lørdag 26. mars 2011

Premiere - Linns no knead bread


Kanskje får jeg si Martin Johanssons no knead bread..

Jeg har ikke helt forstått konseptet jeg. Stort sett har jeg jukset med brøddeig, men etter kokeboklanseringen av Martin Johanssons (Pain de Martin) Enklare brød med påfølgende bakekurs er jeg inspirert og i full gang med å bli en brødbaker. Forhåpentligvis av et seriøst kaliber. Mitt første no knead bread følger altså her. Enklere blir det ikke og langhevet er det.

Deigen hadde jeg allerede laget på kurset kurset. Enklere enn dette blir det virkelig ikke. Du simpelthen blander 

6,5 dl hvetemel
2-3 g fersk gjær
3 dl kaldt springvann 
1,5 ts salt. 

Å blande ingrediensene bør ikke ta mer enn et minutt; først løser du opp gjæren i vannet, deretter rører du til ingrediensene så vidt er blandet sammen. Deretter settes blandingen til heving under litt plast i kjøleskapet om den skal stå lenge (for eksempel til kvelden etter) – eller på benken til morgenen etter så blir det deilig ferskt brød på morgenen.

Når brødet har hevet heller du det litt forsiktig ut på en benkeplate med masse mel. Brett brødet sammen slik du vil på et bakepapir. Forsiktig og ikke noen knaing. Hev 45 minutter til brødet er helt skjelvent, og lemp det inn på allerede forvarmet bakeplate. Ovnen skal ha en temperatur på 260 grader. Ha gjerne litt vann i en ildfast form i bunnen av ovnen akkurat i det du setter brødet inn. 

Du må følge litt med brødet, følge med kanskje stille ned temperaturen, eller legge noe over så det ikke blir brent, bare får en deilig skorpe. Tilsammen stekes brødet kanskje mellom 30 og 40 minutter.

Og jeg som aldri har trodd jeg kunne klare å få til å lage brød!


2 kommentarer:

 1. For en høyde du fikk på brødet!! Ser helt fantastisk ut!

  Jeg laget to ulike varianter av mine "kjappe" no knead brød idag. Så heldig du var som fikk med deg kurset med Martin, det er på sånne dager man forbanner at man har bosatt seg noe usentralt...
  Jeg fikk dog boken tilsendt av forlaget og den dumpet ned i postkassa mi igår, jeg har lest den fra begynnelse til slutt allerede :)

  Helt sikker på at dette ikke blir siste gangen du baker no knead brød!!

  Klem Ingvild

  SvarSlett
 2. Jeg skal lese om no knead brødene dine neste gang jeg skal lage en variant.

  Jeg bor faktisk rett ved der lanseringen og kurset var. Så for min del var det helt perfekt. Men det er lite deilig sjømat rett utenfor stuedøren sånn bortsett fra på Meny her da. Så hvert sted har sin sjarm!

  Synes boken til Martin var veldig fin, og med kurset var et absolutt mulig å forstå også. Nå har jeg en surdeig stående, så er litt spent på den.

  Klem fra meg!

  SvarSlett