søndag 29. mai 2011

Grillet andebryst er skikkelig søndagsmiddag

Etter en uke på andre siden av jorden, er det godt å komme tilbake til det vante. Enda bedre er det å komme tilbake til søndagsmiddagen. Og har du ikke andebryst i kjøleskapet i dag, kommer det nok en søndag neste uke.


Jeg liker andebryst aller best med en god rødvinsaus og smørkokte erter. I går prøvde jeg meg med litt pastinakk-og persillemos i tillegg. Denne oppskriften er relativt enkel. Det kan lønne seg å begynne med rødvinsausen siden denne skal koke inn ganske lenge.


Til to personer
2 andebryst fra Holte gård


Skjær rutemønster på andebrystenes skinnside. Forsøk å ikke skjære igjennom til kjøttet. Det finnes mange gode måter å få andebrystene gode på, men denne enkle metoden funker bra og du får sprøtt og godt "andesvor". Grill andebrystene om lag fire-fem minutter på hver side. Begynn med skinnsiden ned. Tørk av fettet litt underveis så slipper du at grillen tar fyr.


Vi pleier verken å bruke salt eller pepper under grilling, men har dette på ved servering.


Smørdampede sukkererter
1 pakke sukkererter
1 ss smør
salt og pepper


Ertene gjør du til slutt. Ha litt vann i en kjele og kok opp sammen med smør, salt og pepper. Tilsett sukkererter og kok i 1 minutt. Hell av vannet og la ertene dampe tørre. Da er de fremdeles sprøe og gode.


Pastinakk- og persillerotmos
1 liten persillerot
1 pastinakk
2 ts sitron
2 ss seterrømme
1 ss smør
salt og pepper


Skrellpastinakk og persille og del i biter. Tilsett sitron og vann og kok  røttene møre. Hell av vannet og tilsett de øvrige ingredienser. Mos til du får en passende konsistens.



Rødvinsaus
1,5 ss sukker
1 banansjalottløk
1 dl rødvin
0,5 dl portvin
1 dl solbær (om du har)
5 dl kraft (av and, kalv eller kylling)
litt maisenna
salt og pepper


Karamelliser finhakket banansjalottløk og tilsett rødvin, portvin, solbær og kraft. Kok inn til en femtedel er igjen og smak til med salt og pepper.Juster tykkelsen på sausen med litt maisenna rørt ut i kaldt vann. Jeg synes denne sausen blir aller best med litt solbær i, men dette kan også godt sløyfes.


Bedre grillmat skal du lete lenge etter...



fredag 20. mai 2011

Potetform med chorizo


Denne potetformen tror jeg er blant de bedre måtene jeg kan få servert potet på. Det er mammas oppskrift - som sikkert er adoptert fra en spansk kokebok - men hvor vet jeg ikke. Her er altså nok en rett til tapasbordet.

1 kg cheriepoteter
100 g chorizo
1 rød paprika
litt god olivenolje
litt havsalt og pepper

Del potetene i to og finhakk chorizo og rød paprika. Bland det hele i en form og ha over litt olivenolje. Det kommer en del fett fra chorizoen også, så det er ikke mer enn en spiseskje eller to du trenger.

Stek på 230 grader i en halv time.

torsdag 19. mai 2011

Champignon- og shitake i hvitvin

Denne soppblandingen passer godt til tapasbordet - men også like godt til en god biff eller grillmaten. Enklere får du det ikke.

500 g blandet sopp (champignon og shitake for eksempel)
2 ss hakket bladpersille
1/2 dl hvitvin
salt og pepper
olivenolje til å steke i

Skjær soppen i skiver og stek den tørr med olivenolje. Tilsett hakket bladpersille , hvitvin salt og pepper og la trekke i noen minutter.

Ferdig!

onsdag 18. mai 2011

Sansk salat med gazpachoviaigrette

Med litt god salat blir tapasbordet både friskt og en anelse sunnere. Denne salaten er lekker, frisk og dressingen kan du bruke både til salaten og potetene du har på tapasbordet. Du kommer jo ikke utenom andalusisk gazpacho i en eller annen form når det er fest.

Salat
Serranoskinke
Chorizopølse
1 pakke rucola
1 avocado

Anrett salaten på et fat sammen med chorizopølse og serranoskinke.

