onsdag 9. mars 2011

Suffle med Cointreau og lemon curd

Suffle er sånt du får litt vondt i magen for å servere når du ikke har servert det før. Test det derfor ut på familien først. Det pleier å være en takknemlig oppgave. Suffle er en av de tingene hvor jeg foretrekker å følge oppskriften nøye. Noe som likevel ikke alltid når det perfekte - noen hemmeligheter forblir det umulig å knekke.


Til 6 (store) porsjoner
3 ss usaltet smør (pluss litt til å smøre formene du skal bruke)
1,25 dl sukker (pluss litt til å sukre formene du skal bruke)
0,3 dl hvetemel
1,25 dl helmelk
eggeplommer
1/4 ts vaniljeekstrakt
1/2 ts ekte sitronolje (kan sløyfes)
1 ss Cointreau eller annen appelsinlikør
eggehvitter

Sett ovnen på 185 grader på varmluft. Smør formene du skal bruke godt med smør, og strø over sukker. Dette gjør at suffleen lettere reiser seg fra formen du velger å bruke. Jeg har brukt creme bruleformer, men du kan godt bruke vanlige lave porselenskopper så lenge de tåler varme.

Bruk en liten kjele hvor du smelter smøret og tilsetter melet. Rør i dette mens det koker ca tre minutter på middels varme. Fortsett å vispe og tilsett melken litt etter litt. Fortsett å vispe til blandingen er tykk og løsner fra sidene i kjelen (eller ser ut til å krympe). Ta blandingen av platen og la den avkjøles i fem minutter.

Bruk en bolle til å vispe sammen eggeplommer, vanilje og appelsinlikøren. Visp inn smør/melsausen. I en annen bolle visper du eggehvitene til de blir stive. Visp inn sukkeret litt og litt av gangen, og visp til du får stive topper og blandingen blir blank.

Bruk en slikkepott til å blande hvittene og plommene sammen forsiktig. Hell i formene og sett dem i ovnen litt fra hverandre. Fyll på vann på brettet formene står på et stykke opp på formene slik at de står i vannbad. Stek i omtrent 20 minutter eller til de popper opp av formene og blir gylne.

Server med lemon curd og friske bær. Lekkert!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar