torsdag 14. april 2011

Surdeigsbrød av rug - no knead, part IISurdeigsbrød med litt rug er godt. Og i alle fall litt sunt. Og ganske enkelt. Du trenger bare litt tid. Ganske god tid. Helst helgetid. Jeg har basert meg på metoden jeg har lest om i Enklare brød, og justert oppskriften litt etter egen smak. I dette tilfellet skal det heller ikke knas, men metoden som brukes er en såkalt  brett og hvil metode etter filosofien fra Jim Lahey fra New York Times, som vel også var den første formidleren av ordinært no knead bread.


Men altså til saken. Surdeigsaken.


Morgen
30 g surdeigstarter
1 dl lunket vann
1 dl sammalt rugmel fint


Bland surdeigstarter med vann og rugmel og la stå i 8-10 timer. Det vil danne seg bobler i deigen. Husk å dekke med plast!


Kveld
Surdeigsblandingen fra morgenen
3 dl lunket vann
3 dl hvetemel
3 dl sammalt rugmel
1,5 ts salt

Bland ingrediensene sammen og la den heve 45 minutter. Dra deretter deigen litt ut med hånden eller en sleiv og brett den over resten av deigen. Fortsett forsiktig til du har kommet rundt deigen. La deigen igjen hvile 45 minutter og gjenta prosessen slik at du har brettet og hevet tre ganger. 


Form brødet forsiktig ved å brette endene over hverandre til en passende form, eller ha deigen i en brødfom og la deigen heve omtrent en time. 


Stek på høy temperatur (260 grader) i 15 minutter, og deretter videre på 200-220 grader i 15-25 minutter. Litt avhengig av hvor godt stekt du liker brødet. 


Tips: Du kan ha en ildfast form i bunnen av ovnen, og  i det du har brødet i ovnen kan det være en god ide å ha litt vann i denne formen slik at du får litt damp de første minuttene av stekingen.  Dette gir et godt stekeresultat dersom du etter en femten minutters tid kvitter deg med overflødig fuktighet ved å åpne ovnen for rask lufting. Dette kan gjentas et par ganger om ønskelig. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar