søndag 4. september 2011

No knead valnøttbrød med blåmuggost og eplesirupValnøttbrødet har jeg skrevet om før, men denne kombinasjonen synes jeg er bortimot noe av den beste frokosten jeg kan få. Litt lyx i hveragen har ikke skadet noen.

3 dl vann
2 g fersk gjær
330 g hvetemel
60 g siktet rugmel
50 g valnøtter
20 g akasiehonning
10 g salt

Deigen blandes fort og enkelt sammen. Først løs opp gjæren i kaldt vann. Deretter tilsett melet og saltet og vend raskt inn (bør maks ta et minut). Det eneste du trenger å passe på er at det ikke er noen store melklumper igjen. Vend inn valnøttene og la brødet stå på benken til heving i 8-12 timer. 

Vend så brødet forsiktig ut på en melete benkeplate, brett brødet forsiktig sammen og legg det på et bakepapir. Hev i 45 minutter. I mens setter du ovnen på 260 grader med stekebrettet inni. Ha en liten ildfast form i bunnen som du skal hive litt vann eller en 4-5 isbiter i i det du setter inn brødet.

Stek på høy temperatur i 15 minutter og slå deretter ned til 220 og stek i 15 minutter til.

Legg brødet på en rist og la det avkjøles. 

Server med noen ekstra valnøtter, blåmuggost og noe syrlig og søtt - eplesirup er perfekt - fremgangsmåten finner du nederst i denne oppskriften.

19 kommentarer:

 1. Dette så kjempegodt ut!! :)

  SvarSlett
 2. Hei Magne! Det var utrolig hyggelig! Linn

  SvarSlett
 3. Dette skal prøves! Hvor og når skal akasiehonnigen inn? Går det greitt med vanlig honning? Og er oppskrifta til ett brød?

  SvarSlett
 4. Blåmuggost, honning og valnøtter har vært min store favoritt helt siden jeg smakte det for første gang (smaksprøve på Maxi). Skal prøve oppskriften til valnøttbrødet. NYT livet. Det gjør jeg.
  Nils

  SvarSlett
 5. Det var litt upresist av meg ser jeg! Når gjæren er løst opp har du i resten av ingrediensene inkludert honning. Og så rører du bare til det hele er blandet til en løs deig. Bør ikke ta mer enn et minutt! Lykke til! Det er noen andre no knead oppskrifter på siden hvor det er litt mer utførlig forklart:)

  SvarSlett
 6. Nils: jeg er helt enig i at det er en genial kombinasjon. På brød synes jeg det gjør seg med noe syrlig også. Maxi er bra. Der har min far jobbet i mange år :) valnøttbrødet er superdigg med brunost også:)

  SvarSlett
 7. 2 g fersk gjær?
  ikke 20g?

  SvarSlett
 8. 2 g gjær ja! Den skal langheves, og da trengs ikke mer :)

  SvarSlett
 9. Linn: Ser for meg at det hadde vært supert med litt god chutney til dette brødet, i tillegg til en god blåmuggost. Har du ingen gode chutney-oppskrifter også?
  Her står deigen og kaldhever i kjøleskapet til i morgen. Takk for tipset!

  SvarSlett
 10. Gunhild, jeg må nok innrømme at jeg jukser og bruker ferdig chutney når jeg bruke chutney. Men det kan ikke være all verdens vanskelig å lage? Mango, sukker, eddik og litt krydder som ingefær og hvitløk? Og et lite oppkok? God ide uansett! Håper brødet blir bra! Med høy temperatur i begynnelse pleier det å løfte seg fint!

  SvarSlett
 11. Dette brødet skal definitivt prøves. Elsker valnøttbrød! Her er også et tils til hjemmelaget chutney (selv om det er med rabarbra og man da kanskje må vente til våren...). Det er uansett enkelt å lage chutney!
  http://enestaaendemat.wordpress.com/2011/06/13/rabarbra-chutney/
  AC:-)

  SvarSlett
 12. For en fantastisk, frodig og livsbejaende blogg du har!

  SvarSlett
 13. AC: Kjempetips med rabarbrachutney - og har man ikke tilgang på rabarbra kan man kanskje bytte den ut med annen frukt?

  Lisbeth: Tusen takk for hyggelig kommentar! Jeg har sett at du har en veldig koselig blogg selv!

  SvarSlett
 14. Tenkte jeg skulle prøve meg på dette je, vennen... Tror du det er noe jeg klarer? Ser veeeldig godt ut - du er flink! :)
  Charlotte

  SvarSlett
 15. Lotta: klart du klarer. Du kan lese mer om fremgangsmåten hvis du søker på no knead på bloggen, men klarer du å blande 6 ingredienser bør det gå bra :)

  SvarSlett
 16. Hei igjen! Lagde brødet på fredag og det smakte helt utmerket. Fantastisk luftig og godt! Men... Deigen min ble VELDIG "bløt" og var uhamskelig og klissete når jeg skulle ha den på benken og brette den. Det endte med at jeg måtte ha deigen over i en brødform for at det ikke skulle bli valnøttpizzabunn ;-) Går det an å bruke mindre væske? Eller er det slik det skal være: en deig som ikke går å forme på vanlig måte?

  Ang. rabarbrachutney: Jeg har kun forsøkt med rabarbra, men det er sikkert mulig å forsøke med andre typer frukt :-)

  SvarSlett
 17. Enestående : jeg bruker alltid denne mengden selv om det blir litt bløtt. Kan sikkert redusere noe på vanninnholdet. Jeg vet at noen også steker i gryte. Med høy temperatur i begynnelsen av stekingen pleier brødet å poppe opp likevel! Skjønner hva du mener! Rabarbrachutney må prøves neste år!

  SvarSlett
 18. Blir nybakt valnøttbrød denne helgen og ;) nam nam :)

  SvarSlett