onsdag 9. januar 2013

Myke og luftige skillingsboller

Dette er oppskriften for deg som mener du ikke kan lage gjærbakst. Denne grunndeigen har jeg fåt av min mormor, og den passer like godt til rosinboller som skolebrød eller skillingsboller. Det er godt med både sukker og smør i oppskriften, men så blir det mange skillingsboller også. Konklusjonen er derfor å ikke redusere på mengdene som noen lar seg friste til å gjøre i årets første måneder. Tiden det tar å lage gjærbakst er verdt det når resultatet blir slik som dette.

1 kg hvetemel
1 ts kardemomme
200 g sukker
50-100 g fersk gjær
200 g smør
6,5 dl helmelk

Litt smør, sukker og kanel til fyllet.

Hell hvetemel og kardemomme i en bakebolle, og bruk gjerne kjøkkenmaskin. Løs den ferske gjæren opp i sukkeret. Smelt smøret og ha i melken. La melkeblandingen holde 37 grader. Ha så melkeblanding og gjærblandingen i bakebollen. Elt til alt melet er eltet inn. Deigen vil være litt bløt, men den blir bedre når den får hevet en stund. For mye mel blir det kanonkuler av. Disse skillingsbollene er ment for personlig konsum og ikke til å slå hverandre i hjel med.

La deigen heve til dobbelt størrelse under et kjøkkenhåndkle. Jeg bruker Kitchen Aid, og deigen er ferdig når den "popper" over kanten.

Elt deigen sammen og kjevle ut en passe stor del av deigen, for eksempel en tredjedel. Ha smeltet smør, sukker og kanel på rektangelet. Rull sammen til en pølse og skjær i omtrent 8 biter. Legg bitene på stekebrett og trykk dem godt ned. La dem heve omtrent 45 minutter eller til du ser skillingsbollene har blåst seg godt opp. 

Stek på 250 grader i om lag 5 minutter til de har en gyllen farge både over og under. Avkjøl på rist. Frys ned dem du ikke spiser opp umiddelbart.

Litt om oppskriften
Noen synes det er rart å blande fersk gjær og sukker. Jeg synes det funker bra som metode for å løse opp gjæren. Noen mener også at bollene steker på for høy varme. Jeg tror det er noe som gjør at de ikke tørker ut, men bevarer fuktigheten inni. Når man lager gjærbakst synes jeg alltid det funker bra å ha god tid mens deigen hever. Finn på noe annet i mellomtiden. Ta pushups eller vask et gulv. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar