lørdag 16. juli 2011

Gazpacho - ufarlig spansk fristelseJeg elsker gazpacho fordi det kan brukes til alt. Tørsteslukker om sommeren, forrett til en middag eller bare et iskaldt glass når du kommer hjem fra jobben - skrubbsulten og uten inspirasjon til å lage middag. Enkelt og knallsunt - nesten for godt til å være sant. Og du trenger ikke være så nøye (med mindre du har en spansk svigermor som legger all sin sjel i å flå tomatene og ta ut kjernen osv). 


Min blir forskjellig hver gang. Av flere årsaker. Bruk av ulike tomater, ulik eddik. Kanskje gidder jeg ikke skrelle agurken og ta ut innmaten dersom jeg har dårlig tid. Eller bare er lat. Gazpacho består av ting du har i kjøleskapet. Denne gangen hadde jeg en flaske knallgod tomatpassata som stod i kjøleskapet og bare ventet på å bli dårlig. Det blir en heftig og smakfull stil på gazpachoen når den baserer seg på passata i stedet for rå tomater. 


Nok til mange personer - halvannen liter gazpacho omtrent...
1 flaske god økologisk tomatpasasta
1 boks gode tomater på boks 
Resten av de tomatene som ikke er så pene som du kan ønske deg
1/2 agurk lettskrelt -for å unngå rar farge på gazpachoen
1 rød eller gul paprika
1 hvitløksfedd -eller flere om du har lyst på
1 ss eddik - jeg brukte en god fra Oliviers & Co. Sherryeddik er også en sikker vinner. 
3 ss god olivenolje - det går faktisk uten også
1 skive daggammelt brød uten skorpe
noen dråper tabasco
salt og pepper
Grovhakk det som trengs å grovhakkes. Ha det i en blender eller foodprocessor, og kjør det til du synes du har en god konsistens. Jeg liker gazpachoen aller best når den er iskald. 


Server i coctailglass og drøm deg bort. Uten å bli så mye som et gram fetere.

2 kommentarer:

  1. Dette frister veldig! Jeg jobber mye og er hjemme sent hver dag, men denne kan nok gjøre dagene litt lettere... Takk for fin oppskrift!

    SvarSlett
  2. For å gjøre den litt tynnere går det an å ha litt grønnsaks-eller kyllingbuljong i også:)

    SvarSlett