tirsdag 3. desember 2013

Sjokolademousse - en fransk klassiker


Prosjekt strand 2014 virker langt unna. Så gjør også juleplanleggingen når man bor utenlands.  Jeg er inne i en sjokoladeperiode. Semifreddo med sjokoladesaus. Makroner med sjokoladefyll. Nå sjokolademousse. Ikke så innovativt kanskje - ikke mindre godt av den grunn. Kanskje også en liten forandring til alt med kanel og kardemomme som vi plutselig skal elske i desember. Gi meg eplebåter med kanel, sier jeg. Her i Brussel spiser de imidlertid såkalte speculoos hele året, og de mest kjente er fra Maison Dandoy

Men gi meg heller sjokolademousse. Sjokolademousse kan lages på så mange måter. Jeg synes den blir best med mørk sjokolade og brunt sukker. Denne mengden passer fint til 6 middels store porsjoner. Det er ikke størrelsen det kommer an på når man avslutter måltidet med noe søtt. 
6 porsjoner
3 eggehvitter
3 eggeplommer
2,5 dl fløte
0,5 dl brunt sukker
2 ss vann
2 ts finmalte kaffebønner
150 g kokesjokolade

Visp eggehvittene luftige - til den former topper og har en blank overflate. Ikke overvisp, da kan moussen bli litt tørr. 

Visp plommene lett for seg.

Visp fløten i et litermål til den blir luftig. Sett den i kjøleskap så holder den seg godt. 

Kok opp sukkeret sammen med vannet og la det bli løst opp. Det kan godt koke, men skal ikke stige noe særlig i temperatur, da blir det karamell. Ta det til side og ha finhakket sjokolade i til den smelter og bland inn eggeplommene og kaffen. Rør forsiktig inn kremen og eggehvitene når blandingen ikke lenger er for varm. 

Ha moussen i skåler og avkjøl i minst et par timer før servering.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar