mandag 7. januar 2013

No knead müslibrød


Jeg var så heldig å få en fantastisk fransk blåmuggost av den halvfaste, milde typen av en god venninne før helgen. En så god ost fortjener et brød som passer godt til. Etter å ha bakt utallige landbrød og valnøttbrød på no knead-metoden fant var det på tide å komponere en no knead variant spesielt til formålet. Utvidelsen av repertoaret var ikke bare nødvendig - denne blir en ny favoritt.

4,5 dl kaldt vann
10 g fersk gjær
480 g hvetemel
1/2 dl havregryn
50 g siktet rugmel
40 g sammalt rugmel
50 g rosiner
50 g valnøtter
50 g tørket aprikos
30 g honning
1 ts salt

Bløt opp havregrynet i nesten en dl varmt vann, og hell av det overflødige vannet(om det blir litt) etter noen minutter.Løs opp gjæren i det kalde vannet og bland lett inn de øvrige ingrediensene. Deigen skal være litt klissete. La heve over natten eller i minst 8 timer. Form så brødet på et bakepapir forsiktig ved å ”brette det sammen”. Hev det i omtrent en time før du steker det. 

Stekemetode
Varm opp ovnen til minst 250 grader med en stekeplate i bunnen av ovnen og en midt i. I det du setter inn brødet på den øverste stekeplaten heller du også litt vann i den nederste stekeplaten for å oppnå en dampeffekt som gir god skorpe på brødet. Når brødet har stekt i 10 minutter settes temperaturen ned til 220 grader. Stek videre i 20-30 minutter. Dekk over brødet med et bakepapir dersom du synes fargen blir for mørk underveis.   Dette brødet smaker godt sammen med blåmuggost, en god pate eller litt syltetøy.
2 kommentarer:

  1. Skal den heves i kjøleskap eller stuetemperatur?

    SvarSlett
  2. jeg pleier å heve det i romtemperatur. Hvis jeg har ekstra god tid hever jeg i kjøleskap og deretter til jeg synes det er ferdighevet på benken.

    SvarSlett