mandag 27. januar 2014

Det beste frokostbrødet er eltefritt


Jeg har holdt meg til eltefritt brød en stund etterhvert. Stort sett baker jeg det lørdag eller søndag morgen og fryser det ned i skiver. Det passer utmerket for singelhusholdningen. Stort sett har jeg holdt meg til ganske fine varianter - og aller mest går det av valnøttbrødet. Dette brødet med solsikkekjerner er litt grovere enn jeg vanligvis baker og passer perfekt til frokost. 

Et frokostbrød
3 dl kaldt vann
5 g fersk gjær
1 ts salt
1 ss agavesirup
2 dl sammalt hvete, fin
4-5 dl hvetemel (gjerne iblandet spelt)
1,5 dl solsikkekjerner

Løs opp gjæren i kaldt vann og tilsett de øvrige ingrediensene, men hold litt igjen på melet ettersom ulike typer mel har litt ulike typer bake-egenskaper. Rør deigen fort sammen, den skal være myk, men ikke for løs. La heve over natten eller mens du er på jobb. 

Når deigen er ferdighevet brettes den forsiktig sammen til et lite brød og etterheves omtrent en time på benken. Deretter pleier jeg å snu den rundt og steke med skjøtene opp i 30 minutter på 250 grader midt i ovnen. Skru eventuelt ned temperaturen etterhvert om brødet blir for mørkt oppå. 

Ha brødet på en rist og avkjøl. 

Det beste jeg vet - til frokost!

mandag 20. januar 2014

De enkleste knekkebrødene er både gluten- og melkefri


Jeg er antageligvis ikke den eneste som har tenkt på å bli et bedre menneske i 2014. Kanskje jeg til og med skal spise litt sunnere. Da var det kjekt at de supergode knekkebrødene mamma serverte i julen også var superenkle. Mamma hadde igjen fått oppskriften av Solveig - og lenger ut i kjeden har jeg ikke undersøkt. 

Knekkebrød er perfekt for singel-husholdningen. Hvor mor har fått oppskriften vet ikke jeg. Jeg synes imidlertid de er både enklere og bedre enn de som bakes med kli.

Disse er også kjempesunne, fulle av fiber og både omega 3, 6 og 9 og passer for folk som er både gluten- og melkefrie. 

Til 30 knekkebrød
2,5 dl sesamfrø
2,5 dl linfrø
2,5 dl solsikkefrø
4 medium store egg
80 g valnøtter
1/2 ts salt

Visp sammen eggene og saltet og bland inn frøene og hakkede valnøtter. Bruk en skje til å fordele utover 30 knekkebrød. Trykk de ned til de blir tynne og stek på 175 grader i 20 minutter til de er sprø. 

Knekkebrødene kan oppbevares i et par uker i en kakeboks eller en nokså tett papirpose. 

fredag 17. januar 2014

Thai-suppe med spicy kjøttboller



Vinter er høysesong for varme supper. Denne kan varieres både med litt ulike typer grønnsaker og krydder. Kjøttbollene (som i seg selv er veldig gode) kan byttes ut med kylling, fisk eller scampi - eller du kan lage den vegetar. 

Som mister jeg motet av alle ingrediensene i asiatiske oppskrifter, men med fiskesaus, lime og karri-pasta kommer du egentlig ganske langt sammen med vanlige ingredienser som du helt sikkert har i skapet. Når man først er i gang er det like greit å lage en stor porsjon. Så kan du for eksempel variere over dette temaet. Lang tid tar dette heller ikke nødvendigvis. 

Nok til hele familien
1 rød løk i tynne skiver
litt paprika, vårløk, champignon, gulrot, i små biter
1,5 l kraft av hummer, fisk, kylling eller grønnsaker
1 boks kokosmelk
2-4 ss fiskessaus
3 ss karri-pasta
2 kaffir lime blad (eller litt sitrongress)
1 liten sitron (saften)
litt risnudler og spirer
litt olje



Blank grønnsaker lett i olje før du tilsetter kraften og alle ingrediensene bortsett fra risnudler og spirer. La det hele koke i fem minutter, tilsett så risnudler, spirer og kjøttboller og la det koke til kjøttbollene er gjennomvarme. 

Asiatiske kjøttboller
400 g svinekjøttdeig
400 g kjøttdeig
2 ts sesamolje
1 ss brunt sukker
1 ss sesamfrø
1 ss risvinseddik
1 ss soyasaus
1 ts ingefærpulver
1/2 løk
1 egg
litt finhakket chili
2 fedd finhakket hvitløk

Disse kjøttbollene smaker også supergodt med litt fiskesaus eller sweet chili som fingermat.

Da skulle det vel egentlig være klart for servering.

onsdag 15. januar 2014

Aioli på eggehviter


Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har forsøkt meg på aioli. Hvor mange oppskrifter jeg har lest. Hvor mange ganger jeg har lyktes - og hvor mange ganger jeg har mislyktes. Noen lager den med hele egg, andre med eggeplommer, men det finnes også dem som bruker eggehviter. Jeg tar det jeg har for hånden. Denne gangen eggehviter. Noen triks har jeg imidlertid lært meg (tror jeg) for å lykkes med aioli.

En god porsjon
2 eggehviter
1-2 dl nøytral olje eller en olivenolje som ikke er for rik på smak
litt smaksrik olivenolje
1 fedd hvitløk
1 ts sennep
en knivsodd salt
2 ts sitron

Jeg bruker alltid stavmikser når jeg lager majones eller aioli. Jeg har ikke tålmodighet eller sterke nok håndledd til å vispe for hånd. Hvorfor ikke bruke enkle redskaper når man først har dem for hånden. 

Eggehvitene har godt av å være romtempererte - og det bør også de øvrige ingrediensene være. Jeg begynner med å vispe eggehvitene og tilsette en liten dråpe eller to olivenolje mens jeg visper videre. Med stavmikseren ja. Deretter tilsetter jeg hvitløk, sennep, salt og sitron før jeg tilsetter oljen i en tynn stråle litt etter litt mens jeg visper videre. På et tidspunkt skal blandingen stivne. Og da bør du følge med, for plutselig blir den veldig stiv. Jeg liker en mellomstiv type. Litt sånn som Mills majones. Bare bedre. Med en god olje er det i tillegg sunt i små mengder.

Hva kan du bruke aioli til? 

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne, men nystekt brød er i alle fall en god start... Alt blir bedre med aioli. Nesten i alle fall. 

mandag 13. januar 2014

Laksekrem er luksuspålegg



Jeg er i laksemodus. Laks er sunt - og du trenger ikke mange ingrediensene for å få noe skikkelig godt å spise. Noe av det enkleste som kan serveres til forrett er en liten toast med laks. Blinis om du har god tid - og oppskriften på det finner du her. Faktisk synes jeg dette smaker godt som pålegg når jeg skal unne meg litt ekstra også. 

En liten porsjon
100 g god røkelaks
1 dl creme fraiche
1/4 liten rød løk
2 ts ferskpresset sitron

litt hakket dill

1 hakket hvitløksfedd
1 ts akasiehonning
litt pepper


Skjær laks i små biter og gjør det samme med løk. Bland sammen med de øvrige ingrdiensene og la blandingen hvile i minst en halv time for å ta opp de gode smakene. Bruk gjerne en flytende honning som akasiehonning. Det er enklere å blande ut. Ellers kan du også varme litt vanlig slynget honning slik at den løser seg opp litt lettere. 

Server på blinis med litt lakserogn og frisk dill. Hvem sa at røkelaksen var død?

fredag 10. januar 2014

Sashimi av laks med ponzusaus - middag på under 10 minutter


Det er kanskje på tide å bytte ut laksen med nye og spennende fisketyper, samtidig vender jeg likevel tilbake til fisken med den fine fargen og gode smaken. Flaks at noe så sunt også er så godt. Enda mer praktisk er det når jeg får tak i Frøya eller Salmalaks. Litt lat må det være lov til å være. Får du ikke tak i salmalaks der du bor bør fisken fryses omtrent et døgn før den brukes. Basilusker fra fisk kan være skumle saker. 

Sashimi er fin som en liten forrett eller i kombinasjon med en salat med koriander, mango og avocado. I alle tilfeller er det enkelt og krever minimalt med forberedelser og utstyr. 

Hvordan en ponzusaus lages på ekte japansk vis er jeg ikke helt sikker på, men jeg lærte av en kokk en gang at det var fint å kombinere 1 del soyasaus med 1 del fruktjuice (som lime eller noe annet) med litt honning som utgangspunkt og så kan man tilsette ytterlige smaker deretter.

Jeg begynner som regel med ponzusausen ettersom den har godt av å hvile seg litt og ta opp smaker fra krydderne.

Sashimi som forrett til fire
300 g laksefilet
1 potte frisk koriander

Ponzusaus
1/2 dl soyasaus
1/2 dl ferskpresset limejuice
1 ts honning eller agavesirup
1/2 ts ingefær
1 knivsodd chili
1 hvitløksfedd
1/2 ts wasabikrydder 

Bland ingrediensene til ponzusausen og sausen stå til servering av fisken. Skjær fisken i passe tynne skiver og anrett på fat med frisk koriander. Ha over ponzusausen og server. 

Enklere blir det ikke.


Jeg  <3 norsk fisk!

tirsdag 7. januar 2014

Appelsin- og safranlaks - en god start på året


Det er på tide å stramme inn litt på kostholdet. Hva skulle vi gjort uten nyttårsforsetter.
Men la oss ikke bli fanatiske. Denne lakseformen passer til hverdags eller fest og smaker kraftig godt. 

Det enkleste er å bruke skinn- og benfri laks som Frøya eller Salma, men en hvilken som helst laksefilet eller ørret kan selvfølgelig brukes. Mamma lager denne i en egen dampovn, men den blir like god i en vanlig ovn, synes jeg. Liker du litt mer dampet preg kan du ha aluminiumsfolie over lakseformen under stekingen. Oppskriften er inspirert av heftet som fulgte med dampovnen fra Siemens. Og jo - du må ha med safran i oppskriften - det er ikke mye du trenger for å få det maksimale ut av retten. Min safran er stort sett fra Spania, men det finnes også utmerket safran fra India - og helt sikkert andre steder.

Til 4 personer
1 kg laksefilet
1 liten økologisk sitron
4 gulrøtter
4 sjalottløk
4 hvitløksfedd
350 g cherrytomater
1 hel chili
En knivsodd safran
1/2 økologisk appelsin
2 ts timian
1 ts oregano
1/2 ts paprikapulver
1/2 dl hvitvin

litt olivenolje
litt havsalt
knust pepper
frisk koriander

1 kilo amandine-poteter

Del amadinepotetene i to og ha over litt olje, salt og pepper. Stek i ildfast form på 180 grader i om lag 30 minutter, til de er sprø utenpå og myke inni.

Finhakk sitron- og appelsinskall (det ytterste, fargede laget) og ha det over fisken med litt havsalt og urtene. Sett fisken til side. 

Ha 1 ss olje i en ildfast form og ha i cherry-tomater som er delt i to chili, hvitløk og sjalottløk i skiver. Stek i et kvarter på 180 grader. Ha knuste safrantråder i hvitvinen og  ha dette over formen sammen med gulrøtter i terninger. Bland i saften av appelsinen og saften av sitronen. Stek videre i fem minutter før du legger fisken over blandingen og stek videre i 10-15 minutter. Gir det mening? Poenget er at de tingene som trenger kortest steketid legges i litt etter litt. Slik trenger du bare en form - og en til potetene.

Server med frisk koriander og nyt med god samvittighet.