fredag 29. april 2011

Søte rosemakroner

Makroner er ikke noe man gir seg med ved første forsøk. Enten det blir mislykket eller vellykket har man lyst til å perfeksjonere kunsten. Forrige gang syntes jeg makronene ble ganske bra til første forsøk å være, men jeg syntes de ble litt klissete og litt for store. Ikke at det siste egentlig er noe stort problem.Denne oppskriften baserte jeg dermed på enda mer nitidig research, og jeg brukte oppskriften til Siv baker og steiker som mal. Denne funket virkelig. For utførlig beskrivelse kan jeg anbefale å lese hennes fremgangsmetode. Jeg har valgt å ta for meg de viktigste stegene her. 
Ferdig vispet marengs


100 g skoldede mandler
200 g melis
110 g eggehvite
4-5 ss sukker
ev noen dråper sterk konditorfarge


Et par regler før man begynner. Eggehvitene bør ha stått i romtemperatur minst et døgn før du skal bake makronene. Mandlene kan det anbefales å kjøpe ferdig skoldet eller ha tørket så vidt litt i ovnen og latt stå noen dager etter skolding. Da vet du de er helt tørre!


Til fremgangsmetoden. 
Mal mandlene så fint som overhodet mulig med food processor (bruk knivbladet). Bland det deretter med melet og bruk en sikt for å unngå klumper både i melis og mandler. Gjør så godt du kan i det minste.


Visp eggehvitene til de er stive og får skumtopper. Tilsett sukkeret - en spiseskje av gangen mens du visper. Fortsett til marengsen har blitt så stiv at du kan snu bollen på hodet. 


Bruk en slikkepott til å blande mandler/melis med eggehviter/sukker og ev sterk konditorfarge (ikke den vanlige de har i butikken - da kan væskebalansen ødelegges). Vær forsiktig når du blander. Siv anbefaler maks 50 "tak" med slikkepotten. Når blandingen er ferdig has den i en sprøytepose. Blandingen skal være fast slik at du får litt (jeg understreker litt) høyde på toppene når du sprøyter dem ut i sirkler, og ikke slik at de umiddelbart flyter helt ut. Sprøyt blandingen ut med sirkelformede bevegelser (start fra midten) og forsøk å få ringer på størrelse med en enkrone (eller marginalt større). Jeg strødde marengsen med litt kandiserte roseblader. Du kan også bruke kandiserte fioler.


La makronene hvile på benken minst en time før steking. Når du tar på dem skal de ha dannet en hinne som må være klar før du steker dem. 


Stek på 150 grader i 10 minutter på nest nederste hylle med en ekstra stekeplate på aller nederste hylle for å unngå at makronene blir overstekt i bunnen. Makronene skal da gå relativt lett av bakepapiret når de er ferdige - men vent til de har blitt helt kalde med å ta dem av og fylle dem med ditt favorittfyll.

Fyll:
Bringebærfyllet lagde jeg som jeg tidligere har gjort med lime curd, men med litt mindre sukker. Du kan godt droppe gelatinen. 

2 kommentarer:

  1. Så flotte makroner du har laget!! Tusen takk for hyggelig omtale og link til bloggen min:-)

    SvarSlett
  2. Skulle bare mangle! Oppskriften var helt knall:) og siden din er jo veldig flott også!

    SvarSlett