torsdag 28. februar 2013

Lasagne - en italiensk klassiker


Lasagne var en av de aller første middagsrettene jeg lærte å lage. Oppskriften fant jeg den gang i oppskriftsheftet til opplysningskontoret for kjøtt om kjøttdeig. Jeg tror jeg forsøkte alle oppskriftene i det heftet. Jeg likte kjøttdeig med andre ord. Alle barn liker jo spesielt godt ting med ost på toppen. 

Faktisk er jeg usikker på om jeg noen gang har spist lasagne i Italia - så så veldig genuin skal jeg ikke skryte av at denne er. Men jeg har latt meg inspirere av boken "Silverspoon" som er min desidert favoritt (så langt) av italienske kokebøker. Og jeg kan garantere at den blir god.

Kjøttsaus
1 løk
2 fedd hvitløk
1 gulrot
1 skive sellerirot
600 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 dl rødvin
2 ss balsamicoeddik
1 boks hakkede tomater
2 ts oregano
salt og pepper

Hakk løk, gulrot og sellerirot og fres det så i litt olivenolje. Tilsett finhakket hvitløk. Stek kjøttdeig sammen med grønnsakene. Ha i hakkede tomater, rødvin, balsamicoeddik og krydder og la koke omtrent 30 minutter. Ha på litt mer vann om nødvendig. Blandingen må ikke bli for tørr.


Bechamelsaus
50 g smør
50 g hvetemel
5 dl melk 
litt revet muskatt (kan sløyfes)

Smelt smøret og sikt inn hvetemelet. Visp kontinuerlig mens du sper blandingen med melken. Rør stadig mens du koker sausen til melsmaken forsvinner og sausen tykner. Omtrent 20 minutter.

Topping
50 g parmesan
50 g god gul ost

Lasagneplater

Ha kjøttsausen, bechamelsausen og lasagneplater lagvis i en middels stor ildfast form og avslutt med revet ost. Stek i 30 minutter på 200 grader og server med en frisk salat. Litt smak av Italia. Ikke alt for lenge til sommerferie?



mandag 25. februar 2013

Saftig brytebrød til kveldsmat - hverdagsluksus


Disse rundstykkene har vi spist hjemme hos meg så lenge jeg kan huske. Sannsynligheten er dermed stor for at oppskriften kommer fra Allers eller Norsk Ukeblad, men mamma er ganske bestemt på at det er Ingrid Espelid Hovig vi snakker her. Jeg kan imidlertid verken finne oppskriften i den rødrutete eller den blårutete kokeboken, så påstanden kan ikke verifiseres. 

10 rundstykker
45 g smør
3 dl melk
35 g gjær
3/4 ts salt
400 g hvetemel
1 ss sukker

Smelt smøret og ha i melken, varm til 37 grader og løs opp gjæren i melkeblandingen. Ha hvetemel, sukker og salt i en bakebolle. Hell i melkeblandingen og elt til deigen har en fin kosistens. Hev til dobbelt størrelse.


Trill ut rundstykkene, og sett dem med litt avstand, men ikke for mye hvis du vil lage dem som brytebrød.

Sett på ovnen på 250 grader. Hev til rundstykkene er gode og luftige og stek i fem minutter til de er gylne oppå og under. Server med smør og ost.


mandag 18. februar 2013

No knead byggbrød - nostalgi!


Jeg elsker brød. Og kommer fortsatt ikke over at det finnes folk som er så veldig mot brød. Det er sikkert mye man kan være mot, men brød er definitivt ikke blant det jeg velger meg. Og hjemmebakt er best. Byggbrød er det perfekte underlag for en liten skive brunost. Og dette brødet minner meg om den nostalgiske reklamefilmen som gikk for en del år tilbake for brunost. Men enkelt må det være for at jeg skal bake brødet mitt selv.

200 g byggmel
200 g siktet hvete
2 g fersk gjær
1 ts salt
3 dl vann

ev litt mel til utbaking

Bland ut gjæren i vannet. Tilsett mel og salt og rør raskt sammen. La deigen stå over natten under plast eller kjøkkenhåndkle. Minst åtte timer. Ha deigen over på et bakepapir, og form den til et rundt brød ved å brette endene på deigen forsiktig over hverandre til du har en ganske rund klump. La det heve under et kjøkkenhåndkle til du ser at det har blitt luftig og fint. En times tid pleier å være bra. Les avisen i mellomtiden. Kok en kopp te. Slapp av - det er lørdag. Det er i alle fall lørdag når jeg baker brød.

Sett ovnen på 250 grader med en bakeplate nederst og en i midten slik at også bakeplatene er varme. Ha brødet over på bakeplaten i midten når ovnen er varm. Ha en halv dl vann på den nederste bakeplaten slik at brødet blir steamet i begynnelsen. Stek i ti minutter på den høye temperaturen. Luft deretter ut det som måtte være igjen av damp, og skru temperaturen ned til 220 grader. Stek brødet 20-30 minutter videre til du synes det er passe stekt. Skikkelig sprø skorpe trenger ekstra tid, og du kan legge litt aluminiumsfolie over på slutten hvis du synes brødet blir for mørkt.

Server. Med brunost.

Fordi du fortjener det. 

torsdag 14. februar 2013

Créme Brûlée - kremen av desserter



Det er på tide å planlegge helgedesserten. Egentlig er det alltid på tide å planlegge helgedesserten, synes jeg. Eller kanskje valentinsdagen?

Relativt svak som jeg er for franske desserter er en helt klassisk creme brulee noe av det aller aller beste jeg kan få. Det deler nok dessertførsteplassen med sjokolademousse. Jeg har imidlertid ikke hatt hell med meg når jeg har forsøkt meg på Créme Brûlée tidligere. Sørgmodig har jeg innsett at dette er noe jeg bare kan få spise på restaurant, og når sant skal sies er jo kanskje det også det sunneste. På en hyttur for kort tid tilbake kom derimot en venninne med den gode ideen at vi måtte ha en enkel, men god dessert etter skituren. Hun foreslo derfor nettopp Créme Brûlée. Hun hadde tydeligvis knekket koden, for med denne metoden er det faktisk like enkelt som det er godt. Og du må ikke ha skibrenner. 

Og det er ikke mange ingrediensene du trenger for å lage en av verdens beste desserter. Jeg bruker halvparten fløte og halvparten helmelk, men du skal ikke se bort fra at den hever seg enda et hakk ved å utelukkende bruke fløte.

Nok til 4-6 porsjoner
2 dl kremfløte
2 dl helmelk
1 vaniljestang
1 dl sukker
4 eggeplommer
litt sukker til å strø over

Varm sukker, kremfløte og helmelk opp til kokepunktet. Del en vaniljestang i to og skrap ut frøene. Ha frøene i fløteblandingen og la det trekke ti minutter på litt varme. Avkjøl blandingen noe.

Sett ovnen på 150 grader med en langpanne med vann (til vannbad).

Pisk eggeplommer. Ha melkeblandingen over i et litermål med god helletut og hell blandingen i en tynn stråle over eggeplommene mens du visper. Ha blandingen over i ovnfaste former og stek i vannbad (det hørtes ikke så bra ut, men jeg regner med at du skjønner hva jeg mener) i ca 40 minutter - til blandingen er passe fast. Avkjøl et par timer (minst).

Før servering setter du grillelementet på 250 grader. Ha et tynt lag med sukker over dessertformene. Luft ovnen slik at den varme luften slipper ut før du setter i formene. Det er bare toppen av desserten som trenger varme. Stek til sukkeret smelter. Dette tar bare kort kort tid - så følg med.

Så godt at det burde være forbudt... 


tirsdag 5. februar 2013

Guinnesskake melkefri variant - og et alternativ


Jeg ble inspirert til å lage Guinneskake etter at Martine (hun med sitronkaken) en lørdag for ganske lenge siden kom innom for å redde meg fra kjærlighetssorgen. Alle jenter vet at det eneste som hjelper mot kjærlighetssorg er litt skikkelig sjokoladekake. Av den voksne sorten. Oppskriften var hemmelig, men jeg lot meg inspirere av blant annet Matmisjonens sjokoladekake med Guinness. Den gir en kjempestor porsjon (i alle fall for meg, bunnen er melkefri og i tillegg holder den seg utrolig godt, og blir forhåpentligvis en ny hit i min melkeintolerante vennekrets. Av porsjonen får jeg i tillegg til en vanlig 24 centimeters kake  og 12 muffins. Sukker- og sirupstyper pleier jeg å variere litt avhengig av hva jeg har i skapet.

Kakebunn
Nesten en boks Guinness (4 dl  i kaken, resten skal i kremen)
1 dl mørk sirup
1 dl lys sirup
100 g kakao
4 egg
500 g vanlig sukker (intet mindre)
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
600 g hvetemel
100 g lys brunt mucovadosukker (enda mer ja...)
100 g mørk brunt muscovadosukker (det er lenge til bikinisesongen...)
1 ts salt
1/2 dl nøytral olje

Forvarm stekeovnen med over- og undervarme til 200 grader.

Varm opp Guinness med sirup og sukker. Avkjøl blandingen noe (slik at ikke eggene koagulerer).
Bland de tørre ingrediensene. Pisk eggedosis av Guinnesblandingen og egg. Ha i olje samt de tørre ingrediensene. Rør til du har en klumpefri røre. Ha i så mye du synes passer i en ferdig smurt 24 cm springform - resten har du i muffinsformer. Stek i omtrent 1 time, men følg med. Synes du den er passe stekt etter en time, er det greit å ta den ut da.

La avkjøle på rist og kos deg med å lage kraftig god sjokoladekrem som fyll. Her har du to varianter - en med og en uten melkeprodukter.


Sjokoladeglasur
250 g 70 % kokesjokolade (f.eks Odense)
300 g melis
4 egg
150 g melange uten salt og melk (alternativt skikkelig smør)
0,4 dl Guinness
En knivsodd salt (ved melkefri melange)

Smelt sjokoladen forsiktig i melange/smør. Pisk egg og melis sammen og tilsett eggene et av gangen. Rør inn sjokoladeblandingen og bland til slutt forsiktig inn Guinnessen til du har en glatt og luftig krem.

Del kakebunnen i to og fordel kremen på kaken og muffinsene.

Når det gjelder de melkefrie produkter har jeg satt all min lit til mine intolerante venners råd.

Og når det gjelder kjærlighetssorgen - jeg tror den forsvant med siste bit av kaken første gang jeg smakte den...


fredag 1. februar 2013

Pizza maximalismo - vegetarversjon med speltbunn


Jeg var så heldig å få en ny glassbolle til Kitchen Aiden til jul av pappa. Det var vel kanskje ikke riktig sånn at han er noen stor kjøkkenutstyrsentusiast, og kanskje var det sånn at jeg sendte en liten beskjed om at den nå var på halv pris på Kitchn. Jeg er likevel svært fornøyd med både far og nytt kjøkkenutstyr. Glassbollen har nå blitt innviet med baking av speltbunn til pizza. Hvorfor pizza? Fordi jeg alltid har lyst på pizza. Og jeg hadde mye rart i kjøleskapet som det gjaldt å bli kvitt.

Det er greit å begynne med bunnen...

Til to store tynne bunner trenger du:
9,5 dl økologisk spelt fra Kvelde mølle
4 dl vann
15 g fersk gjær
1 ts salt
1 ts honning (kan sløyfes)
1 ss extra virgin olivenolje

Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett de øvrige ingrediensene og elt deigen raskt sammen gjerne med en kjøkkenmaskin. Denne deigen er litt klissete. Vær ikke bekymret for det. Det er bedre å bruke litt mer mel til utbakingen.

Sett ovnen på 250 grader, og la bakeplaten stå i slik at den blir glovarm og bunnen blir så sprø at du ikke skjønner hvorfor du går ut for å spise pizza lengre.

Helt enkel pizzasaus (det holder egentlig med halvparten av denne, men så er sausen også grei å bruke til pasta)
1 boks hakkede tomater
2 fedd hvitløk
1 ss god olivenolje
litt salt og pepper

Varm opp olivenoljen og fres hvitløken raskt. Tilsett tomatene og litt salt og pepper. Har du noen tomater som synger på siste verset, og som kanskje ikke er så pene til pynt - hiv dem oppi også.

La den koke en halvtimes tid. I mens kan du forberede toppingen.

Gul ost (ta det du liker og har, og så mye som du synes du har godt av) - rives
Rød løk - som skjæres i tynne skiver
Noen økologiske cherrytomater - deles i to
Pesto (jeg brukte Jacobs utvalgte, som jeg synes er en god versjon av ferdigvariantene)
Oregano (fra den planten du som vanlig glemte å vanne, og som nå er stein tørr. Eller er det bare meg?)
Litt parmesan (bruker Jacobs utvalgte her også. Smaker godt og har en ok pris)
Litt creme fraiche

Så er du klar til å kjevle ut pizzadeigen i to store og så-tynne-du-får-til pizzabunner. La de ligge på bakepapiret (, for stekebrettet står fremdeles i ovnen). Ha over pizzasaus og fordel toppingen over.

Stek på 250 grader i 9 minutter - kanskje 10.

Server rykende varm, sykt god pizza. Kun til deg selv (det er fint å fryse ned resten) - eller vurder å dele herligheten med gode venner.

Noen synes det er litt stress å lage pizza midt i uken fordi deigen skal heve osv. Det er imidlertid fullt mulig å lage pizzadeigen før du går på jobb eller kvelden før, og la den stå i kjøleskap til du skal bruke den. Det tar fem minutter å måle opp ingrediensene og blande den sammen.