torsdag 28. november 2013

Semifreddo med mascarpone, karamell og sjokoladesaus


Det er klart jeg ble ganske skuffet da jeg oppdaget at jeg i min nye leilighet har en liten fryser som har for små skuffer til å få plass til iskrem-bollen min. Helt ny var den til og med. Så blir det semifreddo i stedet. De oppskriftene jeg har sett på det har man ikke ikke trengt det. Semifreddo betyr vel noe sånt som halvfrossen. Det er sikkert et utall måter å lage den på, men denne blir veldig god. Karamellsausen og sjokoladesausen kan selvsagt byttes ut med ferdig kjøpt, men har du nok fløte, sukker og sjokolade er det ikke mye som skal til for å lage en god variant selv.

Semifreddo
2 dl maskarpone
2 dl fløte
3 eggeplommer
1 helt egg
1 dl sukker
1 ts vaniljeekstrakt
1 dl karamellsaus

Krokan til pynt

Visp eggeplommer, et helt egg, sukker og vaniljeekstrakt luftig. Visp inn maskarponen. Fløten vispes til luftig krem i en enkel bolle. Jeg foretrekker å bruke et litermål til formålet ettersom min mor påstår at kremen blir luftigst slik. I slike situasjoner synes jeg det er greit å ty til moderlige råd ettersom min erfaring er at de ofte er gode. Bland eggeblandingen og fløten. Rør forsiktig inn karamellen om du foretrekker å ha den i selve isen og hell blandingen over i en passende form . Jeg bruker en brødform med plastfolie slik at det skal bli lettere å få ut semifreddoen når den er frossen.

Havsalt karamellsaus
1 dl sukker
1 ss vann
1 dl fløte
1/2 ts havsalt
50 g mykt smør

Kok opp sukker og vann, og når vannet har fordampet begynner sukkeret å karamellisere seg. La det bli ganske mørkt før du tar det av platen og tilsetter fløten og saltet. En vanlig tykkbunnet kjele holder godt på varmen slik at du sannsynligvis ikke trenger å fortsette å koke, det hele vil boble opp av seg selv. Når varmen synker litt kan du vispe inn mykt smør. 

Karamellen kan enten has oppå semifreddoen til slutt eller blandes forsiktig inn i den før den settes i fryseren. 

Sjokoladesaus
120 g mørk sjokolade
0,5 dl fløte
2 ts honning eller lys sirup
2 ts smør

Den beste sjokoladesausen jeg vet lages ved å varme sjokolade forsiktig sammen med litt fløte. På  slutten blandes det inn litt honning og smør til du får en glatt sjokoladesaus. Dette tar omtrent et par minutter og smaker en god del bedre enn sjokoladesausen på flaske.

Server semifreddoen med sjokoladesaus, karamell og litt krokan. Ingen anledning er for liten for en liten porsjon av en av mine favorittdesserter. I alle fall frem til jeg får meg en større fryser. 


3 kommentarer:

 1. Det så helt sinnsykt digg ut!

  SvarSlett
 2. Det blir ikke italiensk is når du bruker fløte!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er faktisk ikke helt riktig. Jeg har undersøkt flere italienske kokebøker og konsultert med en venn fra Rimini i Italia. I hovedsak har de tre typer iskrem i italia – gelato (som regel med fløte, semifreddo (halvfrossen, ofte med mer fløte enn annen iskrem) og sorbetto (sorbet, altså uten floete). Min erfaring er imidlertid at nesten uansett hva slags mat det er snakk om finnes det flere meninger enn det finnes varianter (eller mødre i Italia). Naar det gjelder pizza Napoletana har imidlertid EU publisert et regelverk for hvordan det skal gjøres  Hvis du er veldig interessert i italiensk mat, opprinnelse og regler anbefaler jeg: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:034:0007:0016:EN:PDF

   Slett