torsdag 31. mars 2011

Pizza maximalismo


Jeg vet det. Det er ikke alltid at det å kombinere alle de tingene man liker best nødvendigvis gir det mest vellykkede resultatet. I dette tilfellet synes jeg imdlertid at for mye av det gode ble herlig! Ikke minst godt hjulpet av husets grillmester, sjefskritikeren. Sprøstekt og italiensk blir det i følge han kun om pizzaen stekes på høy temperatur på pizzasten på grillen.

Til en stor italiensk pizza som er passe stor for to sultne voksne brukte jeg disse mengdene. Om det var at jeg for en gangs skyld brukte skikkelig pizzamel, vet jeg ikke, men bra ble det i alle fall. Å bruke flere slag oster synes jeg også funker perfekt.

Bunn 
200 g mel (Tipo 00)
1,6 dl vann
10 g fersk gjær
1 ts akasiehonning
½ ts salt
2 ss god olivenolje

Løs opp gjæren i vannet, og bland det hele sammen til en smidig deig. Strø over litt pizzamel og hev til dobbelt størrelse.

Tomatsaus (optional!)
½ boks hakkede tomater
En neve basilikumblader
1 ts sukker
1 ts balsamico
1 ts oregano

Kok det hele sammen til du synes det får en passende konsistens.

Fyll
Finhakket rød løk, litt mozarella i biter, litt mascarpone, litt parmesan og litt fyldig Norvegia, litt pesto, pinjekjerner, prosciutto de Parma og cherrytomater.

”Monter” pizzaen
Jeg skulle kanskje nevnt dette innledningsvis. Men denne retten krever at du først går til anskaffelse av en ekstraordinært god kjæreste som også kan fungere som grillmester. Ikke at damer ikke kan grille, men jeg er ikke spesielt happy med å fyre opp grillen i vintersesongen eller på en kjølig vårdag.  Trikset er videre at denne eksepsjonelle kjæresten fyrer opp grillen. Grillen blir veldig varm, noe som gjør at pizzaen får en ekstremt sprø og god bunn. Mens  han koser seg på verandaen kan du fullføre selve pizzaen.

Trykk ut deigen på en godt melet pizzaskuffe (eller lignende – improviser!) til den er maksimalt 3 mm tykk. Smør forsiktig litt tomatsaus over om du ikke ønsker å gjøre en pizza bianca. Fordel osten litt rundt om kring, gjør det samme med pestoen, pinjekjerner, skinke og sherrytomater. Strø over litt oregano.

Grillmestern tar så litt mel på pizzastenen, skyver deigen over på pizzastenen og steker til bunnen er sprø – omtrent 10 minutter. Da er det på tide å hente begge deler inn igjen. Mannen og pizzaen altså.


2 kommentarer: