Lapskaus smaker alltid best når det er mamma som har laget den. Jeg har derfor benyttet anledningen på småbyhelg til å få en liten innføring i lapskausens kunst. Og nei, du kan ikke putte pølser i ekte lapskaus! Enkelt og sunt er det; kjøtt, poteter, gulrøtter, løk og noen kraftben, så er du i gang. Mamma foretrekker å bruke høyrygg, fremfor bog eller bankekjøtt selv om det kanskje tar litt lengre tid å koke. Lapskaus handler i det hele tatt om tålmodighet. Skrelle, skrelle, skrelle. Dele, dele, dele. Koke, koke, koke.
Til veldig mange personer trenger du
1 kg høyrygg
2 kg poteter
3 store gulrøtter
2-3 løk
1 kraftbein
smør til steking
salt og pepper
ev. sukkerkulør
vann
Skjær benet rent for slintrer og ben, men spar på det. Del kjøttet i terninger på drøye 1x1cm. Stek kjøttet i en stor jerngryte, tilsett kraftbein, hel løk og nok vann til å nesten dekke kjøttet. La det koke i omtrent en time. Mens du venter på at kjøttet skal mørne, kan du skrelle poteter og gulrøtter og del i omtrent like store biter som kjøttet. Tilsett grønnsakene, og la det hele koke i ytterligere en halv til en time. Rør ikke, da blir det fort potetmos. Tilsett mer vann, omtrent en halv liter mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper. Server straks!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar