fredag 15. juli 2011

Lettvint og lyxig italiensk pølse med tilbehør



Jeg har nevnt det før. Her i huset tar grillsesongen aldri slutt. Jeg synes likevel grilling om sommeren er et høydepunkt. Pølse og potetsalat høres kanskje kjedelig ut, men dette vil jeg si er en gourmetvariant. Lettvint mat når det blir sent før middagslysten dukker opp.  Jeg tror jeg må nevne at denne italienske pølsen som er i Jacobs Utvalgte serien var helt fantastisk. Det må ha vært noe rosmarin eller lignende i den. Hva den heter har jeg selvfølgelig glemt, men du kan ikke unngå den i kjøttdisken med sin spesielle snilehusaktige form.


Til to personer
1 italiensk fersk pølse


4 poteter
1/4 rød løk i biter
2 ss olivenolje
1 ss sherryeddik
1/2 ts sennep
1 ts sukker
25 g chorizo i terninger eller annen god salt pølse
litt fersk timian
salt
pepper


Kok potetene i terninger. Mens du koker potetene kan grillmesteren grille pølsen. Potetene er ferdige når de er gjennomkokt, men fremdeles faste. Tilsett løk og vend inn de andre ingrediensene. Smak til med salt og pepper. Server med en frisk salat.


Noe særlig mer enn en halv time bør denne øvelsen ikke ta..




torsdag 14. juli 2011

Kremede kantareller på crispy toast




Vi var så heldige at vi fikk ta med kantareller hjem fra hytta. En yndig pose med skogets gull. Perfekt til kveldsmaten eller som en forrett. Til tross for at ferieværet ser ut til å utebli, er det mye (les: i alle fall jordbær og kantareller) som gjør norsk sommer absolutt levelig likevel...


Til to personer
2 skiver god loff
1 ss Kviteseidsmør
100 g (?) kantareller
1 skvett fløte
salt og pepper

Rens og børst soppen, kutt dem opp i passe biter. Stek soppen i smøret til de blir tørre. Tilsett fløte og la den koke litt inn med soppen. Smaksett med salt og pepper og server på toast.

Norske sommerkvelder blir ikke bedre...

onsdag 13. juli 2011

Carnegie Deli´s cheesecake - en amerikansk klassiker


Jeg har laget Carnegie Deli’s cheese cake før. Før jeg faktisk smakte den i New York, men som den klassiske dineren skriver på sin hjemmeside: ”it usually takes a couple of tries to get it just right” som de skriver på hjemmesiden sin.For eksempel har jeg redusert litt på smørmengden fra forrige gang. Lite er mer newyorksk (tror det er et ord) enn cheese cake. Og den må være stekt. Og det er like greit å begynne med en klassiker.  

1 kopp mel
¼ kopp sukker
eggeplomme
½ ts vaniljeekstrakt
1 ts finrevet sitronskall
65 g mykt smør

Bland det hele sammen til en paideig, og la deigen hvile i kjøleskapet under plast i minst en time. Kjevle deigen ut og tilpass den til en kakeform. Jeg var uten tilgang til kjevle så jeg hadde bare kakebunn i bunnen på formen, men er du litt tålmodig lager du bunnen tynnere slik at den også dekker kantene. Deretter stekes den til den får gyllen farge på 175 grader. Jeg lot den stå 12 minutter.  La kakebunnen hvile i formen, og sett deretter temperaturen på ovnen opp til 250 grader. I mens kan du begynne på fyllet.

800 g kremost naturell (dette er ikke for pyser)
¾ kopp sukker
2 ss mel
1 ½ ts vaniljeekstrakt
½ sitron (saften)
3 egg
1 eggeplomme
2 ss fløte

Visp kremosten luftig, og tilsett sukker litt om gangen. Tilsett de øvrige ingrediensene og visp til du har en klumpfri røre. Hell røren over paideigen (som fortsatt selvfølgelig er i kakeformen). Stek til den får farge oppå. 12 minutter. La den deretter hvile på benken 30 minutter, mens du skrur temperaturen på ovnen ned til 175 grader. Etter 30 minutter settes kaken igjen inn for å stivne. Det tar mellom 25 og 40 minutter. Jeg brukte nøyaktig 30 minutter. Kaken kan være ørlittegrann skjelven fremdeles når du tar den ut. Da blir den ikke for kompakt. La deretter kaken stå minimum to timer før den tas ut av formen og avkjøl så til dagen etter.

Server med friske jordbær, og tenk på at nærmere en kilo ost er mye rimeligere enn en flytur til New York for å få tak i originalen…


onsdag 6. juli 2011

Rømmegrøt og spekemat - europeisk tradisjonsmat...

Fra en enkel rett til en annen. Med kjøleskapet fullt av gode spanske og franske spekeprodukter ble den norske og spanske tradisjonsmaten vel et europeisk resultat?


Rømmegrøt for to personer
1 beger seterrømme
3 dl melk
1 dl mel
ev litt salt
Kok rømmen under lokk i fem minutter. Sikt over halvparten av melet og rør godt. Kok videre til smøret pipler frem. Er du utålmodig som meg eller har dårlig tid? Det blir rømmegrøt selv om du ikke venter riktig så lenge også. Du må bare ty til litt ekstra Kviteseidsmør på toppen etterpå. Dersom smøret pipler frem - øs det av og spar på det til å ha over grøten ved servering. Spe med melken og la koke til melsmaken har kokt inn. Om lag fem minutter bør holde. Tilsett ev. litt salt.


Server med assortert spekemat og litt frukt for å friske opp. Sukker, kanel og smør er også uunværlig tilbehør.
Tilbehør
Ibericoskinke
Bellotaskinke
Iberico chorizo
Fransk spekepølse


Jordbær- og nektarinspyd


Og så flatbrød da. Glemte jeg virkelig flatbrød??

tirsdag 5. juli 2011

Norske ferske reker - sørlandssmak midt i byen

Selv om dagene blir lengre og arbeidsdagen kortere, er sommeren en tid jeg nok bruker mindre tid på å lage mat. Matlysten er heller ikke den samme. Enkelt må bli stikkordet. Og smakfullt. Fisk og skalldyr til middag. Jordbær og blåbær til dessert. For når de store rekene ligger der i fiskedisken og stirrer på deg med store øyne er det vanskelig å si nei. Majones eller aïoli? Oppskrift er vel strengt tatt ikke nødvendig.
Til fire
1 god loff
500 g ferske reker per person
Noen krabber eller andre skalldyr om du får tak i
1 lime
Aïoli - på hytta er det lov å jukse og bruke ferdiglaget. Men for all del. Kjøp en det står hjemmelaget på.
Dill, purre eller salat- noe grønt i alle fall
Kviteseidsmør

Og så kan du heller bruke soltimene på noe enda hyggeligere enn å lage mat inne!


mandag 4. juli 2011

Norskejordbærmilkshake - sommerens høydepunkt!



Du kan si hva du vil. At alt var bedre før. At belgiske jordbær også smaker jordbær. At det går an å spise jordbær før de norske kommer. Jeg tviler likevel på at du kommer til å motsi at norske jordbær er verdens beste!


Sommer er tid for mye smak - på kort tid! Jordbærmilkshake er intet unntak. Det eneste som kan ta noe tid er muligens å finne ut om milkshake virkelig ikke har noe norsk ord. 


Til 1 person
5 store norske jordbær + 1 til pynt
1 stor kule god vaniljeis
2 ss melk


Hell det hele i blenderen, miks til du har en passe fin blanding, og server straks i et pent glass. 1 kurv passer fint til fire personer. Og det er egentlig ikke så nøye hvor mye is du har i forhold til jordbær også videre. Godt blir det uansett! Men jordbærene må altså være norske ;)

tirsdag 7. juni 2011

Sitronkylling er skikkelig hverdagsmat

Denne kyllingen er kanskje litt reprise fra tidligere. Men jeg må jo virkelig innrømme at det man ofte trenger på kjøkkenet er en skikkelig portefølje man ikke blir lei av på sikt. Hverdagsmat som er enkel, rimelig og går relativt kjapt. Denne sitronkyllingen er en slik. Den trenger riktignok en halvtime til en time i ovnen, men forberedelsene i forkant er enkle. Chorizoen minner meg om at det absolutt ikke blir feil å legge pinsehelgen til Baskerland og Bilbao.


Til to menn eller fire normale mennesker
1 stor kylling eller mange kyllingklubber
1 sitron i skiver
1 rød løk
1 paprika i terninger eller skiver
2,5 dl kyllingkraft
1 toppet ts røkt paprikapulver
1 ts hvitløkspulver (eller så mange fedd hvitløk du klarer)
50-100 g chorizo (da kan du klare deg uten røkt paprikapulver)
1 lite glass oliven
Hiv kyllingen i en ildfast form og tilsett alt unntatt olivenen. Stek på 180 g i 30-60 minutter - til kyllingen er ferdig stekt. Helt mot slutten av steketiden tilsetter du olivenene. Server med ris og eventuelt en frisk salat.Sunt, godt, raskt, rimelig.
Nevnte jeg overraskende godt??