fredag 7. februar 2014

Carbonnade a la flamande - belgisk vintergryteLite er så belgisk som denne retten som finnes på de fleste brasserier i Belgia. Carbonnae a la Flamande er langt fra norske karbonader, men er en langkokte gryte og perfekt vintermat. Selv om gryten trenger god tid er den påfallende enkel å lage. Med gode råvarer og enkle forberedelser er den klar til servering når du kommer hjem fra søndagsturen. Jeg setter den vanligvis i ovnen på lavere temperatur om morgenen, men har jeg dårligere tid skrur jeg opp temperaturen og har den klar på 2-3 timer.

Denne oppskriften finner du også i VG i dag. 


Til 4-6 personer
1,2 kg rimelig kjøtt med god fettmarmorering
3 ss olje
100 g bacon
500 g småløk
250 g champignon
4 ss mel
1 ss dijon-sennep
6-7 dl mørkt belgisk klosterøl (Chimay, Leffe eller andre gode produsenter)
Noen kvister fersk timian
1 laubærblad
salt og pepper
1 ss mørkt sukker

1 ss eplecidereddik
Gjør klar en ildfast gryte med litt olje. Skjær kjøtt i terninger på 2x2 cm og stek dem lett på alle sider. Ha kjøttet tilside mens du steker bacon, champignon som er delt i to og hele småløk. Ha kjøttet tilbake i gryten sammen med løk og champignon og strø over melet. Rør godt før du tilsetter øl, sennep, laubærblad, timian og forsiktige mengder salt og pepper. Ha gryten i ovnen med lokk på i om lag 8 timer på 100 grader. Ha i mørkt sukker og epleidereddik, og kok til slutt inn sausen rett før servering om du ønsker en tykkere konsistens.

I Belgia serveres retten ofte med dobbelt-friterte pommes frites eller en grønnsaks- og potetmos som blir kalt stoemp. Som tilbehør smaker smørstekte gulrøtter godt og frisker opp retten.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar