torsdag 23. april 2015

Brioche Nanterre - og noen læringserfaringer


Brioche er et deilig bakverk. I Frankrike lager de den ofte som små kunstverk som brioche a tete (brioche med hode). Noen klipper flotte kanter. I Norge er det kanskje mer vanlig å lage hamburgerbrød med en type brioche-deig. Jeg synes brioche Nanterre både er flott og ikke minst pent å se på. Oppskriften jeg har brukt er basert på Åpent bakeris fra boken Brød. Til denne bruker jeg kjøkkenmaskin siden deigen er relativt fast. Brioche er godt å riste å spise med smør og sukker. Det er perfekt til croque monsieur eller ristet med gåselever (kjøp en norsk variant, vi er snillere med dyra forhåpentligvis). 

Åpent bakeri hevder at brioche lages uten melk, men de fleste oppskrifter jeg har sett bruker melk, inkludert Julia Childs berømte variant. For en gangs skyld bestemte jeg meg for å følge oppskriften ganske slavisk.

1 Brioche Nanterre
500 g økologisk hvetemel
15 g fersk gjær
75 g sukker
10 g salt
6 egg
200 g mykt smør i terninger
egg til pensling

For å løse opp gjæren kan du blande gjær og sukker sammen. Da smelter gjæren og den blir jevnt fordelt. Alternativt kan du smuldre gjæren i små biter, dette er lettest om gjæren din ikke er helt fersk. 

Bruk en kjøkkenmaskin til å elte sammen alle ingrediensene unntatt smør sammen til en deig helt til den løsner fra kanten. Begynn med forsiktig styrke og øk hastigheten. Dette tar omtrent ti minutter. Deretter har du det myke smøret i litt av gangen og elter videre til smøret er godt integrert i deigen. La deigen hvile i kjøleskap over natten eller minst 4 timer på kjøkkenbenken til den er dobbelt så stor. Slå opp deigen og del den 8 i like emner som du ruller til "boller". Deigen vil være litt klissete. Ha emnene i en stor brødform og la dem heve til de fyller formen. Beregn 2 til 3 timer. Pensle med egg og stek på 180 grader i 30 minutter på nederste rille. Det kan variere litt fra ovn til ovn og avhengig av hva slags brødform du bruker. 

Spis briochen som den er eller som beskrevet over. 

Noen erfaringer rikere. Det går (faktisk) ikke alltid helt hundre prosent hver gang. Som du ser ble min brioche litt ujevn i konsistensen og fikk i mørkeste en skorpe i mørkeste laget. Det hadde nok litt å gjøre med at jeg glemte å ha sukkeret i deigen helt til den egentlig skulle være ferdig eltet og deretter stekte jeg den litt for høyt i ovnen min som i utgangspunktet steker ganske ujevnt. En påminnelse om at jeg både må lese oppskriften veldig nøye og alltid følge med under steking...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar