søndag 6. mars 2011

Fastelavensboller blir ikke bedre enn dette

Jeg holder meg til skryteoppskriften min - jeg tror boller er min signaturrett. Jeg lar meg ikke falle for fristelsen til å bruke rosiner i bollene når det er fastelaven. Så glad som jeg er i rosiner, er det nesten trist, men la oss holde oss så godt vi kan til tradisjonen. Det har vært mye snakk om molekylær gastronomi i det siste, og jeg skal for all del ikke skryte på meg å være spesielt interessert i dette, men jeg synes gode boller - en forutsetning for gode fastelavensboller- blir best om du følger denne oppskriften til punkt og prikke.

Jeg har opplevd mange som har spurt meg om hvordan jeg får til å lage så gode boller, så setter jeg i gang med å legge ut om oppskrift og metode, hvorav noen repliserer med at - "Nei, jeg, jeg følger aldri noen oppskrift. Jeg tar det bare litt på slump jeg.". Ja, vel, sier jeg, og tenker i mitt stille sinn at sånne små harde klumper som noen kaller boller, jo har sin sjarm det også.  Selv mener jeg at denne metoden som er velprøvd gjennom generasjoner i min familie, og hvor blandingen av sukker og fersk gjær er triks nummer en, og stekemetoden høy temperatur og kort tid, er de viktigste elementene for et perfekt resultat. Men uten tilstrekkelig heving kommer du heller ikke særlig langt.
Porsjonen er nok til om lag 65 (!) boller - det er ikke vits i å lage mindre porsjon. Det er bare å bytte ut Kitchen Aiden med noe som er større og sterkere.

Til 65 boller
2 kg hvetemel
3 ts kardemomme
400 g smør
13 dl helmelk
400 g sukker
150 g fersk gjær
1 egg til pensling

Blant hvetemel og kardemomme i en kjempestor kjøkkenmaskin. Smelt smøret og ha i melken, varm til om lag 37 grader. Smuldre gjæren i sukkeret og rør til den er oppløst. Hell melkeblandingen og gjærblandingen over i kjøkkenmaskinen og elt en stund. La deigen heve til dobbelt størrelse (bruk fyrstikktrikset).


Deigen skal være litt klissete, men det skal gå an å trille ut boller ved bruk av litt ekstra mel. Slik holder de seg lette, hever slik de skal og blir luftige og høye. La så bollene heve igjen på et lunt sted. De er klare til å stekes når de er på grensen til å være sjelvne.

Stek til slutt bollene på 250 grader til de er gylne oppå og under (omtrent 5-7 minutter). Pensle bollene med egg mens de fremdeles er glovarme, og avkjøl deretter på rist.

Server fastelavensbollene med vispet krem og litt syltetøy eller lemon curd som jeg lagde i går. Strø litt melis over. Kos deg mens du kan - snart er det faste!


3 kommentarer:

  1. Dette så ordentlig godt ut. Jeg er veldig glad i fastelavensboller og hvert år har jeg planer om å lage, men som regel så blir det ikke tid verken til å lage eller spise, så kanskje jeg skal prøve å lage de i påska istedet?

    Ha ei fortsatt fin helg!

    SvarSlett
  2. Bollene fikk fart på seg - så jeg har i alle fall ingen rester til påske :) Med den gule kremen ser de jo unektelig litt påskete ut, så jeg synes den ideen var ganske god!

    SvarSlett
  3. Nam!! Disse skal jeg prøve meg på nå. Takk for oppskrift!!! :)

    SvarSlett