tirsdag 22. mars 2011

Tiramisu steg 1 - Hjemmelaget mascarpone


Noen mener at den hjemmelagde mascarponen faktisk smaker bedre enn den kjøpte. Jeg vet ikke, men gøy er det å prøve når man først er i det italienske hjørnet.  Forklaringen er kanskje enda enklere – planen for bruken av Mascarponen er Tiramisu. Ekte italienske uker, krever en Tiramisu. Det eneste jeg mangler er et sultent publikum. Men altså, en ting av gangen. Jeg lager Mascarpone og kjøper (med litt dårlig samvittighet) lady fingers. Jeg mener, jeg kan jo ombestemme meg om jeg plutselig får lyst til å lage lady fingers også. 

Ingredienser
5 dl kremfløte
1 ss sitronjuice (fra frisk sitron)
Enkelt og greit altså! 

Om du bruker sitron, sitronsyre, litt eddik eller lignende, tror jeg ikke er så farlig. Det er kjemien med å tilsette syre som er viktig, men det kan vel anbefales å holde seg til noe rimelig smaksnøytralt. Jeg har gått gjennom en mengde oppskrifter på internett. Wikipedia kunne melde at det skulle være creme fraiche i mascarponen, men jeg har ikke funnet en eneste oppskrift som nevner noe annet enn ren fløte. Jeg satser dermed på at syren veier opp for dette uansett.

Mascarponen kokes i vannbad. Vannet skal så vidt syde, og fløten helles i en stålbolle som tåler varme og settes over vannbadet. Varm mens du rører til 90 grader. Jeg synes det er greit å bruke et termometer de første gangene til man liksom får litt føling med hvordan fløten oppfører seg. Det skal ta om lag 15 minutter. Deretter tilsetter du sitronjuicen og fortsetter å varme blandingen inntil den blir tykkere, og kan dekke baksiden av en skje som de sier”. Det er her man ikke skal forvente at mascarponen vil oppføre seg som ricottaen dersom du har tidligere erfaring med det.  Jeg ble forsikret i min oppskrift om at tykkelsen etter noen timer i kjøleskap vil bli optimal. Men før den tid må man altså ta bollen bort fra varmen og la den avkjøles i om lag 20 minutter.


Legg imens en sikt over en bolle og ha over en tynn, fuktet klut eller kaffefilter. Ha mascarponeblandingen opp i kluten, så er tanken at du skal være tålmodig og la blandingen renne av seg godt og så puttes i kjøleskapet i en tett plastboks. Etter 12-24 timer er den klar til bruk. Mascarpone kan også brukes ved siden av en god sjokoladefondant eller fruktblanding eller som ricotta på en pizza – gjerne en pizza bianco. Den brukes også som sagt i Tiramisu og andre italienske kaker.

10 kommentarer:

 1. Morsomt! Jeg vurderte akkurat forrige uke å lage mascarpone etter å ha snakket med en bekjent og hadde funnet frem til noen oppskrifter på nettet. Ser kjempegodt ut og er helt sikkert mye bedre enn kjøpe mascarpone!

  SvarSlett
 2. Det var i alle fall utrolig enkelt og smakte veldig godt i tiramisuen. Tror det muligens ikke kan gå galt. Om jeg skulle brukt det som pålegg ville jeg kanskje hatt litt urter og hvitløk i. Perfekt på crostini også!

  SvarSlett
 3. Du har så mange fine oppskrifter! Gjett hvem som skal lage mascarpone til helgen...

  SvarSlett
 4. Jeg tipper Ingrid? Jeg skal lage mer selv både til pålegg og en ny tiramisu det har tikket inn en bestilling på:) anbefaler å lage den fredag så er den klar til lørdagsbrunsj:)

  SvarSlett
 5. Dette så godt ut:) Hvor mye ost blir det av 5 dl fløte?

  SvarSlett
 6. Hei! Jeg tror jeg fikk litt mer enn 3 dl. Tror det kommer litt an på fløten, hvor lang tid man bruker ( hvor mye som da fordamper) osv. Men det blir en god del siden fløte er kraftige saker!

  SvarSlett
 7. Vet du hvordan det er å røre inn stekt bacon evt andre ting før en setter det i kjøleskapet? Vil den stivne da? Tenkte å lage baconost til ungene.

  Kine

  SvarSlett
 8. Hm. Vil tro bacon legger seg i bunn da. Blande inn til slu

  SvarSlett
 9. Så spennende! Hvor lenge holder mascarponen seg i kjøleskap?

  SvarSlett
 10. Jeg er ikke helt sikker, men dersom du har den i er rent glass, for eksempel et sterilisert Norges-glass og passer på å ikke utsetter mascarponen for 'forurensningskilder' som urene kniver etc, antar jeg den kan stå i kjøleskap i alle fall en uke... Jeg har brukt min med en gang stort sett.

  SvarSlett