onsdag 4. mars 2015

To typer pizza med gorgonzola dolce og parmaskinke


Jeg kan ikke helt legge fra meg pizzaen for tiden. Det ble ikke bedre etter å ha besøkt SRO pizza, en liten "speakeasy" som åpnet i New York tidligere i år. Det lille "hemmelige" pizzeriaet drives av Giuglio Adriani, en amerikansk/italiensk pizzabaker som trolig har vært mer kjent for andre enn meg selv. Da jeg kom inn på EUs regulering av pizza Napolitana hevdet han å ha ført den i pennen selv.  Er det ikke sant så er det i alle fall godt løyet. Og pizzaen hans? Det var absolutt verdt besøket - menyen forandres hver dag, og vi fikk en hvit type med scarmoza-ost og stensopp, en klassisk margarita, en såkalt fried pizza. Blant annet. Akkurat som italienerne begynte vi med små munnfuller av noen godbiter - det italienerne ofte refererer til som aperos - italienernes fingermat ved siden av et glass. Måltidet ble behørig avsluttet med nutellapannekaker for noen av oss og panna cotta med en kirsebærreduksjon for andre... 

Men før jeg drømmer meg for mye tilbake til en herlig kort-uke i New York... Her er min al taglio med gorgonzola dolce og parmaskinke. Du kan godt bruke annen blåmuggost. Jeg foretrekker en mild og søtaktig type (derav dolce). Siden jeg aldri får bestemt meg helt om jeg liker hvit eller rød pizza best lager jeg gjerne halvparten av hver..

1 stor pizzabunn
500 g hvetemel (forsøk en steinmalt type)
3,5 dl romtemperert vann
2-5 g fersk gjær
5 g salt
0,5 dl god olivenolje

Bland fersk gjær og kaldt/romtemperert vann. Ha deretter det meste av hvetemelet i vannet og rør godt. Tilsett saltet etterhvert og olivenoljen. Rør til du får en fin konsistens, deigen er litt klissete, men skal løsne fra kanten etterhvert. Sett deigen til heving 48 timer i kjøleskapet, ta den ut, del den i to og la den stå under plast til den får romtemperatur. Ikke kna deigen, men form den ved å brette den sammen og deretter strekke den ut. Bruk semola-mel til å trykke ut pizzaen til den formen du ønsker. La pizza-bunnen hvile 20 minutter før du har over fyllet.

Fyll
Creme fraiche og/eller gode tomater på boks

litt blåmuggost (avhenger av hvor dominerende du ønsker smaken)
parmesan
mozarella
valnøtter
oregano

parmaskinke

Smør et tynt lag tomater eller creme fraiche på bunnen. Ha over blåmuggost, mozarella, parmesan, valnøtter og litt oregano. Stek pizzaen på høy varme, gjerne mer enn 250 grader om du har mulighet nederst i ovnen omtrent 12 minutter. Ha parmaskinken på etter steking eller et par minutter helt til slutt. 

Pizzaen (jeg elsker) er serveringsklar!
2 kommentarer:

  1. Det ser så godt ut at jeg tror jeg må lage pizza igjen snart.

    SvarSlett
  2. Pizza passer alltid, Morten :)

    SvarSlett