fredag 8. mars 2013

Eggs Benedicte - litt luksus i helgen...


Som flere andre klassikere, hevdes Eggs Benedicte å ha sitt opphav på Waldorf Hotel i New York. Og alternative historier fins det nok av. Frokosten snakker for seg - bakgrunnen er for så vidt mindre interessant. Eggs Benedicte består uansett av to halve toastede engelske muffins med bacon, porsjerte egg og hollandaise. Du bør helst være litt sulten med andre ord.

1-2 porsjoner
En engelsk muffin delt i to (finner du oppskrift på her).

Porsjerte egg
2 egg
1 l vann
1 ss hvitvinseddik
Porsjerte egg er enklere enn du tror. Ha stor nok kjele, en halv liter vann per egg, og aldri mer enn fire egg i samme kjele. Knekk et egg forsiktig i en liten bolle. Varm opp vannet til kokepunktet og la det syde. Ha egget forsiktig over i det sydende vannet og la det trekke i 3-4 minutter. Pynt litt på eggehvittene om de sprer seg for mye. Når et egg har fått ligge et minutts tid i vannet kan du putte opp i et til. Her gjelder det å holde tungen rett i munnen for å time det hele riktig. Når egget er ferdig kan det legges rett i isvann - slik stopper du kokeprosessen og eggeplommen holder seg fin.

Akkurat timingen får du finne litt ut av selv. Eggene trenger jo ikke være kjempevarme. De holder seg fint om du lar dem ligge i isvann til servering, så kan resten være varmt.

Sprøtt bacon
Stek litt bacon på lav/middels varme til det er sprøtt. La det renne av på litt kjøkkenpapir

Hollandaise
2 eggeplommer
1 ss vann
100 g smør
2 ts sitronsaft
salt og pepper

Lag vannbad med en kjele med vann rundt kokepunktet. Visp sammen eggeplommene i en bolle som tåler vannbadet og ha bollen over det sydende vannet. Visp godt. Ta bollen av varmen og visp inn kaldt smør i terninger. Ha igjen bollen over vannbadet og visp til blandingen tykner. Pass på.  Rør til slutt inn sitronsaft, salt og pepper.

Server umiddelbart på halve toastede muffins, gjerne dynket så vidt med litt hvitvinseddik, bacon, porsjerte egg og Hollandaise. Helgefrokosten blir ikke stort bedre enn dette.

For vegetarianere kan du bytte ut baconet med babyspinat. Ikke fullt så morsomt - men like stilig - og plutselig heter det Eggs Florentine...


4 kommentarer:

 1. Bra, Linn!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  :-)

  SvarSlett
 2. Takk skal du ha for å lenke til bloggen!

  SvarSlett
 3. Vi vann i munnen av din deilige frokost. Og må prøve å lage noe lignende seg i mårra tidlig. Ha ei fin helg da :)

  SvarSlett
 4. God helg til deg også. Kom nettopp fra Eggs Benedicte på Tranen (i Oslo). Syntes kanskje de hadde litt å gå på kontra hjemmelaget :)

  SvarSlett