fredag 8. april 2011

Andeleverpatê - perfekt påskeforrett!Noen lærdommer rikere etter at jeg lagde min første kyllingleverpatê. Eller min første noe-som-helst-patê egentlig. For det første: Patêen kan godt stå noen dager før du spiser den. Jeg synes absolutt den ble best minst tre dager etter at jeg hadde laget den. Jeg fikk også en tekstmelding fra en venninne som lurte på om hun kunne bruke rom i stedet for whiskey. Det tror jeg helt sikkert er en god ide. I tillegg skulle hun bruke gåselever som var noe jeg ikke fikk tak i da jeg innledet min karriere som patêprodusent. På Meny Ringnes Park kom jeg over andelever fra Holte gård, og tenkte at det må definitivt være en god ide for ny produksjon. Det og litt økologisk bacon må sammen gjøre susen for en oppfølger. Jeg tror at hele poenget med patêer er at man kan variere i det uendelige over temaet.


Litt mindre porsjon denne gang...
125 g smør
1 liten løk
5 aromasopp
1 pakke økologisk bacon (fra Nordgaarden)
400 g andelever

2 ss rødvin
litt fersk timian
pepper

Jeg brukte først noen spiseskjeer av smøret for å brune finhakket løk, sopp og bacon lett. Deretter la jeg det til side i en egen skål og brukte noen spiseskjeer til for å steke andeleveren med pepper og timian. Etter å ha brunet leveren i et par-tre minutter tilsatte jeg rødvinen og lot det koke nesten inn - om lag tre minutter til. Leveren kan godt være litt rosa i midten. Deretter tok jeg leveren og baconblandingen og kjørte lett i foodprocessor før jeg avkjølte jeg patéen og satte den i kjøleskapet.

Etter min vurdering ble begge patêene veldig gode, men jeg synes nok fersk andelever er enda hakket bedre enn kyllinglever. Prisen ligger omtrent på det samme, og begge deler fås kjøpt på Meny - i alle fall Ringnes Park.


Serveringsforslag
Patê passer perfekt som forrett eller enkel kvedsmat når du ikke rekker middag. Her har jeg ristet valnøttbrød, hatt på Kviteseidsmør og servert med litt rucola, hakkede valnøtter og kirsebærsyltetøy fra Bondens Marked (Anne Karens om du lurte). En perfekt kombinasjon av salt og søtt, bløtt og sprøtt. 


Denne kombinasjonen kan selvølgelig sofistikeres ved å bruke ristede nøtter og en Cumberlandsaus for eksempel.


Men andeleverpaté kan brukes til så mangt; og det rett og slett godt som pålegg også!

2 kommentarer:

  1. Dette så utrolig fristende ut! Nå fikk jeg lyst til å se om jeg får tak i andelever her jeg bor. Metoden med å kjøre leveren i foodprocessor er veldig smart. Og langt enklere enn å steke i vannbad.

    SvarSlett
  2. Det er nam! Jeg kjøpte andelever fra Holte gård på Meny, så det kan være at Spar eller Ultra også har om du ikke har meny i nærheten. Ellers så blir det knallgodt med svinelever også, tror jeg!

    SvarSlett