søndag 12. desember 2010

Lussekatter




Jeg innserat dette blir matbloggernes innlegg nr 500 om lussekatter i dag. Ingen grunn til å stoppe der likevel. For dette er verdens beste lussekatter - basert på oppskriften jeg tidligere har lagt ut om Mormors boller. Jeg tilsetter så klart gurkemeie - selv om jeg vet at det er safran som selvfølgelig er det korrekte.






2 kg
hvetemel
3 ts kardemomme
2ts ts gurkemeie (toppet) eller 2 g safran
400 g smør
13 dl helmelk
400 g sukker
150 g fersk gjær

rosiner til pynt
1 egg til pensling



Blant hvetemel og kardemomme i en kjempestorkjøkkenmaskin. Smelt smøret og ha i melken, varm til om lag 37 grader. Smuldre gjæren i sukkeret og rør til den er oppløst. Hell melkeblandingen og gjærblandingen over i kjøkkenmaskinen og elt en stund. La deigen heve til dobbelt størrelse (bruk fyrstikktrikset). Kna og form så deigen til søte lussekatter. Stek på 250 grader i ca fem minutter eller til lussekattene er gylne oppå og under.  Ta med på jobben og server i Luciaantrekk.






1 kommentar: