fredag 1. februar 2013

Pizza maximalismo - vegetarversjon med speltbunn


Jeg var så heldig å få en ny glassbolle til Kitchen Aiden til jul av pappa. Det var vel kanskje ikke riktig sånn at han er noen stor kjøkkenutstyrsentusiast, og kanskje var det sånn at jeg sendte en liten beskjed om at den nå var på halv pris på Kitchn. Jeg er likevel svært fornøyd med både far og nytt kjøkkenutstyr. Glassbollen har nå blitt innviet med baking av speltbunn til pizza. Hvorfor pizza? Fordi jeg alltid har lyst på pizza. Og jeg hadde mye rart i kjøleskapet som det gjaldt å bli kvitt.

Det er greit å begynne med bunnen...

Til to store tynne bunner trenger du:
9,5 dl økologisk spelt fra Kvelde mølle
4 dl vann
15 g fersk gjær
1 ts salt
1 ts honning (kan sløyfes)
1 ss extra virgin olivenolje

Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett de øvrige ingrediensene og elt deigen raskt sammen gjerne med en kjøkkenmaskin. Denne deigen er litt klissete. Vær ikke bekymret for det. Det er bedre å bruke litt mer mel til utbakingen.

Sett ovnen på 250 grader, og la bakeplaten stå i slik at den blir glovarm og bunnen blir så sprø at du ikke skjønner hvorfor du går ut for å spise pizza lengre.

Helt enkel pizzasaus (det holder egentlig med halvparten av denne, men så er sausen også grei å bruke til pasta)
1 boks hakkede tomater
2 fedd hvitløk
1 ss god olivenolje
litt salt og pepper

Varm opp olivenoljen og fres hvitløken raskt. Tilsett tomatene og litt salt og pepper. Har du noen tomater som synger på siste verset, og som kanskje ikke er så pene til pynt - hiv dem oppi også.

La den koke en halvtimes tid. I mens kan du forberede toppingen.

Gul ost (ta det du liker og har, og så mye som du synes du har godt av) - rives
Rød løk - som skjæres i tynne skiver
Noen økologiske cherrytomater - deles i to
Pesto (jeg brukte Jacobs utvalgte, som jeg synes er en god versjon av ferdigvariantene)
Oregano (fra den planten du som vanlig glemte å vanne, og som nå er stein tørr. Eller er det bare meg?)
Litt parmesan (bruker Jacobs utvalgte her også. Smaker godt og har en ok pris)
Litt creme fraiche

Så er du klar til å kjevle ut pizzadeigen i to store og så-tynne-du-får-til pizzabunner. La de ligge på bakepapiret (, for stekebrettet står fremdeles i ovnen). Ha over pizzasaus og fordel toppingen over.

Stek på 250 grader i 9 minutter - kanskje 10.

Server rykende varm, sykt god pizza. Kun til deg selv (det er fint å fryse ned resten) - eller vurder å dele herligheten med gode venner.

Noen synes det er litt stress å lage pizza midt i uken fordi deigen skal heve osv. Det er imidlertid fullt mulig å lage pizzadeigen før du går på jobb eller kvelden før, og la den stå i kjøleskap til du skal bruke den. Det tar fem minutter å måle opp ingrediensene og blande den sammen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar