søndag 1. februar 2015

Pizza margherita al taglio - en italiensk drøm...


Kjært barn har mange navn, pizza intet unntak. Varianten fra Roma har tykkere bunn enn hva vi etterhvert har blitt vant med for italienske pizzaer. Al taglio betyr oppskåret, og pizzaen er ofte firkantet og blir gjerne skåret opp ved å bruke en saks. Jeg liker å eksperimentere med ulike typer mel til pizzabunnen ettersom det nå finnes mange morsomme alternativer. Når det gjelder fyll er det uante muligheter, men noen ganger er det enkle det beste. En workshop med italienske Un altro colore var det som skulle til for å få meg tilbake i pizza-bakemodus.


1 stor pizzabunn
500 g hvetemel (forsøk en steinmalt type)
3,5 dl romtemperert vann
2-5 g fersk gjær
5 g salt
0,5 dl god olivenolje

Bland fersk gjær og kaldt/romtemperert vann. Ha deretter det meste av hvetemelet i vannet og rør godt. Tilsett saltet etterhvert og olivenoljen. Rør til du får en fin konsistens, deigen er litt klissete, men skal løsne fra kanten etterhvert. Sett deigen til heving 48 timer i kjøleskapet, ta den ut, del den i to og la den stå under plast til den får romtemperatur. Ikke kna deigen, men form den ved å brette den sammen og deretter strekke den ut. Bruk semola-mel til å trykke ut pizzaen til den formen du ønsker. La pizza-bunnen hvile 20 minutter før du har over fyllet.

Margarita
1 boks gode italienske tomater
1-2 mozarellaer
frisk eller tørket basilikum

Ha tomater og mozarelle på pizzaen og stek den på høy temperatur i ca 12 minutter. En skikkelig pizzaovn kan komme helt opp i 450 grader, men det har jo de færreste muligheter til hjemme. Grill er selvfølgelig et alternativ. Hvor lenge pizzaen skal steke vil avhenge litt av tykkelsen på pizzaen og ikke minst ovnen din. 

Om pizzabunnen: Jeg bruker en noe forenklet fremgangsmåte, det viktigste er å bruke god tid på hevingsprosessen, og gjerne bruke steinmalt mel. Dette medfører at man på samme måte som med eltefrie brød kan bruke mindre gjær noe som igjen skal føre til at pizzaen blir lettere fordøyelig. Godt mulig ernæringsfysiologer ikke ville vært helt enig, men dette er nå det engasjerte pizza-bakere mener for tiden. For spesielt interesserte kan kanskje et pizza-kurs med Gabriele Bonci være noe? Her er en smakebit fra youtube. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar