torsdag 27. februar 2014

Fritert camembert med kirsebær og timian- en syndig munnfull...


Noen ville kanskje tenke at det var å sløse med god camembert å fritere den. Men den ble nå liggende i kjøleskapet mitt fordi den var litt sterk i smaken for en fortsatt litt dårlig trent ostespiser... Fritering er ikke akkurat min spesialitet, men jeg prøver gjerne alt en gang. Dette skulle vise seg å bli en helt vanvittig god munnfull som jeg gjerne forsøker igjen. Enkelt er det i alle fall, og man trenger ikke spesielt utstyr. 

Snacks til 2-3 personer
Nok solsikkeoljeolje til å dekke en til to cm av en tykkbunnet panne
1 sammenvispet egg
1 camembert
litt brødrasp

frisk eller tørket timian


Skjær camemberten i passende triangler  og dypp først i sammenvispet egg og deretter i brødrasp. Legg ostebitene til side og legg klar tørkepapir på benken. 

Varm opp oljen til den er så varm at den freser og bobler litt om du putter en tresleiv i. Oljen skal ikke være alt for varm. Ha ostebitene i oljen og fisk dem ut med en sil eller bedre egnet kjøkkenredskap når de er gylne, det tar omtrent tre minutter, men følg nøye med. Ha dem over på kjøkkenpapiret og strø over timian 

Server med godt kirsebærsyltetøy og eventuelt litt brød. 

Ikke akkurat hverdagskost...

mandag 24. februar 2014

Surdeigsbrød - veien til suksess... (kan være tornefull)



Surdeigsbrød er en liten utfordring. Hvorfor ikke starte å tenke på helgens brød allerede nå? 

Gang på gang sier at jeg har gitt opp, men så må jeg likevel forsøke igjen fordi det ikke er noe som ligner når du først får det til. Jeg elsker bloggen Pain de Martin, og henter ofte inspirasjon derfra. Faktisk var Martin den jeg lærte å lage brød av, for en tre-fire år siden da han lanserte boken sin "Enklare brød" i Norge. 

Dette brødet har jeg laget med en surdeigsstarter som det tar ca fire dager å lage, men er du flink til å pleie den påstår de at den kan holde seg resten av livet. Er ikke det tilfellet er i alle fall denne metoden såpass enkel og sløser lite slik at man lett kan sette en ny en om man ikke får det til. Eller for eksempel reiser på ferie uten å sette surdeigen bort på "kennel". Man må leve litt med surdeigen. Venne seg til når den er klar. Være tålmodig. Uten disse forutsetningene tilstede må man klare seg med gjær. Lite er imidlertid så tilfredsstillende som å få til et skikkelig surdeigsbrød. Siden du må leve litt etter surdeigens noen ganger relativt egoistiske behov er det selvsagt ikke alltid brødet er ferdig akkurat når du har tenkt til å spise frokost eller kvelds. Min erfaring er også at surdeigen kan oppføre seg litt forskjellig fra gang til gang, så man må liksom venne seg litt til dette med hvor lenge deigen skal heve i de forskjellige fasene.

Jeg bruker alltid økologisk mel, særlig til surdeigsstarteren og fase 1. De som har greie på det mener at økologisk mel er enklere å ha med å gjøre. Til selve utbakingen synes jeg det noen ganger er enklere med vanlig mel. 

Fase 1
2 ss surdeigsstarter
50 g hvetemel
50 g fint rugmel
1 dl lunkent vann

Bland ingrediensene la stå i ca 8 timer eller til du ser blandingen blåser seg opp og er full av bobler. 

Fase 2
600 g vann
900 gram
10-15 g salt

Bland ingrediensene fra fase 2 sammen med fordeigen fra fase 1 som nå skal ha svellet og være boblete. Sett bollen i køleskapet noen timer. Deigen blir omtrent dobbelt så stor som den var i utgangspunktet. Ta deigen ut av kjøleskapet, del den i to og form forsiktig to små brød som hever på benken i enda et par timer i romtemperatur. Stek på 250 grader i 10-15 minutter og sett temperaturen ned til 220 grader og stek videre i 20 minutter. Ha litt aluminiumsfolie over brødet dersom det blir for mørkt. 

Et av verdens beste brød er klar for servering. 

Brødet kan selvsagt lages grovere, men min erfaring er at med mer enn halvparten grovt mel blir brødet litt for kompakt. 

Jeg anbefaler absolutt boken "Enklare brød" av Martin Johanson, som på en pedagogisk måte forklarer hvordan du lager eltefrie brød og surdeigsbrød på en enkel måte. 

mandag 17. februar 2014

Knasende sprøtt eltefritt landbrød til ostefatet



Til ostefatet foretrekker jeg et relativt fint brød med sprø skorpe. Litt rug gir samtidig ekstra smak og sprø skorpe som passer godt til min favorittost Vacherin. 

Et lite landbrød
3-5 g fersk gjær
3 dl kaldt vann
1 ts salt
2,5 dl økologisk hvetemel
2,5 del vanlig hvetemel
0,5 dl fint rugmel
0,5 dl sammalt fint hvetemel

Løs gjæren opp i vannet og tilsett de øvrige ingrediensene. Deigen skal være myk, men ikke helt løs. La heve i 8 timer under plast eller et håndkle. 

Ta deigen ut av bollen og brett den forsiktig sammen til et lite brød. Stek på 250 grader i ferdig oppvarmet ovn med en ferdig oppvarmet stekeplate. Etter 15 minutter kan det hende du vil slå temperaturen litt ned om brødet blir for mørkt oppå. Stek enda 15 minutter til brødet har en fin og knasende sprø skorpe. Avkjøl på rist og server med dine favorittoster. 

Den beste lørdagskosen. 



torsdag 13. februar 2014

Kjærlighetsbrownies - med en hemmelig ingrediens


Fortvil ikke om du ikke har planlagt valentinsdags-måltidet. Det finnes det uendelig mange oppskrifter på brownies, kladdkake og deilige sjokoladekaker som ligner. De fleste er gode. Men sjelden er de helt perfekte. Seige utenpå og myke inni. Jeg har eksperimentert meg frem til denne varianten som er usannsynlig enkel og akkurat sånn jeg liker den. Det beste: en knapp halvtime er alt du trenger og det blir minimalt med oppvask. Så får du tid til andre hyggeligere ting på valentinsdagen. Ingen valentin på deg? Da har du den perfekte unnskyldningen for å trøstespise litt. 
Hemmeligheten? En liten halv desiliter med glukose eller corn-syrup og nøyaktig 18 minutter i ovnen. 

Vanlig springform
100 g smør
100 g kokesjokolade 
0,5 dl lys sirup
50 g brunt sukker
100 g sukker
2 dl hvetemel
3 ss kakao
1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljeekstrakt
1 ss finmalt kaffe
Smelt smøret og ta kjelen av platen. Ha finhakket kokesjokolade i smøret til det smelter visp inn et egg av gangen. Tilsett de øvrige ingrediensene og rør til du har en jevn blanding.  Ha blandingen i en springform og stek på 175 grader i 18 minutter. La kaken avkjøles i formen og server med friske bær og kanskje litt pisket krem. 

"If the question is chocolate - the answer is yes!"



mandag 10. februar 2014

Litt grovere, litt bedre - eltefritt flerkornbrød



Jeg er i ferd med å bli litt flinkere på de grovere brødene selv om jeg fortsatt foretrekker å unngå å bruke mer enn halvparten av melet grovt. Det gjelder å la heveprosessen ta den tiden den trenger, og derfor tas helgene i bruke når jeg skal bake mel. Med litt trening blir det også litt enklere å justere melmengden.Jeg merker også at det er litt forskjell på det økologiske melet jeg kjøper og vanlig mel, så etterhver bruker jeg halvparten av hver der jeg skriver hvetemel. Da binder deigen seg litt lettere. Fortsatt er det den eltefrie metoden som jeg synes gir et veldig godt resultat. 

Et mellomstort flerkornsbrød
3,5 dl vann
5 g fersk gjær
1 ts salt
3 dl hvetemel
1 dl sammalt rug
2 dl sammalt hvete, fin
0,5 dl linfrø
0,5 dl solsikkekjerner
0,5 dl sesamfrø

Noen liker å legge frøene i bløt før de lager deigen, andre liker å riste dem som gir dem mer karakter. Jeg bruker dem som de er med mindre jeg kjøper dem ferdig ristet. Og jeg har nesten sluttet å strø frø over brødet. Selv om det smaker godt forsvinner det meste utover kjøkkenbordet når jeg skjærer opp brødet. 

Løs opp gjæren i vannet og rør inn de øvrige ingrediensene. La deigen heve minst 8 timer. Brett den deretter sammen til et lite brød og la etterheve på et lunt sted i godt og vel en time. Stek deretter i ferdig oppvarmet ovn med ferdig oppvarmet stekeplate på 250 grader i 30 minutter. Du kan skru ned varmen til 220 grader om brødet blir mørkt oppå. I begynnelsen har jeg litt vann på stekeplaten, men under bakepapiret slik at brødet får en ekstra sjokk-heving i begynnelsen.

På min skive? Camembert.



fredag 7. februar 2014

Carbonnade a la flamande - belgisk vintergryte



Lite er så belgisk som denne retten som finnes på de fleste brasserier i Belgia. Carbonnae a la Flamande er langt fra norske karbonader, men er en langkokte gryte og perfekt vintermat. Selv om gryten trenger god tid er den påfallende enkel å lage. Med gode råvarer og enkle forberedelser er den klar til servering når du kommer hjem fra søndagsturen. Jeg setter den vanligvis i ovnen på lavere temperatur om morgenen, men har jeg dårligere tid skrur jeg opp temperaturen og har den klar på 2-3 timer.

Denne oppskriften finner du også i VG i dag. 


Til 4-6 personer
1,2 kg rimelig kjøtt med god fettmarmorering
3 ss olje
100 g bacon
500 g småløk
250 g champignon
4 ss mel
1 ss dijon-sennep
6-7 dl mørkt belgisk klosterøl (Chimay, Leffe eller andre gode produsenter)
Noen kvister fersk timian
1 laubærblad
salt og pepper
1 ss mørkt sukker

1 ss eplecidereddik
Gjør klar en ildfast gryte med litt olje. Skjær kjøtt i terninger på 2x2 cm og stek dem lett på alle sider. Ha kjøttet tilside mens du steker bacon, champignon som er delt i to og hele småløk. Ha kjøttet tilbake i gryten sammen med løk og champignon og strø over melet. Rør godt før du tilsetter øl, sennep, laubærblad, timian og forsiktige mengder salt og pepper. Ha gryten i ovnen med lokk på i om lag 8 timer på 100 grader. Ha i mørkt sukker og epleidereddik, og kok til slutt inn sausen rett før servering om du ønsker en tykkere konsistens.

I Belgia serveres retten ofte med dobbelt-friterte pommes frites eller en grønnsaks- og potetmos som blir kalt stoemp. Som tilbehør smaker smørstekte gulrøtter godt og frisker opp retten.


mandag 3. februar 2014

Cæsarvaktel - middag for en...



Jeg er ikke den store forkjemperen til å endre på klassikere. Samtidig må det gå an å gjøre et unntak når man først får tak i fersk vaktel. Små fugler med lyst kjøtt som nesten er litt søtlig i smaken og som er ferdig på kort tid. En liten delikatesse som kan nytes på mange måter. Jeg liker cæsar-varianten som er relativt lett, enkel å lage og krever minimalt med forberedelser. Vaktelen er perfekt for en enmannsmiddag. Eller en-kvinne for den saks skyld. Ingenting bør være til hinder for å lage den til flere heller. 

Cæsar-vaktel
1 vaktel per person
timian, salt og pepper

Still oven på 190 grader og gni fuglene inn med timian salt og pepper. Stek de først litt i panna og deretter i 20-30 minutter i ovnen. Vanskeligere er det ikke. 
Server som cæsarsalat med :

litt serranoskinke
noen brødkrutonger
salat
revet parmesan

og det viktigste: 

Cæsardressing
1 helt egg
1 dl olivenolje
3 ansjosfileter
1 hvitløksfed
1 ts sennep
2 ts sitron
noen dråper tabasco
1/2 ts worshestershire-saus
salt og pepper


Visp et helt egg med stavmikser. Tilsett olje i en tynn stråle litt etter litt og deretter de øvrige ingrediensene. Smak til med salt og pepper til slutt. Jeg liker å ha en konsistens som en litt tykkere vinaigrette heller enn en majonesaktig variant. Men fritt valg. 

Den beste vaktelen spiser du hjemme.