tirsdag 7. januar 2014

Appelsin- og safranlaks - en god start på året


Det er på tide å stramme inn litt på kostholdet. Hva skulle vi gjort uten nyttårsforsetter.
Men la oss ikke bli fanatiske. Denne lakseformen passer til hverdags eller fest og smaker kraftig godt. 

Det enkleste er å bruke skinn- og benfri laks som Frøya eller Salma, men en hvilken som helst laksefilet eller ørret kan selvfølgelig brukes. Mamma lager denne i en egen dampovn, men den blir like god i en vanlig ovn, synes jeg. Liker du litt mer dampet preg kan du ha aluminiumsfolie over lakseformen under stekingen. Oppskriften er inspirert av heftet som fulgte med dampovnen fra Siemens. Og jo - du må ha med safran i oppskriften - det er ikke mye du trenger for å få det maksimale ut av retten. Min safran er stort sett fra Spania, men det finnes også utmerket safran fra India - og helt sikkert andre steder.

Til 4 personer
1 kg laksefilet
1 liten økologisk sitron
4 gulrøtter
4 sjalottløk
4 hvitløksfedd
350 g cherrytomater
1 hel chili
En knivsodd safran
1/2 økologisk appelsin
2 ts timian
1 ts oregano
1/2 ts paprikapulver
1/2 dl hvitvin

litt olivenolje
litt havsalt
knust pepper
frisk koriander

1 kilo amandine-poteter

Del amadinepotetene i to og ha over litt olje, salt og pepper. Stek i ildfast form på 180 grader i om lag 30 minutter, til de er sprø utenpå og myke inni.

Finhakk sitron- og appelsinskall (det ytterste, fargede laget) og ha det over fisken med litt havsalt og urtene. Sett fisken til side. 

Ha 1 ss olje i en ildfast form og ha i cherry-tomater som er delt i to chili, hvitløk og sjalottløk i skiver. Stek i et kvarter på 180 grader. Ha knuste safrantråder i hvitvinen og  ha dette over formen sammen med gulrøtter i terninger. Bland i saften av appelsinen og saften av sitronen. Stek videre i fem minutter før du legger fisken over blandingen og stek videre i 10-15 minutter. Gir det mening? Poenget er at de tingene som trenger kortest steketid legges i litt etter litt. Slik trenger du bare en form - og en til potetene.

Server med frisk koriander og nyt med god samvittighet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar