onsdag 2. oktober 2013

Eplehøst - pull apart apple bread


Det heter helt sikkert noe på norsk også; bryte-eple-brød, riv-fra-hverandre-eple-brød eller noe i den stilen. Legger man det språklige tilside smaker likevel denne høstkaken veldig godt. Jeg valgte belgiske epler som er kjempegode akkurat nå. Velg det de har nær der du er. Man må ikke alltid kjøpe epler fra andre siden av kloden (takk likevel for at det er mulig midtvinters når eplesesongen når et lavnivå i Europa). 

Jeg baserer brødet på en vanlig hvetedeig med gjær. 

Ett eplebrød 
500 g mel
2,25 dl melk
1/2 pakke gjær
100 g sukker
80 g smør
1/2 ts kardemomme

2 epler, litt sukker og kanel

Ha melet  og kardemommen i en bolle. Smelt smøret og ha i melken. Rør ut fersk gjær i sukkeret. Bland det hele sammen til en deig. Den er litt klissete, men det bedrer seg med hevingen. Hev til dobbelt størrelse og kjevle ut til et stort rektangel. Ha det på en plate du kan skjære direkte på. Strø over sukker, kanel og epler som er skrelt og skåret i tynne båter. Del deigen i tre-fire strimler (horisontalt) og del en gang vertikalt. Legg en og en remse over hverandre, og skjær opp i mindre biter slik at de passer i en brødform. Se pedagogisk bilde under. Om du har litt mye deig kan du ta resten i en mindre ildfast form eller steke uten form omtrent som kanelsnurrer.


La heve minst 30 minutter og stek på 225 grader i 30-40 minutter. Om du synes brødet blir litt mørkt oppå, plasser aluminiumsfolie eller bakepapir over. Det hjelper. Dra brødet fra hverandre og nyt!

(Pull apart and enjoy!)8 kommentarer:

 1. Hei, Linn!

  Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  Hilsen Magne i VG

  SvarSlett
 2. Kjempestilig og annerledes !!

  Må prøves ;-)

  SvarSlett
 3. Smart =) Denne skal bakes i morgen!

  SvarSlett
 4. Fredrik her!
  Baka denne i kveld, putta på 2 egg og litt eplesyltetøy med eplene og 1/2 spiseskje kardemomme- knallgod :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Fredrik! Har absolutt troa på å være raus med eplene! Neste gang tror jeg jeg vil ha litt brunt sukker på toppen også. Kult at det funket!

   Slett
 5. Rør ut fersk gjær i sukkeret???

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja - da smelter den - kjemisk reaksjon (uten at jeg kan forklare bedre:))

   Slett