mandag 30. september 2013

Andebryst med stjerneanis og rotgrønnsaker




 Selv om kulden (heldigvis) lar vente på seg i Brussel, og det fortsatt er mulig å ta et glass vin på balkongen en solfylt ettermiddag, er definitivt høstfølelsen i ferd med å gjøre sitt inntok. For meg betyr det et større innslag av kjøtt på menyen. Andebryst passer fint i et en-kvinnes-husholdning, og eventuelle rester gjør seg som lunsj eller kveldsmat dagen etter. 

Til and synes jeg fortsatt det passer med noe søtt og noe syrlig - i tillegg til det salte. En enkel søtpotetpure gjør at man egentlig ikke trenger så mye annet. Gidder du er det likevel godt med litt rødvinsaus - og slik synes jeg anden blir best og får en ganske sprø svor (nei, ingen er perfekte, men vi er vel på vei?).

I porsjonsmengde synes jeg at to andebryst passer godt til 3 personer. Beregn ett på hver så har du en god lunsj i tillegg. Her holder jeg meg til en person

Dinner for one
1 andebryst
1 stjerneanis (frøene)
salt og peper

Gni svorsiden inn med salt, pepper og knuste anisfrø. Sichuanpepper kan erstatte stjerneanisen - eller du kan finne din egen krydderfavoritt. Rut svoren, men skjær ikke ned i kjøttet. For å gjøre det helt klart: Du kan fortsatt spise andebrystet om du skulle være så uheldig å skjære for dypt. Ha imidlertid en ambisjon om å unngå det.
Stek andebrystet på middels varme med svorsiden ned tilfettet som sitter under svoren har smeltet og svoren blir sprø. Dette tar kanskje en syv minutters tid. Begynn heller med litt for lav varme en litt for høy og øk eventuelt på etterhvert. Stek anden deretter noen minutter på den andre siden og ha den i aluminiumsfolie. Her kan man selvfølgelig gå litt mer alvorlig til verks med temperaturmål osv, men jeg synes det er greit å ta det på feelingen. Om du liker brystet litt bedre stekt kan du ha det på en 175 grader i noen minutter i tillegg. Jeg synes det holder å la kjøttet hvile i aluminiumsfolie.

Bakte, sprøstekte rødbeter
1 stor rødbet

Sett stekeovnen på 250 grader, skrell rødbetene og del i mindre biter. Bak dem på 250 grader til de er møre i en ildfast form. Ta dem ut av ovnen og ha noe av andefettet over. Formen er varm så rødbetene får en fin sprøstekt skorpe med dette trikset. 
Søtpotetmos
1 søtpotet
1/2 ts god grønnsakskraft 
2 ss helmelk

Skrell søtpoteten, del den i biter og kok til den er mør. Ha av vannet, knus potetene og tilsett helmelk og en god grønnsakskraft. Det enkle er ofte det beste. Har jeg rester av creme fraiche, fløte eller lignende har jeg det i i stedetfor melk, men jeg synes ikke det er nødvendig. 

Glasert løk
Noen skiver rødløk eller annen løk
Del rødløk i skiver og stek den i andefettet, salt lett.

Rødvinsaus
1 dl rødvin
1 ss bringebæreddik (kirsebær eller solbær passer også - til og med i syltetøysform)
1 sjalottløk
1/2 fedd hvitløk
timian
1/2 ts god kraft 
litt salt og pepper
Populært som det fremdeles er med appelsinsaus til and - jeg foretrekker en god rødvinsaus. Denne gangen brukte jeg grønnsakskraft, da jeg synes det blir for mye fett og for lite kraft av selve andebrystet. 
Blank sjalottløk og hvitløk sammen med timian og tilsett rødvin, bringebæreddik og kraft. Reduser til det halve (minst) og jevn med maisena hvis du ønsker en litt tykkere saus. Smak til med salt og pepper og sil sausen.

Hiv alt sammen på en varm askjett og server. På en hverdag går det selvfølgelig an å servere andebrystet kun med søtpotetmos og en sjysaus. Det bør ikke ta noe særlig mer enn en halvtimes tid. 




onsdag 25. september 2013

Bircher-inspirert fiberfrokost




Med alle mulige forbehold om at jeg ikke har noen ide om hvordan en ekte bircher-müsli skal være. Dette er min frokost som er ypperlig for alle som 1) ikke liker å bruke lang tid på morgenen 2) ikke har stor appetitt på morgenkvisten og 3) likevel trenger en kickstart på dagen. Enkel å lage kvelden i forveien og passer for hele familien. Frokosten kan varieres med frisk og tørkede frukter, juicer, bær og nøtter. Slik pleier imidlertid jeg å spise den:

Til en person
1 dl økologisk mager yoghurt
1 dl økologisk melk (ev halvparten fruktjuice og halvparten melk)
4 ss havrekli (ev kruskakli eller havregryn)
2 ts linfrø
1 ts solsikkefrø
2 ts rosiner
1 ts akasiehonning
1/4 granateple
3 knuste mandler

Bland det hele bortsett fra den friske frukten sammen kvelden før og la det stå over natten i kjøleskap. 

Server fiberrik og sunn frokost med frisk frukt på no-time.





mandag 23. september 2013

Pizza bianco med kantarell og granateple


Jeg er i kantarellmodus. Snart er det slutt på moroa, så det er best å smi mens jernet er varmt. Med mindre mengder passer det utmerket å lage en kantarellpizza - og den smaker best som hvit variant, synes jeg. Dropper du bacon har du en veldig god vegetarpizza.

Til to-tre italienske pizzaer
4 dl økologisk mel
1,75 dl lunkent vann
1/2 pakke gjær
1 ts akasiehonning
1 ss olivenolje
3/4 ts salt

Løs opp gjæren i vannet og tilsett honning, olje og salt. Bland det hele sammen med melet til du får en smidig deig. La heve en times tid. I mens kan du forberede fyllet. 

Hvit saus
1 ts nøytral olje
1 fedd hvitløk
1 dl hvitvin (eller 2 ss hvitvinseddik)
1 dl fløte
1 dl creme fraiche
1 timiankvist

Blank hvitløken og tilsett vinen og timiankvisten. Reduser til hvitløken er nesten innkokt. Tilsett fløte og creme fraiche og kok til du har en passe kremete saus.

Fyll
1/2 rød løk i skiver
150 g kantareller
100 g bacon i terninger
bladpersille
litt revt parmesan
litt revet gulost

Stek kantarellene på høy varme uten å røre. Slik unngår du at kantarellene blir kokte i stedet for stekte. Mot slutten av steketiden kan du tilsette bacon og hakket bladpersille.

Topping
Et granateple

Kjevle ut pizzadeigen og ha på hvit saus, kantareller, løk og ost. Ha et lite dryss med salt og pepper over, og stek pizzaen på 225 grader til bunnen er sprø og osten smeltet.

Server med kjernen av et granateple + og kom i høststemning! 

mandag 16. september 2013

Kantarellrisotto - endelig høst...


Det har vel strengt tatt vært mulig å få tak i kantareller en stund nå, og ærlig talt aner jeg ikke hvor lenge sesongen varer i Belgia hvor jeg befinner meg for tiden. Jeg er både for pysete og for lat til å plukke soppen selv, uten at jeg føler meg som noe mindre norsk av den grunn. 

Kremede kantareller passer også utmerket til lam, vilt eller annet kjøtt, men nesten bedre synes jeg det er når de får spille hovedrollen. Om det er noe som kan heve smaken enda litt, synes jeg det er litt sjalottløk, persille og hvitløk. Er du fullstendig avhengig av kjøtt i maten, kan selvsagt litt bacon være smaksforsterkende. 

Kantarellrisotto er en av mine favorittmåter å tilberede skogens gull på.

Dinner for one
Risottoris (carnaroli for eksempel, det bruker Heston Blumenthal, så hvorfor skal jeg være noe dårligere)
100 g kantareller
1/4 rødløk
1 hvitløksfedd
1/2 dl hvitvin
3 dl god grønnsakskraft
litt bladpersille
2 hvitløksfedd
1 dl hvitvin
1 skvett fløte
2 ss raspet parmesan
2 ts smør

Mangler du noen av ingrediensene, blir risottoen ofte god likevel. En kantarellrisotto bør imidlertid inneholde kantareller, synes jeg kanskje...

Stek kantarellene først i en panne med litt nøytral olje og høy varme. Ikke rør i kantarellene mens de steker før mot slutten - på denne måten unngår du at de blir kokt i stedet for stek. Ha kantarellene til side og bruk stekepannen til å lage selve risottoen i. 

Blank løk og hvitløk i litt olje og tilsett risottorisen. Ha over vinen og la koke inn. Tilsett deretter kraften litt for litt til risen ikke vil trekke til seg mer. Dette skal i følge min italienske kokebok ta omtrent 18-20 minutter. Du trenger ikke bruke stoppeklokke av den grunn. Ha i litt fløte og smør sammen med persille til slutt og rør inn parmesanen. La hvile i to minutter og server en av høstens høydepunkter.

En av mine andre favoritter med skogens gull er kantareller på crispy toast som jeg har skrevet om tidligere her


mandag 9. september 2013

Lett Guinnesgryte med nøttepoteter


Jeg må kanskje begynne med å innrømme at det er feil å si at jeg har stått for denne oppskriften selv. Samtidig har jeg jo allerede kommet med denne disclaimeren, og sagt at jeg stjeler oppskrifter fra venner som en ravn. Denne gryten kom jeg over på flyttefot, og er min flottes svigerinns oppskrift. 

Selv om Guinnessgryte kanskje høres tungt ut før høsten har gjort sin endelige entre, vil jeg påstå at denne er så lett at den årstid for min del er irrelevant. 

Om jeg har oppfattet det riktig er oppskriften, som det virkelig er verdt å dele slik;

Til 4 personer
ca 1 kg godt oksekjøtt (med eller uten fettmarmorering)
3 løk
2 fedd hvitløk
noen champignoner
4 gulrøtter
1 stjerneanis
1 boks Guinness eller din personlige favoritt 
3 dl vann
1 buljongterning
laubærblad
1 ts muskatt
2 ts brunt sukker
salt og pepper

Enkel garnityr
bladpersille

Nøttepoteter
1 kg små nypoteter
2 ss olivenolje
1 ts provencekrydder
2 fedd hvitløk
8 valnøttkjerner
salt og pepper


Skrell gulrøtter og skjær dem i terninger (det er selvfølgelig greit å være kreativ med hensyn til form på gulrøttene, men jeg er av den late sorten...). Skjær løk i båter og finhakk hvitløk. Del champignonene i biter. Fres grønnsaker i stekepanne og ha dem over i en gryte, mens du bruner kjøttet lett. Ha kjøttet sammen med grønnsakene og tilsett en Guinness eller annet øl med mye smak, buljong, sukker og krydder. La det hele koke til kjøttet er mørt, et par timer bør holde. Om du liker en litt tykkere saus kan du tilsette litt maisena til slutt. 

Før gryten er ferdig kokt er det lurt å tenke på potetene. Til en slik gryte funker det selvsagt veldig bra med kokte poteter, men Evas nøttepoteter funker enda bedre. Og dette har du tid til mens du venter på at gryten blir ferdig. Med mindre du har brukt kjøttdeig som utgangspunkt (en tidsklemmevariant som helt sikkert også blir bra). Del poteter i passe biter og kok dem fem minutter. Sett stekeovnen på 250 grader og varm samtidig den ildfaste formen potene skal være i. Ha litt olivenolje i formen. Hell vannet av potetene og rist kjelen slik at potetene blir litt lodne. Ha dem deretter i den ildfaste formen sammen med krydderet. Stek så lenge du gidder, men sett varmen ned om det blir antydning til brenthet. Mot slutten av steketiden tilsetter du hvitløk og hakkede valnøtter. Rør i potetene i blant så de blir passe jevne i fargen. 

Server din nye favorittgryte (med litt hakket bladpersille)!!