Gazpachovinaigrette
1 tomat
1/2 agurk
1/2 rød paprika
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
2 ts sherryeddik

Kjør det hele sammen i en food processor eller med stavmikser. Vinaigretten kan serveres i en bolle ved siden av salaten.


tirsdag 17. mai 2011

Sprø asparges til tapasbordet

Hurra for 17. mai. Det er aspargessesong frem til st.hans i Norge. Aspargesen har jo mange artige sider ved seg i tillegg til å være en fantastisk råvare - blant annet kan den vokse inntil 12 cm i løpet av en dag. Relativt imponerende. Jeg kan nesten ikke tenke meg noe asparges ikke passer til - og aller best er den tilberedt på enkelt vis.


Her har jeg brukt en bunt asparges som er stekt i en blanding av olje og smør og tilsatt hvitløk, litt salt, pepper og sukker. Aspargesen er ferdig etter et par minutter i panna. Sånn liker i alle fall jeg dem. Da har de fremdeles litt krønsj.


En liten og sunn munnfull til tapasbordet...

mandag 16. mai 2011

Parmesanchips - en ingrediens!


Parmesanchips er en lyxig liten rett som passer perfekt på tapasbordet selv om det vel strengt tatt er italiensk ost. Er du derfor blant de mer konservative kan du bytte ut parmesanen med for eksempel manchego-ost.


100 g parmesan
ev litt kajennepepper, timian eller ørlitt røkt paprikapulver.


Rasp parmesanen fint eller grovt og fordel i små hauger på en bakeplate med bakepapir.


Stek på 225 grader i 4 minutter til de har blitt gylne.


Disse sprø parmesangodisene forsvinner i rekordtid fra tapasbordet...

søndag 15. mai 2011

Pinchos morunos - maurisk svinekebab

I Norge er tapas festmat. I Spania er det uformelt og tilbehør til drikke. Det som dekker maten. Uansett er det vel ikke så nøye hvordan de gjør det i Spania. Litt inspirasjon er det vel lov til å hente til en norsk fiesta. Spansk uke er derfor perfekt når vi går inn i 17. mai-uken.

Min første er marinert svin som kan stekes som relativt store terninger eller selvsagt på coctailpinner.

Pinchos morunos har arabisk preg og er herlig smaksrikt.

1 hel svinefilet

1,25 dl god olivenolje
3 ss hele kuminfrø
3 ss hele koriander
1/2 ts chilipulver
1 ts røkt paprikapulver
1 ts oregano
1 ts gurkemeie
salt og pepper

Skjær kjøttet i passende biter. Jeg liker dem litt rause. Bland ingrediensene til oljen og ha marinaden over kjøttet og la det trekke noen timer eller over natten.

Stek bitene i stekepanne og server til tapasbordet.

tirsdag 3. mai 2011

Pip på dåse - ølkylling

Pip på dåse som det blant annet kalles på dansk er ganske tøft. Det er også en god måte å lage grillmat på, og du kan forvandle en liten og rimelig priorkylling til en saftig og smakfull rett. Det er til og med lett. Selvsagt kan du også bruke en finere kylling.


Til 2-4 personer
1 kylling
1 ølboks (med øl så klart)
krydder


Rub
Bland sitronskall, litt sitronsaft og olivenolje sammen med røkt paprikapulver, hvitløk, salt og pepper. Eller du kan velge en annen krydderblanding du liker selv. 




I følge alle oppskriftene jeg har lest er det viktig at halvparten av ølen først helles i kokken før ølboksen blir kappet av i toppen med en skarp kniv eller saks. Vær forsiktig.
Tørk kyllingene med et kjøkkenpapir utenpå og inni. Gni den inn med ruben. Dersom du ikke har vært sent ute har det selvsagt ikke vært noe i veien for å gjøre dette steget allerede kvelden før. 


Ha litt godt krydder i ølet som er igjen i boksen. For eksempel laubærblad, urter, hvitløk, salt og pepper


Sett kyllingen oppå ølboksen, og stek på indirekte varme på grillen i om lag en time eller til det renner klar væske ut når du stikker i kyllingen. Det er lov til å åpne litt før steketiden for å sjekke at kyllingen ikke blir brent, men noe av trikset for å få sprøtt skinn på kyllingen er å ikke åpne lokket før kyllingen er omtrent ferdig. 


Server med stekte poteter og grillet asparges.


