torsdag 27. mars 2014

Råkostsalat med blomkål og brokkoli - en sunn fristelse



Denne salaten lagde jeg først til jeg skulle ha pulled pork. Så fant jeg ut at dette er noe av det enkleste jeg kan lage etter en sen kveld på jobben hvor jeg likevel har lyst på noe annet enn en brødskive, men som likevel ikke er veldig tungt. Her en ganske stor porsjon og noen tips til hvordan man kan variere dressingen.

mandag 24. mars 2014

Pulled pork av mangalitsa - svinaktig godt!





Jeg var på landet forrige helg. På et lite småbruk utenfor Geel i Belgia. For en tid tilbake kom jeg over en artikkel om en dame som driver et lite småbruk hvor hun forsøker å være selvforsynt i så stor grad som mulig. Debbie Quinn forlot en spennende karriere som psykolog i blant annet FN til fordel for det hun kaller "kjærligheten og det gode liv på landet" hvor hun driver gården i tillegg til kursvirksomhet. Nesten hver helg arrangerer hun workshops innen brødbaking, ysting og pølsemaking for å nevne noe. På gården er det geiter, en hest, høner,kaniner, kalkuner og mye mer. Kanskje synes jeg de ungarske grisene,  av en rase som heter mangalitsa var det mest fascinerende. 

Griser er jo morsomme, men mangalitsa-rasen er fantastisk flott. Debbies gård drives økologisk, og grisene fores utelukkende på eikenøtter. Til tross for sin sjarm kunne likevel ikke unngå å tenke på pulled pork da jeg var og hilste på dem. I løpet av de to dagene vi var på gården fikk vi med oss både ystekurs og pølsemaking samt lunsjer bestående av et utall forskjellige geiteoster, neslesuppe og annet lokalt snacks.Rasen blir blant annet brukt av den famøse Pitt Cue i London, en liten restaurant som utelukkende baserer seg på utmerket svinekjøtt. I følge en av eierne, Tom Adams, har mangalitsaen mer umettet fett en vanlige griser. Jeg skal ikke argumentere ytterligere for at retten er spesielt sunn i noe fall.

mandag 17. mars 2014

Eltefritt flerkorn på surdeig



Jeg har sikkert nevnt det før. Firkornbrødet fra Åpeng bakeri har alltid vært min favoritt. Dette har jeg imidlertid ikke alltid tilgjengelig, og dermed har jeg brukt mye tid til å eksperimentere meg frem til varianter som ligner. Jeg har til og med boken deres, Brød, men har aldri lyktes å få til brødet akkurat slik de gjør det.

Dette er en litt grovere type i samme gaten. Å kalle det firkorn er nok feil, men flerkorn er det definitivt. Å blande inn ulike typer frø synes jeg gjør grovt brød mer spennende Surdeig har blitt en favoritt, men kan byttes ut med gjær. Da trenger man ikke starteren fra første dag. Jeg synes definitivt det funker best med økologisk mel, men får ikke deigen til å sitte veldig godt sammen da, og bruker derfor en form for å overkomme problemet og unngå at brødet blir for tørt som det kan bli dersom man bruker for mye mel. 

torsdag 13. mars 2014

Kyllingsalat med karri - luksuspålegg på fem minutter




Rester av kylling og grønnsaker er utmerket å bruke som pålegg. Jeg synes kyllingsalat er kjempegodt, og den kan varieres både med ulike grønnsaker og krydder. Min favoritt for tiden er karri-varianten. 

mandag 10. mars 2014

Dansk rugbrød på surdeig


I surdeig bruker jeg alltid økologisk hvetemel i starteren. Min erfaring er at den blir utrolig spenstig og at det er lettere å holde liv i den. De fleste foretrekker å lage større porsjoner med surdeigsstarter, men jeg synes den lille varianten funker bra, så føles det heller ikke så ille om I det danske surdeigsbrødet bruker jeg utelukkende økologisk mel. 

Min erfaring med surdeig er at det er enklest å begynne med fine typer og utvikle de grove typene etterhvert. At tid er viktig. At brødet ikke alltid er ferdig akkurat når du ville ha det ferdig. Det krever ikke så mye arbeid, men at man følger med og har nok tid hjemme. Med andre ord en litt upraktisk form for baking. Deig med personlighet, ofte som en trassig fire-åring. 

fredag 7. mars 2014

Salat med entrecôte - en skikkelig jentemiddag


Jeg har unnet meg luksusen å få økologisk mat levert på døren. Ikke take away, men en liten kurv med det essensielle jeg trenger hver uke. Frukt, grønnsaker, kjøtt egg og melk med mulighet for å legge til ting ved behov. Ganske genialt ettersom åpningstidene på butikkene her i Brussel ikke er helt forenelige med arbeidstiden min. Varene er økologiske og kjøttet er "lokalt". På forhånd får jeg vite hva ukens boks vil inneholde slik at jeg har tid til å planlegge allerede på forhånd hva jeg ønsker å lage. Sunt og kreativt. På denne måten håper jeg å få en høyere andel av grønnsaker i kosten.  I tillegg liker jeg det lokale og økologiske preget. At dyrene er tatt vare på og at vi ikke putter i oss mye rart som vi ikke vet hva er. I juni blir kundene invitert på gårdsbesøk. Ikke verst. 

Siden jeg bor alene var det praktisk at kjøttet kom vakuumpakket i to poser slik at jeg kan spise en biff av gangen. Riktignok var disse så store at de blir fordelt mellom en middagssalat og en biffsandwich som ble lunsjen min neste dag. Mange er redd for entrecote og synes at kjøttet kan være vanskelig å få mørt og at det også er for mye fett i. På min entrecote var det godt med fett, men på en slik måte at det var fullt mulig å skjære det av. Det kan gjøres før du steker biffen eller etter. Hvis du gjør det etter er det lurt å snitte i fettet/slintrene slik at biffen ikke bøyer seg og blir vanskelig å steke. For så vidt er jeg enig i at entrecote ofte ikke er supermør, men så lenge den ikke er direkte seig, synes jeg dette kjøttstykket er kjempegodt. Det blir mer smak enn en indrefilet selv om jeg ikke sier nei takk til det heller. 

mandag 3. mars 2014

Mine beste eltefrie brød

Jeg må til slutt innrømme det. Det er ikke bare en ting jeg savner fra Norge (salt lakris) - jeg savner også helt vanlig brødmat. En skive med Synnøves gulost. Mills kaviar. Kanskje ikke akkurat Delikat italiensk salat, men sild. Jeg savner sild. Jeg som ikke en gang har spist særlig mye sild. 

Slik var det jeg kom inn i en virkelig god brødbakingsperiode. Det og Bodil Nordjordes bok "Brødboka". Den er på nynorsk og til stor inspirasjon.  Enn så lenge er jeg i eksperimenteringsfasen, men jeg tenkte likevel at jeg kunne oppsummere mine favorittbrød. Jeg liker lette og luftige brød med sprø skorpe - slik som hos de virkelig gode franske bakeriene eller Åpent bakeri hjemme. Jeg liker også frøbrød. Brød med nøtter. Fine brød. Og grove brød. 

Her er mine ikke altfor grove eltefrie favoritter

Valnøttbrød


Flerkornsbrød


Solsikkebrød


Helt enkelt eltefritt


Surdeigsbrød


Fortvil ikke - jeg er for tiden i gang med å eksperimentere med surdeig og dansk rugbrød. Om litt kan det derfor være duket for en skikkelig grov variant...