fredag 20. august 2010

En munnfull!

Noen ganger er jeg nok fullstendig uten vurderingsevne. For eksempel sånn som når jeg har invitert 60 personer tilmine 60 kvadratmeter.  Samtidig. Optimistisk er vel dagens understatement. Tapas er både lett og vanskelig. Det er ikke så nøye om man følger oppskriften og hver rett er i og for seg som regel utrolig enkel. Utfordringene starter vel egentlig når man skal sjonglere varmt, kaldt og så utrolig mange retter på en gang. Jeghar lært meg noen triks. Jeg lager noen kalde retter (utmerket å ha fremme fra gjestene begynner å komme), og noen varme retter som kan stå på kjøkkenet og holdes varme en god stund utover kvelden. Tapas er definitivt helt rett for å samle ulike typer mennesker og holde det gående en lang og varm sommerkveld. Min fascinasjon for tapas kommer nok mest av alt etter mange reiser i Spania, og i litt mindre grad fra tapasstedene som for eksempel er å finne i Oslo...

Helt ubeskjedent var jeg ganske stolt over fatet med lefseruller, litt spekemat og små melbatoasts med gåselever og kirsebær...

Flere oppskrifter etterhvert - her er en smakebit...


Albondigas
500 g oksekjøtt
500 g svinekjøtt
50-100 g chorizo (eller annen sterk pølse)
1 middels, finkuttet løk
1 ts muskatt
1 hvitløksfedd
1 ts persille
Olivenolje

Kvern kjøttet og bland det sammen med krydderet, og form til boller i passe størrelse. Av en merkelig grunn pleier de å begynne som små, og gradvis nå en vanlig kjøttkakestørrelse. Stek dem så i litt olivenolje. De kan godt være litt røde i midten og koke videre i tomatsausen. I alle fall om du har fått dem stramme nok.

Tomatsaus
1 stor løk
1 gul paprika
1 boks knuste tomater
1-2 hvitløksfedd
2 ss sherryeddik (ev. balsamico, hvitvinseddik eller smak til med litt rød eller hvit vin)
1 ss sukker
Olivenolje
Salt og pepper

Blank løken i olivenoljen og ha de øvrige (oppkuttede) grønnsakene og ingrediensene i kjelen. Kok opp og la kjøttbollene hvile til de er gjennomkokte i sausen. Smak det hele til med salt og pepper og server varmt.

Spansk tortilla

Bacalao
                  
Fyllte tomater med valnøtter, persille, hvitløk, parmesan og brødrasp



Lignende oppskrifter finnes for eksempel i den utmerkede tapasboken "Tapas - små spanske munnfuller" fra Schibsted...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar