mandag 9. desember 2013

Herlige amaretti - en ny julefavoritt


Det blir ikke jul uten et rikt utvalg av småkaker med nøtter for min del. Amaretti er min nye desiderte favoritt. På mange måter lik kransekake, men likevel så forskjellig! Jeg har eksperimentert meg frem til en oppskrift jeg synes fungerer utrolig godt. Mange ville nok velge å skolde alle mandlene, men jeg gjør som med kransekaken og skolder halvparten. Da får de en fin og litt rustikk struktur. Aprikossyltetøyet kan sløyfes, men det setter aboslutt en liten spiss på amarettiene smaksmessig.

300 g mandler
200 g ekstra fint sukker
2 eggehviter
2 ss aprikossyltetøy
noen dråper vaniljeekstrakt

mandelflak til pynt

Skold halvparten av mandlene og tørk dem. Kvern alle mandlene sammen og bland med sukkeret. Visp eggehvittene luftige og vend inn de øvrige ingrediensene. Blandingen faller sammen og får en konsistens som er noe bløtere enn kransekake, men fortsatt mulig å forme. Form til kuler eller noen centimeter avlange pølser og vend pølsene i mandelflakene. Hvis pølsen er for tørr til at de fester seg kan du bruke litt eggehvite.

Stek om lag 20 minutter på 160 grader.

Disse små kakene får en litt seig konsistens og smaker perfekt til kaffen - uansett hvilken årstid egentlig. 

17 kommentarer:

 1. Hva kan jeg bruke i stedet for vaniljeekstrakt? Jeg får ikke tak i det her jeg bor.
  Hilsen AG

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ville brukt ekte vaniljesukker. 1 ts burde holde. Noen liker også mandelessens.

   Slett
  2. tips: del ei vaniljestang i to putt på eit bittelite glass m lokk, fyll på med sprit (utan smak). Om nåken mnd har du god vaniljeekstrakt. Kvar gang du bruka vaniljestang seinare, skyll den og putt på glasset og fyll etter med sprit. Står seg i kjøleskap i fleire år!

   Slett
 2. Takk! Det setter jeg pris på!

  SvarSlett
 3. Disse ser veldig gode ut, fikk lyst til å prøve. Jeg har ikke aprikossyltetøy i huset men plomme, hva tror du kan det brukes?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes kanskje ikke plommesyltetøy intuitivt hørtes så godt ut i, men appelsinmarmelade kan subsidiere det om du ønsker noe fruktig. Ellers kanskje litt honning eller sirup - uten at jeg har forsøkt det selv!

   Slett
 4. Hvor får man tak i ekstra fint sukker? kan man bruke vanlig sukker?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mulig de har det i et velassortert supermarked i Norge. Jeg antar at man også kan bruke vanlig sukker. Det går også an å bruke en stavmikser på vanlig sukker. Grunnen til at jeg brukte fint sukker var rett og slett at det var det jeg hadde for hånden.

   Slett
 5. I oppskriften står det at du skal bland mandlene med melis. Hvor mye melis? Det står ikke noe om melis i oppskriften. Mona

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal rette det opp til sukker! Takk!

   Slett
 6. Hei. Avkjøler du disse kaldt, slik som man gjør med kransekake f.eks?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet ikke helt hva du mener med å avkjøle kaldt. Jeg setter dem på en rist på kjøkkenbenken etter at de er ferdig stekte...

   Slett
  2. Jeg tenker på å avkjøle de i trekk, som på rist foran ett åpent vindu feks. d gjør jeg me kransekake, da blir den mye seigere og saftigere:) takk for svar!

   Slett
  3. Det har jeg ikke prøvd, men det er sikkert et bra tips!

   Slett
 7. hei :)
  ser kjempegode ut! hvordan skal disse oppbevares? kan de fryses? :)

  SvarSlett
 8. Jeg har frosset mine og synes de er like gode!

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres flott ut! tusen takk for svar, og god jul! :D

   Slett