fredag 30. september 2011

Høstens definitive høydepunkt - overdådig lammestek!

Høstens høydepunkt må være lammestek. Enkelt er det også, spesielt når det vel må sies å være mor som har spilt hovedrollen da denne steken stod for tur. Langstek den og den blir supermør. Med godt tilbehør kunne nok høsten faktisk vært enda lengre. Et triks er også å kjøpe en skikkelig stor lammestek- gjerne fire kilo. Da skal den bli enda bedre. 


Til en passe stor familie
1 lammestek
2 ts rosmarin 
2-3 fedd hvitløk
salt og pepper
1 løk
3-4 gulrøtter


Lag noen snitt i skinnet på lammesteken, og gni lammesteken godt inn med urter, hvitløk, salt og pepper. Er du en skikkelig god planlegger gjør du dette allerede dagen før du skal steke lammesteken.


Skjær opp gulrøtter og løk og legg det i en langpanne. Legg lammelåret over. Den beste måten å få perfekt temperatur på lammesteken til slutt er å bruke steketermometer. Stikk det i den mest kjøttfulle delen av lammelåret, og pass på at du ikke treffer selve benet.


Stek på 100 grader til 
Dette kan ta rundt 4-5 timer, og avhenger av ovnen din, og selvsagt hvor stort lammelåret er. Har du dårligere tid, blir lammesteken helt fin om den er stekt ved 125 grader på litt kortere tid også. Poenget er at termometeret til slutt skal vise i underkant av 70 grader. Da er lammet rosa og mørt.


Og den eneste jobben som er igjen er å få skåret steken i perfekte skiver.


Lammestek blir jo aller best med tilbehør, og det lager du mens steken står i ovnen. Jeg liker godt fløtegratinerte poteter. Det er da selvsagt en fordel å ha to stekemuligheter, men det går an å ha den i ovnen sammen med lammesteken også, og kjøre opp temperaturen en del når steken tas ut. 


Fløtegratinerte poteter
750 g poteter
1 stor løk
3 fedd hvitløk
1 putt fløte
2 dl raspet god gulost
salt og pepper


Fyll en ildfast form med løk og poteter i skiver. Ha i et par hvitløksfedd i skiver. Hell over fløte og krydre med salt og pepper. Stek på 175 grader i 45 minutter. Tilsett den raspede osten 15 minutter før full steketid.Potetformen skal være gyllen og potetene gjennomkokte når den er ferdig. 


Men det blir jo ikke et fullt måltid uten grønnsaker og saus
Skyen fra lammesteken kokes opp med litt fløte og en skvett rødvin, og grønnsakene kan du improvisere med. Her med paprika- og purreblanding - og høstens siste kantareller. Mamma er best! 
2 kommentarer:

  1. Takk, da er søndagsmiddagen i boks!

    SvarSlett
  2. Godt jeg fikk det forrige helg, for tviler på at flymaten på Lufthansa kan sammenlignes med dette!

    SvarSlett