Herlig!


mandag 2. mai 2011

Ostesuffle med BLT salat

Fra I know how to cook
Jeg er ikke helt sikker på om jeg har smakt ostesuffle noen gang, men jeg har sett bilde på bilde med lekre suffleer, og det ser unektelig ustoppelig godt ut. Så da er det vel bare å sette i gang.Jeg har fulgt oppskriften fra "I know how to cook", min favorittkokebok for fransk mat p.t. Ostesuffle skulle vise seg å være langt lettere å lage enn jeg hadde trodd - og nesten enda bedre.For servering valgte jeg en enkel BLT-salat. 


Til 4 personer
80 g mel
80 g smør
4 dl melk
100 g Gruyere (eller annen blanding av god moden ost)
4 egg (skill plomme og hvite)
salt og pepper
smør eller olje til smøring av formen


Varm opp ovnen til 180 grader. 
Lag en tykk bechamelsaus av mel, smør og melk. En lyninnføring i bechamel: Smelt smøret og rør inn melet. Ha kokeplaten på middels varme. Tilsett melken litt og litt mens du hele tiden rører. Det gjelder å være tålmodig for å få en perfekt, tykk og klumpfri bechamelsaus.


Trekk kjelen til side og tilsett reven ost. Jeg brukte ekstra vellagret Norvegia, pecorino og mozarella. La stå til blandingen er romtemperert og rør deretter inn eggeplommene, salt og pepper.


Stivpisk eggehvitene og vend dem inn til du har en fin røre. Hell i den smurte formen (eller bruk 4-5 små individuelle former). Stek på 180 grader i 30 minutter og skru deretter varmen opp til 220 grader og fortsett i 15 minutter til. Ikke åpne ovnsdøren. Jeg vet ikke om dette rådet er et kjerringråd eller om det er vitenskapelig, men jeg fulgte det i alle fall selv med et bra resultat.


Server med en BLT-salat. Og litt god olivenolje og balsamico så klart :)
Litt må du nok regne med sufleen faller ned innen du rekker å servere...

søndag 1. mai 2011

Hjemmelagde marshmallows



Herlig amerikansk kliss. Det er mulig det ikke er noen stor hensikt med å lage marshmallows selv, men de smaker i alle fall kjempegodt og blir helt ferske, myke og deilige. Det eneste kanskje ikke alle har i skapet er et sukkertøystermometer som fins hos Panduro eller gode kjøkkenbutikker. Noe lavkarbo er marshmallows så definitivt ikke, men her er de...


25 g gelatinpulver (1 pakke)
2,4 dl kopp kaldt vann 
3,5 dl sukker
2,4 dl lys sirup
en knivsodd salt
1 ts vaniljeekstrakt (eller annen smaksekstrakt)


0,5 dl maisena
0,5 dl melis
litt nøytral olje


Hell halvparten av vannet sammen med gelatinpulveret i en miksebolle og la stå mens du koker opp resten av vannet, sukker, sirup og salt på middels varme til det når 115 grader. Bruk sukkertøystermometeret for nøyaktig temperatur. Massen er nå lysebrun (kanskje mest på grunn av sirupen, for temperaturen er ikke høy nok til at det har blitt karamell. Fjern kjelen umiddelbart fra platen.


Sett mikseren på lav hastighet og begynn å tilsette sukkerblandingen over gelatinen i en liten stråle langs kanten. Når du har tilsett hele den varme sukkerblandingen setter du mikseren opp i fart. Akkurat nå ser ikke marshmallowsen ut til å ha den lekre hvite fargen du har tenkt, men holder du på lenge nok vil blandingen tredobles i størrelsen og fargen bli flott og fin. Mot slutten tilsetter du en teskje vaniljeekstrakt.


Bland maisena og melis og ha det i en bolle. Smør en form på størrelse med en halv langpanne med olje og sikt over maisena/melisblandingen til det dekker formen godt. Noen har også bakepapir i bunn før de smører. Om du ikke har en form som er perfekt på størrelse går det bra. Jeg brukte en lasagneform og fikk ganske høye marshmallows. Blir litt vanskeligere å skjære opp, men det går bra!


Hell så marshmallowsblandingen i formen, sikt over melis/maisena og la det stå på benken i minst fire timer eller over natten før du skjærer opp i biter og har i en tett boks (f.eks isboks). Strø over resten av maisena/melisblandingen og rist godt.


Marshmallowsen kan selvsagt pyntes med sjokolade, nøtter, kokos eller det du måtte ha i huset. 


Så enkelt og så godt - og perfekt som tilbehør til en isbasert dessert.