mandag 9. september 2013

Lett Guinnesgryte med nøttepoteter


Jeg må kanskje begynne med å innrømme at det er feil å si at jeg har stått for denne oppskriften selv. Samtidig har jeg jo allerede kommet med denne disclaimeren, og sagt at jeg stjeler oppskrifter fra venner som en ravn. Denne gryten kom jeg over på flyttefot, og er min flottes svigerinns oppskrift. 

Selv om Guinnessgryte kanskje høres tungt ut før høsten har gjort sin endelige entre, vil jeg påstå at denne er så lett at den årstid for min del er irrelevant. 

Om jeg har oppfattet det riktig er oppskriften, som det virkelig er verdt å dele slik;

Til 4 personer
ca 1 kg godt oksekjøtt (med eller uten fettmarmorering)
3 løk
2 fedd hvitløk
noen champignoner
4 gulrøtter
1 stjerneanis
1 boks Guinness eller din personlige favoritt 
3 dl vann
1 buljongterning
laubærblad
1 ts muskatt
2 ts brunt sukker
salt og pepper

Enkel garnityr
bladpersille

Nøttepoteter
1 kg små nypoteter
2 ss olivenolje
1 ts provencekrydder
2 fedd hvitløk
8 valnøttkjerner
salt og pepper


Skrell gulrøtter og skjær dem i terninger (det er selvfølgelig greit å være kreativ med hensyn til form på gulrøttene, men jeg er av den late sorten...). Skjær løk i båter og finhakk hvitløk. Del champignonene i biter. Fres grønnsaker i stekepanne og ha dem over i en gryte, mens du bruner kjøttet lett. Ha kjøttet sammen med grønnsakene og tilsett en Guinness eller annet øl med mye smak, buljong, sukker og krydder. La det hele koke til kjøttet er mørt, et par timer bør holde. Om du liker en litt tykkere saus kan du tilsette litt maisena til slutt. 

Før gryten er ferdig kokt er det lurt å tenke på potetene. Til en slik gryte funker det selvsagt veldig bra med kokte poteter, men Evas nøttepoteter funker enda bedre. Og dette har du tid til mens du venter på at gryten blir ferdig. Med mindre du har brukt kjøttdeig som utgangspunkt (en tidsklemmevariant som helt sikkert også blir bra). Del poteter i passe biter og kok dem fem minutter. Sett stekeovnen på 250 grader og varm samtidig den ildfaste formen potene skal være i. Ha litt olivenolje i formen. Hell vannet av potetene og rist kjelen slik at potetene blir litt lodne. Ha dem deretter i den ildfaste formen sammen med krydderet. Stek så lenge du gidder, men sett varmen ned om det blir antydning til brenthet. Mot slutten av steketiden tilsetter du hvitløk og hakkede valnøtter. Rør i potetene i blant så de blir passe jevne i fargen. 

Server din nye favorittgryte (med litt hakket bladpersille)!!
4 kommentarer:

  1. Hei Magne - takk for det - man må jo spise på valgdagen også...

    SvarSlett
  2. Hei! Dette så godt ut! :) Må man ha i Guiness? Evt noe annet man kan ha i dersom man ikke liker dette? Takk for svar :)

    SvarSlett
  3. Det blir ikke veldig sterk Guinness-smak. Du kan bruke annet øl eller vin. Det kommer litt an på hva slags karakter du ønsker på gryten!

    SvarSlett