tirsdag 26. juli 2011

Myke snurrer med to typer fyll

Jeg bruker alltid den samme gjærdeigen som utgangspunkt for diverse bolletyper. Denne er en favoritt fra jeg var liten. Jeg husker at det aller beste da mamma laget disse var mandelfyllet som hadde rent ut på bakeplaten og krystallisert seg. Bollene er selvsagt gode også. Type nummer to har samme type fyll som mange prinsessekaker har. Ingen grunn til å lage en liten porsjon når du kan lage en stor.
Gjærdeig
2 kg hvetemel
2 ts kardemomme
400 g sukker
100 g gjær
1,3 l helmelk
400 g smør


Hell melet og kardemommen i en stor bakebolle. Kitchen Aiden er for liten, her trengs tyngre utstyr. Mammas 25 år gamle  Bosch er intet mindre enn perfekt. Bland fersk gjær med sukker og la gjæren smelte i sukkeret. Smelt smør, ha i melk og la det bli 37 grader. Ha blandingene over i kjøkkenmaskinen og elt det til du får en fin konsistens. Det blir en litt klissete deig, men dette er noe av trikset for at bollene til slutt skal bli fine og luftige.


Mens deigen hever kan du lage to ulike typer fyll. Hver av disse er nok til om lag halvparten av gjærdeigen.


Mandelfyll
75 g smør
100 g malte mandler (mal dem mellomgrovt)
100 g melis
1 ts kardemomme
1 eggehvite


Smelt smøret og ha i de øvrige ingrediensene. Rør til du har en litt tyktflytende masse.


Kanelfyll
50 g smør
1 ss sirup
150 g sukker
2 ts kanel


Smelt smøret og bland inn de øvrige ingrediensene.


Når deigen er ferdig hevet etter om lag en time kjevles den ut som du vanligvis gjør med kanelsnurrer. Ha over fyllet , rull til en pølse og del i passe store biter. Tilsammen blir det fort rundt 70 snurrer. La det etterheve og stek på 250 grader i om lag fem minutter eller til snurrene er gylne oppå og under.


For å være sikker på å få et tilstrekkelig høyt karbohydratnivå kan du strø perlesukker over snurrene. Før du steker dem da.


Perfekt til å fryses ned, men en del går nok med med det samme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar