onsdag 16. mars 2011

Italiensk uke - hjemmelaget pastaHjemmelaget pasta er enklere enn du tror!
Til jul fikk jeg den herlige italienske kokeboken Sølvskjeen. Boken som har vært Italias bestselger over generasjonene, og som absolutt inspirerer til å lage italiensk mat.

Når man først begynner å tenke italiensk som tema, er det vanskelig å sette stopperen ved en uke.  Nå må jeg innrømme at jeg ikke har vært spesielt mye i italia, og jeg har ikke spist mye autentisk italiensk mat. Det er likevel de klassiske pasta-, pizza og risottorettene, dessertene, kakene og biscottiene som fascinerer meg. Det rustikke kjøkkenet kanskje. Så er jo også navnene på rettene ofte fascinerende, naive om du vil. Som panna cotta (kokt fløte) –  eller biscotti (stekt to ganger), som det unektelig er,  eller stedsbestemte som pesto genovese (fra Genova) eller spagetti bolognese (fra Bologna).

Når man begynner å lese om italiensk mat – eller all mat for den saks skyld – oppstår imidlertid som regel problemet med at en oppskrift du trodde du skulle finne den absolutte, autentiske, ekte og alt det der, har et utall varianter. Oppskrifter har gått i arv, ulike steder har hatt tilgang til ulike råvarer. Din mormor likte minestronen annerledes enn min. Så var riktignok ikke mormoren min italiensk, men jeg tror vi får konkludere med at det er lov til å bruke sunn fornuft, egen smak og tilpasse –akkurat som italienerne har gjort i generasjoner.

Er man i det italienske sporet, er det vel ikke til å unngå å begynne med hjemmelaget pasta.

175 g pastamel (Tipo 00, men det funker med ordinært siktet hvetemel også)
2 egg
½ ts salt
1 ts god olivenolje

Det hele blandes i en kjøkkenmaskin til du får en ball med myk konsistens. Du kan om nødvendig ta litt mer olje eller vann i dersom deigen ikke binder seg. Dette kan skje fordi egg varierer i størrelsen eller at mel har varierende vanninnhold. Legg deigen i litt plastfolie i kjøleskapet en halv time for å sette seg. Kjevle pasta er ingen god ide, så bruk en pastamaskin, og kjør deigen gjennom til den blir smidig. Jeg deler deigen i tre ulike størrelser, og lar deigen jeg ikke jobber med fortsatt ligge i plast i kjøleskapet. Form pasta til plater for lasagne, ravioli eller tagliatelle. Husk å bruke rikelig med mel slik at pastaen ikke klistrer seg. Jeg har foreløpig ikke mye erfaring med oppbevaring av egen laget pasta, og tror det er en god ide og heller holde seg til å lage små porsjoner og spise den med en gang

Tagliatellen kan kokes i ca 8 minutter eller til den er al dente og nytes med Kviteseidsmør, salt og pepper. Italienere ville muligens foretrekke en god olivenolje, men på mitt kjøkken er det altså meg som er italieneren.


Så en stund fremover nå vil det i alle fall inne imellom dukke opp noen italienske klassikere.


3 kommentarer:

 1. Jeg har så lyst til å lage hjemmelaget pasta, men har ikke pastamaskin og finner ingen i butikken. Kan jeg spørre hvor du har kjøpt din?

  Italiensk mat er forøvrig noe av det beste jeg vet, noe som også gjenspeiles på bloggen. Kos deg med italiensk uke! Døt høres helt herlig ut.

  SvarSlett
 2. Hm. Nå spør du vanskelig. Pastamaskinen er kjæresten min sin. Jeg er sikker på at de har det på traktøren, eller andre gode kjøkkenbutikker som kitchn. Jeg lurer på om de kjempestore matvarebutikkene har også i rimeligere variant...Det er også en kjøkkenbutikk ved Oslo sportslager culina eller noe slikt som jeg tror selger kjøkkenutstyr både til storkjøkken og private...

  SvarSlett
 3. Ikea har Pastamaskin. 350,- Har brukt den masse og det fungerer utmerket.

  SvarSlett