søndag 27. februar 2011

Tradisjonell norsk ertesuppe

Vinteren er en ypperlig tid for norsk tradisjonsmat. Ertesuppe er enkelt så lenge du husker å legge ertene i vann kvelden før. Jeg saltet også svinenakken over natten siden jeg ikke fikk tak i lettsaltet svineknoke som vel er det vanligste å bruke. En svineknoke har nok også noe mer smak, og derfor tilsatte jeg buljongterninger i tillegg. Noen ville kanskje si at det er en overdrivelse å lage denne porsjonen når man er hjemme alene, men ertesuppe er fint å fryse ned i porsjoner...1 kg svinenakke
500 g gule erter (tørre)
3 gule løk
2 ts timian
2 laubærblader
1 liten sellerirot
4 gulrøtter
1 purre
3 l vann
3 buljongterninger
salt og pepperEtter å ha saltet svinenakken kvelden før og lagt ertene i vann, helte jeg av vannet og skar svinenakken i små terninger. Deretter skar jeg opp løk og sellerirot. Puttet alt i en kjele med timian, laubærblader, buljongterninger og vann og kokte i 3 timer. 20 minutter før koketiden var over tilsatte jeg gulrøtter og purre. Siden jeg som sagt ikke brukte saltet svineknoke smakte jeg til med litt salt og pepper til slutt.Mens suppen koker kan du for eksempel kose deg med noen interiørblader og flere kopper te. Eventuelt lage søndagsdesserten..

Ertesuppe serveres med annen spekemat som vossakorv, spekeskinke eller lignende og eventuelt litt godt brød. Utrolig lettvint mat så lenge du har noen timer hjemme uansett.2 kommentarer:

  1. Suppe er nydelig om vinteren - det er få ting jeg liker bedre enn å tulle meg inn i et pledd i sofaen med en stor kopp varm suppe :)

    SvarSlett
  2. Jeg er enig. Og en annen ting med suppe er at litt ekstra porsjon gjør at man har utrolig lettvint mat for eksempel etter trening!

    SvarSlett