lørdag 27. november 2010

Marsipan

Det blir ikke jul uten marsipan, og selv om jeg ikke er så tålmodig med slike små pynteting og helst bare vil lage marsipanen i pølser og skjære den i biter, har jeg i år bestemt meg for å lage dem akkurat sånn som mormor. I forskjellige figurer med forskjellige farger. Eneste forskjellen er vel at jeg bruker blå og hun brukte grønn. Mormor var en racer til å lage marsipan, og jeg husker hvordan hun holdt på med en sånn manuell kvern som man festet på benken. Egentlig synes jeg fortsatt denne metoden er den aller beste for å få til et helt jevnt "mandelmel", men det blir jo til at jeg bruker en sånn elektrisk dings likevel.
Jeg går ut fra at jeg ikke trenger å forklare hvordan man lager skåldede mandler.500 g skåldede mandler
500 g melis
1-2 eggehviter

Pynt:
Sølvkuler
Sjokolade
Kandiserte fioler
Valnøtter
KonditorfargeMal mandlene i en kjøkkenmaskin, fint, men ikke så fint at mandeloljen begynner å komme ut. Mal videre med melisen. Kna for hånd mens du tilsetter litt og litt eggehvite til du får en jevn masse. Lag søte figurer eller for eksempel kuler med valnøtter eller sjokolade.

2 kommentarer:

  1. Utrolig lekker marsipan , rene kunstbitene. Fin blogg, kjekt å komme over den. =)

    SvarSlett
  2. Tusen takk for hyggelig kommentar! Marsipanen ble ganske bra, men neste år vil jeg forsøke å få mandlene enda mer finmalt slik at det blir lettere å forme figurer :)

    SvarSlett