lørdag 21. august 2010

Banan- og blåbærkake/Blåbær- og bananbrød

Da jeg oppdaget bananene lengst inne i kjøleskapet hadde de for definitivt sett sine beste dager. Hvem legger egentlig bananer i kjøleskapet - det er vel et annet og mer retorisk spørsmål. Så tilbake til hva man egentlig gjør med dem. Etter et felles kjøkken rådslag ble sjefskritikeren og jeg enige om at det var mulig å forsøke seg på det han kaller bananbrød og jeg kaller banankake. Forskjellen mellom disse er ikke bare språklig. Jeg er ganske sikker på at bananbrød bakes i brødform og banankake i spring/kakeform. Vel, banankake ble det da tilgangen på brødformer var særdeles lav.

Fordelen med banankake i tillegg til at du får brukt restene, er at den blir saftig og god nesten uansett hvor unøyaktig du er når du lager den. Og du kan velge mellom å bruke litt melk, surmelk, fløte, creme fraiche eller hva du måtte ha i skapet. Å bytte ut smør med nøytral olje går også bra. Du kan selvsagt droppe blåbærene om du ikke har blåbær.

I tillegg er det ekstremt enkelt å lage banankake. Har du dårlig tid blander du bare sammn alle ingrediensene. Jeg foretrekker nok likevel å gjøre det på denne måten...
Banan og blåbærkake

2-4 moste, overmodne bananer
1 dl surmelk/fløte/rømme
½ ts kardemomme
3 dl hvetemel
1 dl havremel (havre passer godt med banan, men kan godt erstattes av vanlig mel)
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 dl blåbær
3 egg
2,5 dl sukker
50-100 g smør eller nøytral olje


Mos bananene, rør sukker og egg til eggedosis og smelt smøret. Bland de øvrige ingrediensene og tilsett de moste bananene, eggedosisen og smøret.

For bananbrød - stek i en brødform på 175 grader og følg med fra det er gått 30 minutter.

For banankake - stek i e springform på 175 grader og følg med fra det er gått 30 minutter


2 kommentarer:

  1. Ser ut som en god oppskrift:) Men hvor mye smør har du i?

    SvarSlett
  2. 50-100 g - har nå oppdatert oppskriften, og takker for innspillet!

    SvarSlett