dagen før du skal steke lammesteken.


Skjær opp gulrøtter og løk og legg det i en langpanne. Legg lammelåret over. Den beste måten å få perfekt temperatur på lammesteken til slutt er å bruke steketermometer. Stikk det i den mest kjøttfulle delen av lammelåret, og pass på at du ikke treffer selve benet.


Stek på 100 grader til 
Dette kan ta rundt 4-5 timer, og avhenger av ovnen din, og selvsagt hvor stort lammelåret er. Har du dårligere tid, blir lammesteken helt fin om den er stekt ved 125 grader på litt kortere tid også. Poenget er at termometeret til slutt skal vise i underkant av 70 grader. Da er lammet rosa og mørt.


Og den eneste jobben som er igjen er å få skåret steken i perfekte skiver.


Lammestek blir jo aller best med tilbehør, og det lager du mens steken står i ovnen. Jeg liker godt fløtegratinerte poteter. Det er da selvsagt en fordel å ha to stekemuligheter, men det går an å ha den i ovnen sammen med lammesteken også, og kjøre opp temperaturen en del når steken tas ut. 


Fløtegratinerte poteter
750 g poteter
1 stor løk
3 fedd hvitløk
1 putt fløte
2 dl raspet god gulost
salt og pepper


Fyll en ildfast form med løk og poteter i skiver. Ha i et par hvitløksfedd i skiver. Hell over fløte og krydre med salt og pepper. Stek på 175 grader i 45 minutter. Tilsett den raspede osten 15 minutter før full steketid.Potetformen skal være gyllen og potetene gjennomkokte når den er ferdig. 


Men det blir jo ikke et fullt måltid uten grønnsaker og saus
Skyen fra lammesteken kokes opp med litt fløte og en skvett rødvin, og grønnsakene kan du improvisere med. Her med paprika- og purreblanding - og høstens siste kantareller. Mamma er best! 




torsdag 29. september 2011

Kokospudding med kirsebær - gi meg en enklere dessert enn dette!

Kokospudding er en favoritt hjemme hos oss. Kanskje ikke så rart at det ikke blir så lenge mellom hver gang når den er så enkel som dette å lage?


Til 6 personer (som er litt mindre glad i dessert enn min far)
5 dl fløte
4 ss sukker
125 g kokosmasse
6 plater gelatin


Visp fløten med sukker og ha i kokosmassen. Rør forsiktig inn gelatinplatene som først har ligget fem minutter i kaldt vann og deretter er løst opp i noen spiseskjeer med kokende vann.


Server i skåler med noe syrlig oppå - denne gangen ble det kirsebær i lake. Hva skulle man gjort uten verdens beste mamma?

mandag 26. september 2011

Enkel kyllingsatay med peanøttsaus



Kylling satay er nasjonalretten i Indonesia, men mye brukt også andre steder i Asia. Peanøttsaus er vel ikke så klassisk i det norske kjøkkenet, men er godt likefullt. På restaurant har jeg ofte sett at det blir servert som forrett og alltid på spyd. Dette er en utrolig enkel variant til middag uten bruk av spyd.


2 personer
Kylling og marinade
2 kyllingfileter
2 ss sweet chili saus
1 ss ketjap manis (søt soyasaus)
1 sjalottløk
1 ss sitronjuice
1 ts fiskesaus
1 fedd hvitløk
litt chilipulver


Lag marinade av ingrediensene,og la kyllingfiletene hvile i marinaden så lenge du har tid til.


Stek i ovn på 175 grader i ca 30  minutter. Kyllingfiletene skal være akkurat så vidt gjennomstekt.


Peanøttsaus
1 liten boks kokosmelk
75 g usaltede eller lettsaltede peanøtter
1 sjalottløk
1 ss ketjap manis
1 ts fiskesaus
1 ts soyasaus
1/2 ts ingefær


Kjør peanøttene i foodprocessor, og kok sammen med kokosmelken og de øvrige ingrediensene til du får en passe konsistens. Dersom sausen skulle bli litt for tykk kan den fint tynnes ut med litt melk. 


Server med ris og ruccolasalt.



torsdag 22. september 2011

Luksuslaks med parmesankrem

Du har sikkert ditt eget favoritt-tilbehør til laks, men denne krispy toppingen har du kanskje ikke forsøkt før. Den er så god at jeg får litt lyst til å maule den alene....


Til 4 personer
1 side laks
30 g valnøtter
1 skive daggammelt brød
1 ss olivenolje
2 ss revet parmesan
1 fedd hvitløk
1 neve frisk basilikum
salt og pepper
Ha alle ingrediensene unntatt laksen i en bolle og kjør til en løs blanding med en stavmikser. Ha blandingen over laksen og stek laksen på 175 grader i 20 - 30 minutter til laksen er ferdigstekt og toppingen begynner å bli gyllen. 


Parmesankrem
1 putt fløte
75 g parmesan


Kok inn en putt fløte til halvparten og tilsett 75 g parmesan. Pepre lett og server til laksen.


Her har jeg ellers brukt stekte poteter med godt krydder og olivenolje og en slaks paprikarelish.


Og så litt lakserogn da. For å være helt sikker på at det kunne klassifiseres som maksimalistisk...

tirsdag 20. september 2011

Spinatpai med chevre- ekte skippermat!



Jeg kan ikke garantere at du blir sterk av denne spinatpaien. Men jeg kan nærmest garantere at du blir glad av den. Spinat er herlig og fullt av jern og andre næringsstoffer som vi har kjempegodt av! Det eneste lille trikset med denne er at du må huske å ta spinaten ut av fryseren i god tid før du skal lage den. For eksempel på morgenen før du går på jobb. 


Paibunn
125 g smør
200 g hvetemel
2 ss kaldt vann


Lag paibunn ved å mikse ingrediensene i foodprocessoren. La deigen hvile i kjøleskap i 30 minutter, og kjevle deretter ut. Dekk en paiform  med paibunnen og prikk den med en gaffel. Stek paibunnen på 175 grader i 10 minutter mens du lager fyllet. Ta paibunnen ut av stekeovnen, men la ovnen stå på.

Fyll
1 pakke frossen spinat
4 egg
1,5 dl helmelk
1,5 dl rømme eller creme fraiche
2,5 dl raspet ost - gjerne en blanding av ulike typer
1/2 ts muskatnøtt
1 hvitløksfedd
salt og pepper


125 g chevre 


Visp egene med melk, rømme, salt, pepper og muskatnøtt. Tilsett ost, finhakket hvitløk og frossen spinat som du har latt overflødig vann renne av. 


Ha fyllet over i formen og stek i 20 minutter. Ha deretter chevren over paien og stek i enda 10 minutter eller til paien er stiv.


Server  med litt salat og tomat. 
Er det bare jeg som blir glad av dette?

søndag 18. september 2011

Panna cotta - finnes det noe bedre?

Kokt fløte som panna cotta betyr kan jo i grunn ikke bli så veldig vanskelig. Har du en kjele, noen få ingredienser og et kjøleskap er det mye som tyder på at dette kan gå bra. Jeg synes panna cotta er best med noe friskt ved siden av. Og nesten hva som helst går. For eksempel kan du bruke frossen tropisk smoothieblanding når du midt i middagen du har invitert foreldrene dine på finner ut at du faktisk på egen hånd har spist opp de blåbærene du trodde du hadde igjen i fryseren. Med en liten physalis på toppen blir det likevel et lite mesterverk :)


Til 6 personer
4 plater gelatin
2 putter fløte
1 vaniljestang
175 g sukker

Legg gelatinplatene i kaldt vann i fem minutter og skyll dem godt. Kok opp fløten sammen med sukker og ha vaniljestangen og frøene fra vaniljestangen i. Ta blandingen av platen, ha i gelatinplatene og visp/rør til gelatinen har løst seg opp.


Ha blandingen over i serveringsglass og la det stå kaldt i minst tre timer.


Skyll deretter av vaniljestangen i kaldt vann og legg den i en liten boks med sukker. Etter noen dager kan du kjøre det i foodprosessoren så har du skikkelig vaniljesukker. 


Frukt, bær eller syltetøy ved siden av gjør altså susen. Her med litt godt kirsebærsyltetøy, tropisk frukt og en liten physalis.



fredag 16. september 2011

Har du ikke hørt om tomat tarte tatin? Perfekt til fredagskos!



Tarte tatin - den deilige franske opp-ned-eplekaken har du helt sikkert hørt om og kanskje prøvd. Uten å undervurdere gode lesere tør je imidlertid tippe at de færreste har forsøkt seg på tarte tatin med tomat. En kjempegod, frisk og rask fredagsrett som passer til en grønn salat.Hvorfor ikke bytte ut tacoen for en gangs skyld?


Bunn (eller skal jeg kalle det topp??)
125 g smør
200 g hvetemel
2 ss kaldt vann


Fyr opp ovnen til 175 grader. Bland det hele sammen i en food processor til du har en fin tertebunn. Du kan selvfølgelig også bruke en skikkelig butterdeig. Da ser den kanskje enda flottere ut. Hvil i kjøleskap en halv time og kjevle deretter ut en tynn deig som kan dekke paiformen din.


Fyll
350 g mellomstore tomater eller cherrytomater
1 løk i skiver (valgfritt)
1 neve frisk timian
50 g revet parmesan
2 ss balsamico eller annen god rødvinseddik
2 ts sukker
Salt og pepper


Rens tomatene for kjerner hvis du bruker mellomstore tomater. Hvis du bruker cherrytomater kan du la dem være hele. Dekk bunnen av en paiform (altså uten paibunnen som er paitopp). Ha over frisk timian, eventuelt løk, revet parmesan balsamico, sukker, salt og pepper. 


Ha bunnen på toppen, og stek på 175 grader til tomatene er gjennomkokte og toppen gyllent stekt. La tarte tatinen hvile på benken i fem minutter før du snur den opp ned på et fat. Pynt med en grønn salat og server. Dette kan du bruke til hva som helst!


God helg!


fredag 9. september 2011

Reprise på mormors fantastiske rosinboller



På bursdagen til mormor i fjor røpet jeg oppskriften til mormors boller. De er berømte over store deler av Grenland og etter mine 11 år i Oslo har de spredt seg rundt Nordberg-området og etterhvert til mer urbane strøk som Grünerløkka og Briskeby. Det er ikke ofte jeg sprer forretningsideer, men her er en grunnoppskrift på boller du ikke kommer til å slutte å bruke når du først har prøvd den. 



1 kg hvetemel
2 ts kardemomme
200 g sukker
50-100 g gjær (avhengig av hvor god tid du har)
6,5 dl helmelk
200 g smør
1 pakke rosiner



Ha melet og kardemommen i en stor bakebolle. Smelt fersk gjær i sukker. Det går av seg selv, men du kan hjelpe til med en gaffel. Smelt smøret og ha i melken. La blandingen få 37 grader. Bland det hele og kjør det i kjøkkenmaskinen med rosiner og sukater. La deigen heve under et håndkle til dobbel størrelse. 

Elt deigen og del den i passe store biter. Bak ut bollene. Du kan godt ha litt størrelse på dem, men jeg foretrekker vanlig bollestørrelse da det er lettere å steke. Og man kan velge hvor stor "porsjon" man vil spise. Etterhev på stekebrett og stek på 250 grader i 5-6 minutter. Bollene skal være gylne oppå og under. Avkjøl på rist. Spis de du har lyst på og frys resten. 


I fjor ble faktisk mormors siste bursdag, men minnene om henne er like sterke i dag. Min mormor var verdens beste mormor! Og selv om jeg er 30 og hun fikk bli over 90 savner jeg henne fremdeles!
Serveringstips er kanskje unødvendig?

onsdag 7. september 2011

Uventede gjester? Nydelig bringebærrull på 30 minutter!



Noen forbinder muligens rullekake med portvin og bestemødre. Jeg synes varianten med bringebærfyll er frisk og god. Ikke minst kan du lage den på 30 minutter og ingrediensene har du garantert i kjøleskapet når de uventede gjestene ringer på døren. 


3 egg 
125 g sukker
125 g mel


2 dl bringebærsyltetøy


Forvarm ovnen til 175 grader
Visp veldig luftig eggedosis av egg og sukker. Ellers må du jukse og bruke bittelitt bakepulver. 
Sikt inn melet og rør forsiktig inn med en slikkepott. Hell det hele i en langpanne med bakepulver, og stek i 15 minutter. 


Ha kaken over på et sukret bakepapir og legg et fuktig håndkle over til kaken blir kald. Ha over bringebærsyltetøy og rull sammen mens du lar skjøten være under kaken. 


Kake servert på 30 minutter!


Jeg synes for så vidt ikke det er noe galt med portvin heller!

søndag 4. september 2011

No knead valnøttbrød med blåmuggost og eplesirup



Valnøttbrødet har jeg skrevet om før, men denne kombinasjonen synes jeg er bortimot noe av den beste frokosten jeg kan få. Litt lyx i hveragen har ikke skadet noen.

3 dl vann
2 g fersk gjær
330 g hvetemel
60 g siktet rugmel
50 g valnøtter
20 g akasiehonning
10 g salt

Deigen blandes fort og enkelt sammen. Først løs opp gjæren i kaldt vann. Deretter tilsett melet og saltet og vend raskt inn (bør maks ta et minut). Det eneste du trenger å passe på er at det ikke er noen store melklumper igjen. Vend inn valnøttene og la brødet stå på benken til heving i 8-12 timer. 

Vend så brødet forsiktig ut på en melete benkeplate, brett brødet forsiktig sammen og legg det på et bakepapir. Hev i 45 minutter. I mens setter du ovnen på 260 grader med stekebrettet inni. Ha en liten ildfast form i bunnen som du skal hive litt vann eller en 4-5 isbiter i i det du setter inn brødet.

Stek på høy temperatur i 15 minutter og slå deretter ned til 220 og stek i 15 minutter til.

Legg brødet på en rist og la det avkjøles. 

Server med noen ekstra valnøtter, blåmuggost og noe syrlig og søtt - eplesirup er perfekt - fremgangsmåten finner du nederst i denne oppskriften.

lørdag 3. september 2011

Lørdagskos for voksne - fikensalat





Denne genialt enkle, men samtidig utrolig smakfulle retten ble jeg introdusert for av en veldig hyggelig venninne jeg fikk gleden av å reise en tur på landet med i sommer. Retten er perfekt som kveldsmat, lunsj eller som en starter før ostefatet kommer på bordet. Og så enkelt at til og med mannen din kan klare det. Oppvask blir det også minimalt med. Det er jo fint når tilgang på varmt vann er noe redusert.

Til 4 personer
1 pakke god spekeskinke
1 pakke ferdig kuttet salat (jeg sa det var tur på landet)
4 ss fikenmarmelade
1 pakke kirsebærtomater
1 neve valnøtter
50 gram revet parmesan
Noen spiseskjeer god olivenolje og balsamico


Begynn med å legge spekeskinke med et tynt lag fikenmarmelade på askjettene. Ha over grovhakkede valnøtter og anrett salaten på et fat og la gjestene helle over det de synes er en passe mengde god olivenolje (det må være den typen med den litt gressaktige smaken) og balsamico.


Avslutt kvelden med et lekkert ostefat.


Gøy på landet